Mina tankar på RIM efter BlackBerry World 2012

Jag började mitt Smartphone liv innan Smartphones heter Smartphones. Jag hade en Palm VII som några av er kanske kommer ihåg var en Palm OS-baserad PDA som hade en utfällbar antenn som låter den hämta innehåll och sortera på nätet. Förresten körde det på samma datanätverk som de ursprungliga BlackBerry-enheterna gjorde, Mobitex-nätverket.

Sedan gick jag vidare till RIM 850 (DataTac-versionen av Mobitex-baserade RIM 950), sedan 857, och sedan till den första riktiga RIM Smartphone, RIM 5810/5820. Jag har haft BlackBerrys kopplade till min höft sedan 1999 och under mycket lång tid, levde och andades BlackBerry mantra. Det var kungens rymd; i själva verket tror jag att det ledde till trenden att faktiskt använda mobila data.

Jag såg RIMs första felsteg runt tiden när telefoner började levereras med kameror och mediaspelarens funktionalitet. Därefter trodde RIM inte att trenden skulle varas och kunde inte förstå varför folk ville lyssna på musik på sina telefoner eller ta bilder med dem. Jag stak fortfarande fast det och så småningom släpptes BlackBerry Pearl och Curve.

Post-iPhone Era

Under några år var smarttelefonmarknaden stillastående. Ingen innoverade, ingen försökte göra bra produkter, bara mer av samma. Så som vi alla vet kom iPhone med 2007 och plötsligt fanns en ny spelare i rymden som faktiskt hade tänkt sig länge och svårt att göra en riktigt bra telefon med spelbyte. Jag oroade mig för att skriva på ett tangentbord på skärmen efter att ha skrivit på mitt stora BlackBerry-tangentbord i 8 år. Många undrade samma sak, men det verkar som om det var mest ogrundat eftersom allt handlar om muskelminne när du skriver, inte taktil feedback.

Jag, liksom många andra, föreställde mig vad RIM skulle göra för att bekämpa detta nya hot mot den allsmäktiga BlackBerry. Vi blev besvikna eftersom RIM bestämde att iPhone var bara en kram. Sedan 2008 släppte Apple nästa iPhone tillsammans med sin banbrytande App Store. Plötsligt var appar på ett säkert ställe, tillgängligt gratis eller så lågt som 99 cent.

Google, som byggde en Android-telefon som en BlackBerry-mördare, bytte kurs och byggde en pekskärmstelefon som nästan kopierade iPhone.

Under 2008 gjorde RIM ett försök att ta itu med dessa irriterande pekskärms Smartphones och skohörda BlackBerry OS för att köras på en pekskärm BlackBerry, men med en fjäderbelastad display. Det var en flopp. Senare samma år släpptes Storm 2, men var också en flopp.

Under 2009 öppnade RIM sin egen appbutik (BlackBerry App World). Samma år började Palm helt och hållet sluta använda sitt gamla Palm OS-operativsystem till förmån för en radikalt ny man kallad webOS. Palm, det verkar, hade sett att försöka sko-horn deras gamla Palm OS till nya pekskärm telefoner skulle vara en dålig idé och valde en helt ny tillvägagångssätt.

Under 2010 släppte RIM BlackBerry Torch som innehöll en riktig pekskärm (ingen vårbelastning) och ett utskjutande tangentbord. Återigen valde RIM att inte börja från början, men för att driva sitt åldrande BlackBerry operativsystem förbi gränserna och hålla enhetsspecifikationerna låga. Den här sökvägen orsakade att de fortsatte att förlora utvecklare och visa att de inte verkligen var engagerade i att ta på de nu starkare Android- och IOS-enheterna. Samma år lanserade Microsoft Windows Phone 7 som var en komplett avgång från sina tidigare mobila operativsystem, Windows Mobile. Liksom Palm hade Microsoft också lärt sig att deras åldrande Windows Mobile / CE-operativsystem inte skulle skära den i ny ålder av iOS- och Android-enheter.

År 2011 släppte RIM sin första tablett, PlayBook. Medan QNX-operativsystemet var imponerande var användargränssnittet inte innovativt, det var faktiskt en nästan direkt kopia av webOS. För mig såg det ut som att RIM äntligen vaknade i slutet av 2010, en hel 3 år efter iPhone och 2 år efter Android, och bestämde sig för att rusa något till marknaden. De hade inte utarbetat hur man skulle integrera det här nya operativsystemet i sin befintliga BES / BIS-infrastruktur (som endast tillåter en enhet per BES / BIS-konto) så att de bara släppte ut Mail, Kalender och Kontakter-appar, vilket gör surfplattan väsentligt användbar såvida du inte ägde också en BlackBerry Smartphone och parade de två via Bluetooth.

Historien hittills:

1999 - 2012 - BlackBerry OS
2007 - iPhone
2008 - Android Smartphones (1 år efter iPhone)
2009 - Palm webOS (2 år efter iPhone)
2010 - iPad (3 år efter iPhone)
2010 - Microsoft Windows Phone 7 (3 år efter iPhone)
2011 - QNX (4 år efter iPhone)
2012 - BB10 (5 år efter iPhone)

BlackBerry World 2012

Tidigare kallat Wireless Enterprise Symposium (WES) måste BlackBerry World 2012 vara en konferens där RIM visade världen att den ENDAST innebar verksamhet i Smartphone och Tablet Space.

Nu har det varit fem år sedan iPhone och fyra år sedan Android Smartphones, och RIMs BlackBerry-märke kör fortfarande på underpowered hårdvara och ett gammalt operativsystem. Google, Palm, Microsoft och även Nokia har redan tagit upp problemet genom att kasta bort sina gamla operativsystem och idéer på Smartphones och anta en helt ny teknik. RIM är ännu för att göra detta, trots att alla har sagt till dem att göra det i fem år.

Under de senaste fem åren har hela marknadssektorer utvecklats för att tillgodose behoven hos företag som omfamnar iOS och Android och behöver mobilenhetshantering och företagsappbutiker, både typiskt RIMs domän och hanteras mycket bra av BlackBerry Enterprise Server (BES) . Dual persona-tekniken har också börjat ta bort var en Smartphone eller Tablet har dubbla personer, ett arbete och en personlig persona. IT kontrollerar endast arbetspersonen, istället för hela telefonen.

Så visade RIM laserfokus och en vilja att ändra sin framtid?

De goda

RIM genomförde mycket bra saker på BBWorld 2012. Medan de flesta säger att de är sena med dessa två produkter, såg jag som lovande.

Under de senaste fem åren har Mobile Device Management (MDM), Dual Persona och Enterprise App-butiker eller Mobile App Management (MAM) -företag blivit uppåt för att hantera företagets behov av att hantera icke-BlackBerry-enheter.

RIM har bestämt sig för att komma in i det utrymmet för att inte vara nödvändigt (för att stödja PlayBook och BB10-enheter) och för att försöka fånga in den vinsten som för närvarande görs av företag som MobileIron, AirWatch, Good Technologies, etc.

Jag trodde att alla sessioner som täckte BlackBerry Fusion (RIMs MDM-lösning) och BlackBerry Balance (RIMs Dual Persona-lösning) var väldigt informativa och gav solid produkt att titta på och använda. Dessa är de två lösningarna som RIM har gjort mycket framsteg med och behöver inte tillämpa spin-doctor-medicinen till. Dess alla verkliga produkter och verkar fungera bra.

BlackBerry Fusion (RIMs MDM-lösning)

Idén om BlackBerry Fusion är att ta itu med ett problem som skapats av RIM och deras icke-Java-baserade BlackBerrys, och sedan en extra uppsättning funktionalitet för att låta dem spela i MDM-rymden och hantera iOS- och Android-enheter.

RIMs Java-baserade BlackBerry har blivit bundna till BlackBerry Enterprise Server (BES) i företaget och BlackBerry Internet Service (BIS) för konsumenter i många år nu. Av några anledningar kunde RIM inte få sin nya PlayBook, och deras nya BB10-baserade enheter fungerade med BES. Faktum är att de nya enheterna inte ens skickar och tar emot sina data via RIM-NOC. Eftersom RIM inte kunde få det att fungera, var de tvungna att skapa ett nytt förvaltningspaket för att hantera det. De skapade BlackBerry Device Service.

BlackBerry Device Service, som måste köras på egen maskinvara eller virtuell Windows-maskin, tillåter IT-administratörer att hantera QNX- och BB10-baserade BlackBerry-enheter. Den har ett separat administrationsgränssnitt och kan inte ingå i en befintlig BES-domän.


Figur 1: Översikt över BlackBerry Fusion (Observera att mellonspalten också tillåter hantering av BB10)

Förra året förvärvade RIM ett MDM-företag och har i år meddelat BlackBerry Universal Device Service som möjliggör förvaltningen av iOS- och Android-enheter. BlackBerry Mobile Fusion är ett lager av funktionalitet som möjliggör ett enda hanteringsgränssnitt (kallat BlackBerry Fusion Studio) för att hantera Java-baserade BlackBerry-enheter på en BES, BlackBerry PlayBooks och BB10-enheter och iOS- och Android-enheter.

Figur 2: BlackBerry Fusion Studio

Det finns dock några problem med Fusion. För det första kan BES CAL (användarlicenser) inte överföras till PlayBooks / BB10, iOS eller Android-enheter. Det innebär att en ny CAL måste köpas om en befintlig Java BlackBerry-användare också får en PlayBook, BB10, iOS eller Android-enhet. Detta kommer inte göra människor väldigt nöjda.

För det andra måste BlackBerry Device Service och Universal Device Service köras på separata hårdvaru- eller virtuella Windows-maskiner. Det innebär extra utlägg för hårdvara eller i mindre utsträckning virtuella maskinresurser.

Konkurrens till Fusion?

RIM kommer lite in i MDM-spelet. Den domineras redan av andra företag som MobileIron och AirWatch (för att bara nämna två), och dessa företag erbjuder samma funktion om inte mer. Till exempel har MobileIron och AirWatch ett enda gränssnitt för att hantera BlackBerry, iOS, Android, Microsoft Windows Phone och Symbian-enheter.

Om du arbetar för ett företag idag och inte har börjat omfatta Ta med din egen enhet (BYOD) kan du kanske inte se nytta för BlackBerry Mobile Fusion över andra etablerade MDM-spelare. Om du arbetar för ett företag som redan har tagit med BYOD, har du förmodligen redan köpt och använder en annan MDM-produkt förutom att hantera BlackBerrys via BES.

Jag säger inte att Fusion är en dålig produkt eftersom jag tycker att det faktiskt ser bra ut, men vi kan inte ignorera fakta att RIM kommer att bli nytt för ett utrymme som redan domineras av andra. Vi kan inte heller ignorera prisstrukturen för icke-överförbara CAL. Om RIM tillåter överförbara CAL, eller tillåter en befintlig BES CAL att inkludera icke-BlackBerry-enheter, skulle Fusion vara mycket mer attraktiv än de andra.

BlackBerry Balance (RIMs Dual Persona Solution)

BlackBerry Balance är något som redan är inbyggt i BlackBerry OS 6 MR2 och senare, och PlayBook OS 2.0 och senare. Det möjliggör i huvudsak dubbla personligheter, en person och en personlig person. Appar och data i arbetspersonen hålls försvunna från appar och data i den personliga personen. IT-organisationer kan också välja att bara torka arbetspersonen, lämna de personliga appar och data intakta.

Figur 3: BlackBerry Balance

Konkurrens till balans?

