Opera Max för Android hjälper dig att spara datakostnader

I en värld av WiFi-nätverk kan jag helt förstå varför någon inte vill betala pengar för en obegränsad mobildataplan. Problemet med att få en begränsad plan är att du slutar gå förbi den om några månader, vilket innebär att mer pengar betalas till din operatör. Opera Max vill hjälpa dig att ändra detta.

Opera Max - Data sparande

De bra på Opera, samma som ansvarar för Opera Browser, har skapat en app som hjälper dig att få ut mesta möjliga av din dataplan. I grund och botten blir all din trafik dirigerad via företagets virtuella privata nätverk (VPN) till sina servrar, och kommer sedan tillbaka till din komprimerade telefon, vilket sparar data.

Utvecklarna hävdar att detta kan hjälpa dig att använda upp till 50% mer data i din nuvarande plan och det fungerar på de flesta appar. Mer än så kan det göra att videon laddas snabbare (vilket är meningslöst, eftersom mindre data ska översättas till snabbare laddningstider).

Om du vill ta reda på hur sant det är kan du ge appen ett försök. Det är gratis i Google Play Butik, här. Jag har provat det de senaste dagarna och här är mina intryck hittills.

Appen har ett enkelt och rakt framåt gränssnitt som gör det enkelt att använda. Efter installationen får du en kort förklaring om vad den gör, och då blir du ombedd att få tillstånd för Opera Max att skapa ett VPN.

Bara ett steg och det kommer att vara klart att arbeta.

När det fungerar visas det i meddelandefältet på din enhet.

Du kan se hur mycket data den har sparat för alla appar som använder en internetanslutning. Nämnda data kan ses för olika tidsperioder.

Som du säkert kommer märka sparas data för webbsurfning, e-post och andra sådana saker. Du sparar emellertid inte mycket när du laddar ner appar från Google Play Butik, eftersom det inte finns mycket att spara där.

Jag märkte inte mycket av en minskning av hastigheten när man använde Opera Max. Min dataanslutning är vanligtvis ganska snabb och det faktum att det gick igenom ett VPN tycktes inte sakta ner det för mycket.

En annan intressant sak är att du måste ladda upp dina besparingar, vilket måste vara Operans sätt att se till att med användare i beta bara användare som är riktigt intresserade använder sina servrar. Om du använder programmet regelbundet kommer det inte att vara mycket av ett problem.

För mer har utvecklarna en video som visar vad appen gör, vilket du kan titta nedanför.