Microsoft köper Nokias enheter och tjänster, Stephen Elop återgår till Microsoft

På tisdag meddelade Microsoft att den förvärvar Nokia Devices and Services-enheten. Microsoft köper den enheten för 5 miljarder dollar och spenderar ytterligare 2, 2 miljarder dollar för att licensiera alla Nokias patent. Detta är ett djärvt steg med tanke på att Steve Ballmer meddelade att han lämnar företaget inom de närmaste 12 månaderna. Nokias president Stephen Elop kommer att återvända till Microsoft, vilket leder många att redan spekulera på att han kan bli nästa Microsoft-VD.

Microsoft köper Nokia-meddelande

Från Microsoft Pressmeddelande:

REDMOND, Washington och ESPOO, Finland - 3 september 2013 - Microsoft Corporation och Nokia Corporation tillkännagav idag att styrelsen för båda företagen har beslutat att ingå en transaktion där Microsoft kommer att köpa nästan alla Nokias enheter och tjänster, licens Nokias patent och licens och använd Nokias kartläggningstjänster.

Med utgångspunkt i partnerskapet med Nokia som meddelades i februari 2011 och den ökande framgången med Nokias Lumia-smartphones, syftar Microsoft till att accelerera tillväxten av sin andel och vinst i mobila enheter genom snabbare innovation, ökade synergier och enhetlig branding och marknadsföring. För Nokia förväntas denna transaktion vara väsentligt högre för intäkterna, stärka sin finansiella ställning och ge en solid grund för framtida investeringar i dess fortlöpande verksamhet.

Steve Ballmer skickade också ett mail till alla Microsoft-anställda på Nokia Deal:

"Vi tillkännagav några spännande nyheter idag: Vi har ingått avtal om att köpa Nokias Devices & Services-verksamhet, som inkluderar deras smartphone- och mobilföretag, deras prisbelönta designteam, tillverknings- och monteringsanläggningar runt om i världen och team som ägnar sig åt verksamhet, försäljning, marknadsföring och support. "

I e-post till anställda Ballmer faktiskt några allmänna frågor de flesta kommer att ha om affären och hur det kommer att påverka företaget. Här är några intressanta uttalanden som Ballmer gjort:

    • Stephen Elop kommer tillbaka till Microsoft, och han kommer att leda ett utökat Devices team som innehåller alla våra nuvarande Devices and Studios-jobb och de flesta lag som kommer från Nokia, rapporterar till mig.
    • Vårt operativsystemlag under Terry Myerson kommer att fortsätta oförändrat, med uppgift att stödja både förstaparts och tredje parts hårdvaruutveckling. Vi är engagerade i att arbeta med partners, hjälpa dem att bygga bra produkter och bra affärer på vår plattform, och vi tror att denna affär kommer att öka vår partnervärdesförslag över tiden. De etablerade rytmerna och sätten att arbeta mellan Terry och hans team och det inkommande Nokia-laget kommer att tjäna oss bra för att vi inte ska störa vårt byggnadsmoment.
    • Vi planerar att driva en enda uppsättning supporttjänster för våra enheter, och vi kommer att räkna ut hur man kombinerar de stora Nokia-ansträngningarna i våra Microsoft-tjänster när vi går igenom integrationsprocessen.

Vad tycker du om nyheterna? Strålande steg från Microsoft? Betyder detta att Microsoft fortsätter att förbättra sin utveckling av Windows Phone, en eventuell "Surface Phone" i framtiden? Elop nästa MS VD? Fler tabletter?

Många frågor säkert, och den här historien kommer definitivt att vara kul för oss att följa. Låt oss veta att du tar i kommentarerna nedan!

Upadate: Steve Ballmer uppträdde på CNBC i morse för att diskutera affären. Här är videon av fem minuters intervju: