Malwarebytes Free - En viktig antivirus komplement till Windows

Vid har vi rekommenderat Microsoft Security Essentials (MSE) som ett av de bästa gratis antivirusprogrammen för Windows. Medan MSE är ett utmärkt ersättare för den resource-hogging bloatware som vanligtvis kommer förinstallerad på din dator, är dess huvuduppgift att skydda mot "virus, spionprogram och annan ond programvara." Det som inte letar efter är processer och filer som kan falla i det gråa området mellan godartade och onda, som adware. För allt som MSE inte skyddar mot, rekommenderar vi Malwarebytes Anti-Malware (MBAM). Det låter dig skanna din dator för skadlig kod, trojaner, adware, skurk säkerhetsprogram och spionprogram. Om skadlig kod upptäcks kan den snabbt och rent karantäneras och tas bort från din dator.

Malwarebytes Anti-Malware Funktioner

Här är några av de viktigaste funktioner som gör Malwarebytes Anti-Malware särskilt groovy:

  • Skyddar mot skadlig programvara som de flesta antivirusvirus saknar, till exempel adware, trojaner och spionprogram
  • Skor inte resurser - gör inte datorn kraftigt långsam
  • Ofta uppdaterad malware databas
  • Loggfiler (bra för kopiering och klistra in i forum)
  • Aktivt forumsamfund och mottagligt officiellt tekniskt supportteam

Att fördjupa sig på dessa punkter lite, de stora två sakerna som gör MBAM värt är dess snabbhet och grundighet. Jag har kört MSE på min dator sedan jag först installerade Windows. Och inom en minut efter att ha kört en fullständig MBAM-sökning upptäcktes ett skadligt objekt. Jag blev förvånad över det, eftersom jag är ganska samvetsgrann om vad jag klickar på och hämtar när jag surfar på webben. Så, precis utanför fladderminen, plockar MBAM redan på skadliga saker som snuck förbi mig och MSE.

Till skillnad från de pesky försöksversionerna av Norton och McAfee som förinstalleras på budgetdatorer, är MBAM också mycket diskret när de körs i bakgrunden. Faktum är att jag utför en fullständig genomsökning på mitt system medan jag skriver det här inlägget och märker ingen nedgång alls. Malwarebytes Anti-Malware Free erbjuder inte realtidsskydd, men Malwarebytes Anti-Malware Pro-utgåva gör det. Malwarebytes Anti-Malware Pro är, i likhet med den vanliga malware-skanningen, skyddad i realtid mot skadlig kod.

Liksom MSE släpper Malwarebytes också frekventa uppdateringar av sin skadliga databas. För den fria versionen säkerställer detta att dina skanningar tar upp de senaste hoten. För Pro-versionen får du också extra skydd från skadliga webbplatser och noll dagstrusar så fort de blir kända. MBAM kontrollerar automatiskt uppdateringar och varnar dig när din databas är föråldrad.

När Malwarebytes Anti-Malware utför en skanning, upptäcker ett hot eller tar bort en del skadlig kod, loggar den åtgärden och lagrar den i fliken Loggar. Den här fliken är användbar för att hålla reda på din skanningshistorik. Men det är särskilt användbart för att kopiera och klistra in i forum eller stödja biljetter för att få mer inblick i attacken.

För att få stöd för Malwarebytes Anti-Malware, oavsett om det är för problem med själva programmet eller om du vill ta itu med en viss del av skadlig programvara, kan du gå till Malwarebytes officiella tekniska support, som du kan kontakta via deras helpdesk. Enligt Malwarebytes försöker de reagera på biljetter inom 1 arbetsdag. För omedelbar hjälp kan du också kolla in deras forum och knowledgebase. Eftersom MBAM används så mycket, är det ganska lätt att få hjälp från forumet. Ofta får du snabbare och mer omfattande svar från samhället än vad du kan från teknisk support.

