Kim Dotcom tillkännager Megaupload Replacement Called Mega

Kim Dotcom, grundare av nu stängt fildelningstjänst Megaupload, har meddelat Mega, en ny tjänst av samma slag, men med stora skillnader.

Den nya tjänstens hemsida - me.ga (en ganska smart, antar jag) är redan upp. Om du sveper muspekaren över logotypen kommer du ta reda på att den kommer att "ändra världen" från den 20 januari.

Vad skiljer sig dock från Megaupload, och vad gör Kim Dotcom så säker på att den här inte kommer att stängas av myndigheterna?

Först och främst säger webbplatsen att data kommer att krypteras och dekrypteras i webbläsaren, och användaren har dekrypteringsnycklarna. Det kommer att befria honom från någon skuld, åtminstone teoretiskt - "Officer, jag hade ingen aning om att det var en Bond-film. Allt jag har sett var sådana och nollor ... "

Dessutom kommer det att finnas en Mega Manager, så att du kan styra uppladdningar och nedladdningar. Men det kommer att vara en del av webbplatsen och inte installerad på din dator.

Tjänsten kommer också att erbjuda molnfilsystem, vilket möjliggör enkelt samarbete och data lagras i flera centra. Tjänsten söker för närvarande fler hostingpartners. Den senare kommer att se till att saker är svårare att spåra, vilket låter som en ganska bra idé för en sådan tjänst. Jag är inte säker på att myndigheterna kommer att tycka om det så mycket.

Dotcom har sagt, citerad av The Guardian, att webbplatsen inte skulle använda USA-baserad hosting, vilket kommer att undvika åtal från amerikanska myndigheter. Han sa också att kontrollen och ansvaret för filerna skulle tillhöra användarna på den nya tjänsten.

Det blir intressant att se om personer som vill dela upphovsrättsskyddade mediefiler litar på Kim Dotcoms nya tjänst. Jag är nyfiken på att se vad som kommer ut av detta den 20 januari 2013 och vilka myndigheter kommer att göra för att försöka stoppa det.

Självklart, om du verkligen vill behålla dina icke-fientliga och legitima data lagrade i molnet, använd en betrodd källa som SkyDrive, Dropbox eller SugarSync. Och om du vill säkerhetskopiera ditt system säkert till molnet rekommenderar vi CrashPlan.