BlackBerry Balance är en mycket BlackBerry-specifik produkt och kommer inte att köras på iOS eller Android (även om jag tror att jag hörde någon hos RIM vagt föreslår att det kommer i framtiden). Det finns andra företag som Good Technology och Enterproid (för att bara nämna två) som redan tillhandahåller denna funktionalitet på andra enheter.

Bra teknik har funnits nästan lika länge som RIM och medan de började sälja sin egen hårdvara (Good G100), migrerades de snabbt till att bygga en BlackBerry Balance-liknande klient. Enterproid säljer en produkt som heter Divide som inte bara ger Dual Persona, men simulerar faktiskt enhetens funktionalitet så att användaren känner sig riktigt hemma.

RIM har dock fortfarande en fördel jämfört med Good and Enterproid. Från vad jag kan se, tillåter BlackBerry Balance vissa apps att dela personliga och personliga arbetsområden. Dessa inkluderar Mail, Kalender, Kontakter, MemoPad och Media apps.

BlackBerry App World-appen på enheten möjliggör också en företagsappbutik där användare kan installera företags apps, såväl som konsumentprogram från den offentliga BlackBerry App World Store.

På BlackBerry-enheter har RIM en bestämd fördel i Dual Persona-rymden. De integrerar en företagsappbutik och tillhandahåller dubbla personer, men tillåter fortfarande att kärnapparna ser båda personorna. För företag som omfamnar BlackBerry- och icke-BlackBerry-enheter kan de inte se värdet vid att konfigurera två nya distinkta infrastrukturer för att hantera BlackBerrys med Fusion and Balance, och icke-BlackBerry med Good or Divide. Om RIM hade balans för iOS och Android nu kan de vara det vinnande valet.

Det inte så bra

Jag trodde att RIMs nyckeltal, som gavs av RIMs nya VD Thorsten Heins, inte var väldigt uppfriskande. Ja de visade tre funktioner i den kommande BB10 (glancing, tangentbord och kameratidsvridning), men det är allt, bara tre funktioner. Du skulle tro att RIM skulle följa sina konkurrenter i detta utrymme, Microsoft, Apple, Google, (och en gång Palm) som visade många funktioner i deras helt nya operativsystem och telefoner, vilket ger spänning på vad som ska komma och ger människor en bra känsla av den nya omarbetade produktlinjen.

RIM valde att inte göra det och i stället måste vi vänta till oktober 2012 för att se dessa nya telefoner och lära sig hela omfattningen av de nya BB10-funktionerna. Det är lång tid att vänta, och tillåter också att fler smartphones och tabletter lanseras mellan nu och då, för att inte nämna nästa iPhone och Verinsons nya DROID-telefoner för 2012.

BB10 Funktioner

Som sagt sa RIM att bara visa tre funktioner i BB10. De såg bra och bra ut, och visar att RIM försöker vara innovativ. De var dock inte banbrytande framsteg inom Smartphone-tekniken. Eftersom de bara visade tre funktioner, ger det intrycket att BB10 inte är en färdig produkt. Även om du tror RIMs vinkel på detta som de inte vill avslöja för mycket, vet vi alla att deras tävling inte kommer att kunna bygga nya funktioner om sex månader så det leder oss tillbaka till tanken att BB10 inte finns någonstans nära färdiga.

BB10 Kameratidskrigning

Applikationen med tidsspridningskameror verkar vara en unik ta kamerans programvara men är inte original. RIM licensierade tekniken från ett företag som heter Scalado som skapade denna teknik förra året. Här är det i aktion. Du märker att den ser nästan exakt ut som den som visades på BBWorld-keynoten.