Malwarebytes Anti-Malware Skärmdump Tour

När du startar Malwarebytes Anti-Malware kommer du till fliken Scanner . Här har du tre alternativ: Utför snabbsökning, Utför fullständig genomsökning och Utför snabbsökning .

Snabbsökning är det rekommenderade alternativet för din första skanning. Det här skannar processer och filer som körs i minnet, specifika filer och mappar som är benägna att infektera och Windows-registret. Det inkluderar också heuristikskontroller för att söka efter nya och okända infektioner. Flash Scan, som endast är tillgänglig för MBAM Pro-användare, utför endast heuristikskontroller och processer och filer som körs i minnessökning. Fullskan gör allt ovan, förutom att det söker efter alla filer och mappar på enheten. Du kan också valfritt skanna mappade interna och externa enheter.

Under en skanning kan du övervaka framstegen. Du kan också pausa skanningen eller avbryta skanningen.

När skanningen är klar visas resultaten. Här kan du välja att ta bort de upptäckta hoten eller ignorera dem.

Vissa hot kräver en omstart för att helt ta bort.

Fliken Skydd är endast för Pro-användare. Här kan du aktivera eller inaktivera blockering av blockering av filer, skadlig webbplatsblockering, verktygstipsinfo och automatisk start med Windows.

Fliken Uppdatering ger dig din aktuella databasinformation, inklusive versionen och datumet. Du kan uppdatera manuellt här genom att klicka på Sök efter uppdateringar.

Fliken Karantän visar tidigare upptäckta hot. Dessa objekt kan vänta radering vid nästa omstart. Du kan också ångra borttagningar här, om du av misstag har satt i karantän en godartad fil som orsakade en falsk positiv.

Fliken Loggar visar all din loggade aktivitet, inklusive skanningar och skyddsrapporter.

På fliken Ignorera lista kan du lägga till mappar som ska hoppas över av MBAM. Här är det en bra idé att lägga till programmapparna för dina andra antivirusprogram. Om du vill lägga till MSE i listan Ignorera, klicka på Lägg till och bläddra till C: \ Program \ Microsoft Security Client eller MSE: s plats på din dator.

På samma sätt kan du lägga till mbam.exe, mbamservice.exe, mbamgui.exe, WindowsSystem32driversmbam.sys och mbamswissarmy.sys för undantag från Microsoft Security Essentials (från MSE, klicka på Inställningar> Exkluderade filer och platser och bläddra till MBAM-mappen. Klicka också på Exkluderade Processer och bläddra till MBAM-mappen).

Tillbaka till MBAM finns det ett antal Inställningar som låter dig ändra MBAMs standardbeteende, inklusive hur det behandlar eventuellt oönskade program och modifieringar (PUP och PUM) och peer-to-peer-programvara (P2P). Du kan också ändra vad som skannas under fullständiga skanningar och snabba skanningar.

Scheduler är en Pro-funktion. Allt du behöver freeloaders måste skanna manuellt.

Fliken Fler verktyg är där du kan hitta andra Malwarebytes-produkter. Som standard kommer MBAM med FileASSASSIN, som låter dig ta bort låsta filer.

Du hittar fler tillägg på Malwarebytes hemsida under Övriga verktyg. Detta inkluderar Chameleon, vilket hjälper MBAM att springa om ett skadligt program blockerar det. StartupLite, som hjälper dig att samla de processer som startar upp när datorn startas. och RegassASSIN, som hjälper dig att ta bort skadliga poster från ditt register.

Slutsats

Totalt sett är Malwarebytes ett av de bästa gratis anti-malware programmen du hittar. Det ersätter inte ditt antivirusskydd, men det är ett utmärkt komplement till MSE. När det gäller datasäkerhet, desto bättre skikt av skydd. Den fria versionen räcker för de flesta användare, men för endast $ 24, 95 per licens är det rimligt köp för företag eller strömanvändare.

Prova Malwarebytes Anti-Malware Free eller en gratis 15-dagars test av Malwarebytes Anti-Malware Pro