Nokias briljanta plan att hoppa över från den mobila handenheten Business Lands Elop med stora bonusar

Nokias senaste $ 7, 2 miljarder förvärv av Microsoft kommer inte som en stor chock för någon som har följt företaget. Men sedan har Nokia förberett sig för det här draget och det är tre år på vägen. Det var rätt, den här försäljningen var sannolikt planerad för nästan tre år sedan och det arbetet kommer äntligen att komma till nytta. I mitten av scenen får Stephen Elop en bonus på 25 miljoner dollar som bekräftar hela prövningen. Nokia ska ännu inte erkänna något annat än att det hela hände vid olycka.

Microsofts Nokia Acquisition

Många av detta kom fram när Finlands största tidning gjorde en del grävning förra veckan och upptäckte att Elops anställningskontrakt skiljer sig åt från tidigare Nokia VD, men det var ett stort incitament för en "förändring av kontroll" som skrivits in. As Forbes översatte det (den ursprungliga tidningen är skrivet på finska), om Elop uppfyllde följande kriterier var han på väg mot en stor lönedag:

  • Släpp Nokias aktiekurser.
  • Sälj företaget till Microsoft under press.
  • Snabbt reparera börsvärdet som ett resultat.

Allt detta är precis vad han gjorde hända.

Låt oss titta på historien. Gå hela vägen tillbaka till september 2010 när Nokia anställde Stephen Elop som VD. Han var först icke-Finn för att leda företaget. Han var tidigare chef för Microsofts affärsdivision. Och Elop plöts plötsligt som VD trots nästan ingen tidigare överväganden. Men varför? Ända sedan 2007 tittade Nokia på en nedåtgående spiral i försäljning på grund av iPhone- och Android-konkurrenterna. Den finska telefonsvararen behövde en spelväxlare snabbt och det fanns inte många alternativ, nämligen:

  1. Den kan producera Android-telefoner och tävla med Apple, Samsung, HTC, Motorola och LG.
  2. Sälj till en större fisk.
  3. Sluta som RIM (Blackberry), död i vattnet. Symbian gick inte någonstans.

När det var dags att anställa en ny VD beslutade någon med stor inflytande över styrelsen att försäljningen var det bästa alternativet och fann att Microsoft skulle vara villig att utarbeta en affär. Microsoft-alumni Elop uppträdde plötsligt som den ideala kandidaten och anställdes med specifika incitament för en försäljning skrivet i hans kontrakt. Under de närmaste åren har Nokia arbetat i flera avtal med Microsoft, inklusive det mycket publicerade $ 1 miljarder dollarproduktionsavtalet för Windows Phone.

Lager och intäkter fortsatte att minska eftersom bolaget har förlorat pengar sedan 2: a 2011. Vid denna tidpunkt i tredje kvartalet 2013 var försäljningen av sin mobila division till Microsoft det bästa och mest uppenbara valet för företaget, men det var ett val som redan beslutades länge sedan. Nokia, som nu är borta från sin handdelsdivision, kan fokusera på sitt Solutions and Networks-företag samtidigt som den fortfarande behåller en lönsam mobil närvaro som håller MAPS-programvaran till Apples iOS.

I huvudsak Elop var affärsmannen som användes av styrelsen för att tanka aktiebolaget så att Microsoft kunde köpa ut den mobila divisionen. I slutändan gjorde alla berörda parter det bra. Aktien nästan fördubblats över natten och är på väg tillbaka till sitt gamla pris, Nokia är av med sin mikromarginerade handenhet för $ 7, 2 miljarder i kontanter, Microsoft kan direkt producera sina egna telefoner och Elop betalades miljoner för att återvända till sin gamla cushy sittplats hos Microsoft. På sikt kan det visa sig vara den bästa strategin som Nokia kunde ha valt: låt Microsoft ta på Android och iOS mobil leviathans.