Kameraprogrammet tar en brast på fem bilder istället för bara en och låter dig gå tillbaka i tiden på delar av fotot tills du har rätt stunder på plats. Riktigt cool idé och det kommer bli kul att se det i den inbyggda kamerans app i BB10. Medan BB10 kommer att inkludera denna licensierade teknik i sin kameraapp, eftersom den inte skapades av RIM, skulle andra kunna licensiera samma teknik och antingen inkludera den i en inbyggd Android-, iOS- eller Windows Phone-kameraapp eller helt enkelt bygga en tredje part kamera app som innehåller den. Eftersom RIM visade det i åtgärd tror jag att apputvecklare sannolikt kommer att clamoring för att licensera det på andra plattformar.

Vad jag tycker om den här teknologin är att RIM åtminstone försöker vara innovativ, även om det innebär att använda någon annans teknik för att göra det.

BB10 tangentbord

Skärmtangentbordet i BB10 ser bra ut men inte innovativt. Den har automatisk ord-föreslå som iOS och Android, men det implementerar det på ett coolt sätt som gör det möjligt att flicka det föreslagna ordet på skärmen. På Android placeras orden ovanför tangentbordet och du trycker på den du vill använda, medan iOS bara föreslår ett ord och du slår plats för att använda den.

RIM berättade för oss att tangentbordet skapar hotspots internt för att lära dig var du berör varje brev medan du skriver och kan lära dig skrivmönster. Jag vill säga mer om tangentbordet men jag reserverar dom om hur bra tangentbordet egentligen är efter att jag använder en faktisk BB10-enhet.

BB10 Glance Feature

Med bländningsfunktionen kan du blicka tillbaka till tidigare appskärmar eller tidigare appar utan att förlora din plats i appen själv. Tanken är att du delvis sveper tillbaka för att se en del av en tidigare skärm, och fortsätt sedan arbeta med vad du gjorde. Om du sveper framåt kan du se vad som finns på BB10s skrivbord, vilket kan innehålla indikationer på nya meddelanden.

Medan glancing-funktionen lovar, har den gjorts i en omfattning i IOS tidigare. Du kan redan använda fyrfingrar för att svepa långsamt mellan löpande appar för att se vad som finns på skärmarna på andra appar. Det är inte så granulärt som det verkar vara i BB10 där varje app kan tillåta blinkning mellan olika appskärmar, så vi kan säga att RIM har tagit en befintlig funktion och gjort det bättre genom att integrera det i OS-enheten för BB10-enheter. Precis som med tidklingningskameran visar det sig att RIM är nyskapande men inte revolutionerande.

Figur 4: "Glancing" i iOS på iPad

Visa andra appar

RIM förde människor på scenen för att visa saker som en DJ-app och Citrix Receiver-apps som om de på något sätt är väldigt fantastiska och unika för BB10, medan du i verkligheten kan få dem båda på andra plattformar redan. Publiken älskade att se dem och jag undrade om någon av dem faktiskt hade använt andra smartphones i sina liv, för hur hade de inte sett dessa appar tidigare?

Lösningar Showcase

Efter keynoten var över, var det dags att besöka Solutions Showcase där BlackBerry-leverantörerna visar sina senaste produkter. Jag var chockad över att rummet var ungefär en tredjedel av den storlek som den har varit i tidigare år. I stället för hundratals leverantörer är jag säker på att det inte fanns tiotusentals. Det verkade visa hur långt RIM har fallit under de senaste fem åren att även företag som stödde dem tidigare har fallit ut.

Allmänna sessioner (aka Spindoktorer på jobbet)

Efter att ha besökt Solutions Showcase var det dags att delta i alla BlackBerry World-sessionerna. Det var många sessioner att delta, men en som verkligen gjorde mig arg var den där Al Sacco var ordförande för en panel av RIM-personer som erbjöd sig att svara på frågor från Al läsare. Det fanns några fantastiska frågor om RIMs framtid och BB10, men RIM-personerna på scenen blev spinnläkare, vilket ger osäkra och vaga svar.

Vid en tidpunkt på frågor om huruvida RIM skulle leverera fysiska tangentbord BB10-enheter, utmanade Al RIM och uppgav att det lät som att de första BB10-enheterna endast skulle vara tangentbord på skärmen, RIM-personerna blev arg och obekväma.

