Ta bort Windows-kontextmenyobjekt med CCleaner

Kommer du ihåg CCleaner? Det är det groovy verktyget som vi brukar använda för att släppa en nukleär strejk på vår dators surfhistorik. Den här gången visar jag dig en mindre känd funktion som nyligen har lagts till. Det låter dig hantera Windows-snabbmenyn. Kontextmenyn visas när du högerklickar på ett objekt från skrivbordet i Windows eller i Utforskaren. Normalt är det en smärta att redigera, så det här gratisverktyget kommer till nytta.

Om du har en ny dator, eller om du inte installerar mycket, har du förmodligen inte en snabbmeny full av skräp. Ett snabbt sätt att kontrollera är att högerklicka på en mapp eller ett program någonstans i Windows. Som du kan se från skärmdumpen nedan har jag en uppblåst och förvirrande snabbmeny. Den är fylld med många extra poster, och jag använder inte de flesta av dem.

Om du inte redan har installerat CCleaner kan du ta den från Piriforms officiella nedladdningssida. Det finns en gratis, betald eller företagsversion av programvaran. Den fria versionen är praktiskt taget densamma som de andra, men om du gillar det kan du köpa Professional-utgåvan för att visa att du uppskattar utvecklarens hårda arbete.

För att komma till kontextmenyn, gå till Verktyg> Start> Kontextmeny.

Aktivera och inaktivera kontextmenyalternativ handlar bara om att klicka på dem och välja lämpligt alternativ. Du kan också spara en kopia av listan över objekt till en textfil, som sedan kan skickas till din IT-kille eller din favoritglobns geek-community för att få råd.

På bara några minuter är din snabbmeny ren och städad. Här är min kontextmeny efter att du har rengjort den - mycket mindre än när jag började.

Redigeraren i CCleaner stöder inte alla kontextmenyuppgifter, men det är ett stort steg i användbarhet jämfört med komplicerade kontextmenyer som redigerar appar eller går in och ändrar Windows-registret.