PSA: Akta dig för Windows 10 Activation Tech Support Scams

Windows 10: s tillväxt är på rulle, flaggskeppsoperativsystemet körs för närvarande på över 300 miljoner datorer och enheter världen över, sedan lanseringen förra året. Med den snabba tillväxten kommer nya möjligheter, både bra och dåliga. Det senaste exemplet på det dåliga är en produktaktiveringsbedrägeri som vissa användare börjar se på sina installationer. Windows 10 Activation Pro Scam är ganska övertygande. Eftersom Microsoft har aggressivt drivit alla för att uppgradera till Windows 10, kan det enkelt lura icke-techy användare.

I den här artikeln visar vi dig hur du identifierar, tar bort och bestämmer din produktaktiveringsstatus i Windows 10.

Bedrägerier som låtsas vara Windows 10 Produktaktivering

Nyligen har en följare på Twitter skickat en tweet och frågar mig om att bekräfta om ett nytt meddelande på datorn om att aktivera Windows 10 var en bluff. Efter att ha granskat bilden nedan visade det sig att hennes hunch hade rätt. Bedrägerier som detta är intelligent utformade och konstruerade för att verka äkta. Användare kommer att märka att grafiken använder samma färger och teman som är associerade med den verkliga Windows 10 uppdatering branding.

Microsoft är ett stort mål på grund av alliansen i Windows-operativsystemet. Scammers kommer att övertyga nödsatta användare att ge tillgång till sin dator med hjälp av fjärråtkomstprogram som TeamViewer. Att göra detta kommer bara att göra problemet värre. Tech Support Scammers kan skapa skador när du får tillgång till systemet och raderar filer eller kör skadlig kod.

Kontrollera din Windows 10-aktivering

Om du får ett meddelande som meddelar dig att aktivera Windows 10, kontrollera din aktiveringsstatus först i Windows, det är enkelt. Gå till Inställningar> Uppdatering och säkerhet > Aktivering . Där ser du antingen Windows Activated eller Unable att nå Windows Activation-servrar.

Ett annat sätt som Windows 10 meddelar dig om dess aktiveringsstatus är ett subtilt vattenstämpel på skärmen. Microsoft är mindre aggressiv om produktaktivering än i tidigare versioner. Windows 10 är mer avslappnad och även om du inte får vissa anpassningsalternativ om du inte aktiverar är operativsystemet fortfarande fullt fungerande.

Beroende på licenskanalen från vilken din Windows 10-licens hämtas, kommer Windows 10 att låta dig veta att det är på väg att gå ut. Användare av volymlicensklienter kommer att få denna meddelande. Observera att Windows leder användaren att gå till Inställningar för att lösa problemet? Vanligtvis fixas sådana fel genom att autentisera på ett Windows Server-domän eller via VPN i företagets nätverk.

Aktiveringsproblem kan ofta lösas genom att ansluta till Internet. Processen utförs vanligtvis automatiskt i bakgrunden utan att användaren vet. Om Windows 10 inte aktiveras via Internet kan du prova andra alternativ som chatt support. Kolla in den här artikeln för utförliga instruktioner.

Om du stöter på en Windows 10-aktiveringsbedrägeri, tryck på Windows-tangenten + X, klicka på Program och funktioner och leta efter program som heter Windows 10 Activation Pro eller liknande. Om du just började se Windows 10 Activation Pro, försök sortera efter datum och tid eller använd sökrutan för att hitta den. Markera den och klicka sedan på Ändra / Avinstallera på kommandofältet och följ sedan instruktionerna för att ta bort det. Du kan också försöka göra en systemåterställning innan du började uppleva detta problem. För mer om det läser du: Windows 10 Tips: Aktivera och skapa en systemåterställning.

Ta bort Rogue Software

Det finns en chans att Windows 10 Activation Pro eller en liknande bluff kan vara skurk program installerad på din dator. För att säkerställa att den tas bort, skanna datorn noggrant med hjälp av antimalware och antivirusverktyg. Även efter att ha följt dessa instruktioner kan det vara svårt att ta bort en del skurkrollprogram.

Användare kan ladda ner ett gratis verktyg för offline-skanning, t.ex. ESET-borttagningsverktyget, bränna det till en cd eller skapa en startbar USB-minne. ESET SysRescue Live är ett Linux-baserat live-system som du kan använda för att skanna efter smittade filer och skurkfiler på ditt system. Eftersom det går utanför systemet när du startar från en CD eller USB-minne, kan ESET-borttagningsverktyget effektivt hitta och ta bort skadlig kod installerad. Jag har använt det många gånger för att rengöra kompromissystem.

Hämta och skapa din ESET SysRescue Live-skiva

Microsoft har också en gratis offline skanning version av Windows Defender. Du kan läsa mer om hur du använder den på länkarna nedan:

  • Ta bort envisa virus och annan skadlig kod med Windows Defender Offline Tool
  • Windows 10 Defender för att tillåta offline skanning för skadlig kod

Det kommer att finnas många fler bedrägerier som den här i framtiden. Användare måste vara mer vaksamma när det gäller att identifiera sådan programvara och använda diskretion när du använder din dator. Vanliga sätt att skadlig kod infekterar din enhet inkluderar nedladdning av appar, spel och musik från torrentwebbplatser. Vissa nedladdningswebbplatser kan och kommer också att installera oseriösa program i bakgrunden eller som en del av en applikation.

Håll dig och data skyddad

  • Hur man säkrar dina konton från socialteknikhackar
  • Varför alla behöver skydd mot skadlig kod
  • Säkerhetskopiera dina data ... Vänligen gör det bara