Mac OS X Mountain Lion tillkännagav: Mer som iOS

Apple meddelade på torsdagen nästa version av Mac OS X, kallad Mountain Lion. Den innehåller nya funktioner som är mycket mer som iOS än någonsin tidigare. Här är en titt på vad det kommer att erbjuda.

Mac OS Mountain Lion har över hundra nya funktioner, säger Apple, men det viktigaste är influenser från iOS. Till exempel kommer det att inkludera Notification Center, som fungerar på ungefär samma sätt som Growl gör nu. Det kommer också att ha systemövergripande Twitter-integration, Game Center och AirPlay-spegling så att du kan trådlöst sätta skrivbordet på Apple TV.

Mountain Lion kommer också att ha enskilda appar för anteckningar och påminnelser. För närvarande i Lion är det enda sättet att se eller redigera anteckningar inom post, och påminnelser kan bara nås via iCal - och den visningen var inte ens aktiverad som standard heller. De nya apparna ser exakt ut som de gör för iOS, förutom att de kommer att optimeras för skrivbordet.

iChat genomgår en stor omvandling - den kommer att ersättas av iMessages. Det betyder dock inte att det kommer att förlora någon av iChats kärnfunktionalitet. Förutom att hantera AIM, Jabber och gTalk-konton, kommer det också att kunna skicka iMessages till andra iPhone- eller iPad-användare.

Mountain Lions iCloud-stöd kommer också att förbättras. Dokument som skapats med iWork synkroniseras automatiskt med Dokument i molnet. För närvarande måste användare manuellt ladda upp och hämta sina dokument från iCloud-webbplatsen för att faktiskt använda den här tjänsten. Det här är lite besviken, eftersom det här är en funktion som borde ha varit en del av Lion från början.

Det finns ett par helt nya funktioner som kommer i Mountain Lion också. Delarketter möjliggör snabb och bekväm delning av anteckningar, länkar, foton och videor. Du kan dela från Safari, Anteckningar, Påminnelser, Photo Booth och iPhoto till vänner och olika sociala nätverk.

Apple stärker sin säkerhet med en ny funktion som kallas gatekeeper. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att skadlig programvara installeras. Det kommer att finnas tre inställningar för Gatekeeper - Tillåt endast installationer från Mac App Store, Mac App Store och Identifierade utvecklare, eller var som helst.

Mac OS X Mountain Lion ser ut som att det kommer att ge en mycket nödvändig enighet mellan Apples skrivbord och mobila enheter. Det är fantastiskt att se att många av de inkonsekvenser som för närvarande finns korrigeras i nästa version av Mac OS X Lion. Låt oss bara hoppas att det fungerar bättre än det nuvarande tröga operativsystemet.

Mountain Lion kommer att finnas tillgänglig någon gång i sommar i Mac App Store, och förhandsgranskningen är tillgänglig nu för utvecklare. Om du inte är en utvecklare, men fortfarande kliar för att prova en av dessa nya funktioner, gjorde Apple en tillgänglig som beta-nedladdning för att prova idag - Meddelanden för Mac. Du måste köra OS X Lion 10.7.3 för att köra meddelandet Beta.