Denna spin-doctor-inställning var för mig, den övergripande känslan jag fick från BlackBerry World när ämnet BB10 kom upp. Så mycket okänt, så mycket spinning sanningen, och ger vaga, icke-specifika svar. Det var en avstängning för mig. Jag ville höra hur RIM skulle ta tillbaka sig och allt jag hörde var statiskt.

Slutsats

Vi vet att RIM väntade fem år att ta itu med iOS och fyra år för att ta itu med Android. Alldeles för länge. Från BlackBerry World 2012 kan vi säga att RIM verkar ha spikat ner BlackBerry Fusion och BlackBerry Balance för att spela in i MDM-rymden (som vi teoretiskt kan säga att de skapade genom att inte vara konkurrenskraftiga). Nuvarande BES-administratörer kanske inte gillar tanken att stödja RIMs nya enheter med extra hårdvara och programvara och önskar nog att RIM hade gjort PlayBook och BB10 på BES.

RIMs spel i MDM och Dual Persona-rymden har dock sina risker. Dessa utrymmen domineras för närvarande av många andra företag som Enterproid, Good Technology, MobileIron, AirWatch, för att bara nämna några. RIM måste bevisa att deras lösning är bättre än vad som redan finns där och det blir svårt eftersom RIMs MDM-lösning till exempel kräver nya hårdvara / virtuella maskiner, plus nya CAL, vilket inte gör det attraktivt, eftersom det är exakt vad de andra leverantörerna behöver också.

BB10 är dock uppe i luften. Det kommer inte vara här förrän Q3 2012. Det är långt borta, och RIM visade inte oss många funktioner i det här nya operativsystemet som har lämnat oss gissningar. RIM-spin-doktorn på BlackBerry World gjorde det ännu mer uppenbart att antingen BB10 är långt ifrån färdigt och att de verkligen inte vet vilka funktioner som kommer att ligga i plattformen eller helt enkelt håller det för sig för en uppfattad konkurrensfördel ( vilket jag tycker är ett stort misstag).

Tidigare har app-utvecklare alltid haft det svårt att skriva apps för BlackBerry, och det var därför det fanns aldrig riktigt några bra, förutom de som RIM skrev. Efter att iOS och Android-enheter slog, och efter att båda hade appbutiker, flockade apputvecklare till iOS och Android och övergav BlackBerry. BlackBerry-användare började överge BlackBerry för att följa de rika appsna och mycket bättre hårdvara och operativsystem.

BB10 ska hantera detta med ett helt nytt operativsystem, utvecklingsverktyg och en översvämning av appar. Det ska visa världen att BB10 är bättre än iOS och Android och Windows Phone. Hur kan vi se detta om vi bara såg tre funktioner?

Hur kommer det här att spela ut? Kommer utvecklare att flocka tillbaka till BlackBerry för BB10? Jag tror inte att de kommer, om inte användarna flödar tillbaka. Användarna kommer bara att flockas om BB10-hårdvaran och operativsystemet är enastående och det finns massor av appar. BlackBerry World misslyckades med att visa tillräckligt om BB10 för att få folk upphetsad. För mig innebär det att konsumenterna förmodligen väntar tills BB10 släpps och fortsätt sedan vänta tills de ser vad den erbjuder och om det erbjuder bra appar. Detta innebär att BB10-adoption bara kan börja hända under första kvartalet 2013.

Vi måste också komma ihåg att mellan nu och utgåvan av BB10 kommer vi att se iPhone 5, iOS6, Android 5 och sannolikt en ny version av Windows Phone 7 OS. Vi vet att vi också ser en massa nya Android-enheter. Det är många utvecklingar i mobilrummet för BB10 att konkurrera med och alla är okända.

Istället för BlackBerry World 2012 som visar oss vägen framåt, lämnade vi oss helt enkelt med blandade meddelanden, fler frågor och en lång tid att vänta på att få svaret för dem.