Hur uppgraderar du datorns ljudkort

Om du är som jag - fanatisk om bra ljudande musik - ett inbyggt ljudkort på din dator är något du inte kan leva med. Speciellt om din dator är ansluten till en bra förstärkare och en fin uppsättning högtalare. Så här är hur du installerar ett bättre ljudkort och njut av ditt ljud så som det var meningen att det skulle höras.

Beroende på din budget kan du köpa ett kvalitetsljudkort för den kräsna ljudfilen och spelaren. Jag gick med en Asus Xonar DX, en modell som många säger erbjuder ganska bra bang för pengarna (efter att ha försökt det, brukar jag dela den meningen).

Mitt moderkort har ett Realtek-chip och, även om det är ok för daglig användning, kände jag mig att någonting var allvarligt brist på ljud, ända sedan jag anslutit min förstärkare och högtalare. Så jag köpte Xonar DX (med all rättvisa köpte min fru det till min födelsedag). Du kan få det på NewEgg för 89, 99 dollar, men kom ihåg att det här kortet använder ett PCI Express x1-gränssnitt, så du borde ha en tom plats för det på moderkortet. Vissa interna kort använder PCI, så bara bli informerad och se om du kan koppla ditt nya kort upp innan du köper.

Installera ditt ljudkort

Tja, du behöver (självklart) ditt nya ljudkort, tillsammans med dess drivrutins-CD (eller ladda ner dem från tillverkarens webbplats och en skruvmejsel.

Först och främst stäng av datorn och ta bort alla kablar från den. Ta ut skruvarna på väskan och ta av locket (det här är ett bra tillfälle att göra lite damm i höljet).

När det är öppet, hitta PCI eller PCI Express-platsen där det nya kortet ska gå. Jag har markerat PCI Express-spåret i bilden nedan, men ditt moderkort kan vara mycket användbart om du inte vet vilken den är.

Ta nu det nya ljudkortet ur lådan, men se till att du rör en metalldel av höljet för att släppa statiskt innan du gör det. Mitt nya ljudkort behöver separat kraft för att fungera, med en diskettkontakt. Om det är fallet för din, se till att du ansluter kabeln från strömförsörjningen innan du går vidare.

Skjut sedan kortet kort in i kortplatsen på moderkortet och fäst det på väskan med skruvar. Du kanske behöver köpa några, eftersom inte alla kort har extrafunktioner i lådan.

Med allt på plats borde sakerna se ut så här:

Nu, beroende på din inställning, anslut kablarna till baksidan av ljudkortet (och resten av datorns kablar).

Installera ljudkortprogramvara

Nu kan du slå på datorn och sätta i cd-skivan som medföljde ditt kort samtidigt. Installera drivrutinerna först och alla andra verktyg (om så är fallet) efteråt.

Vid denna tidpunkt kommer du förmodligen att bli ombedd att starta om. Innan du gör det, finns det en sak att göra. Om du uppgraderar från ljudchipet på moderkortet (och jag förväntar dig att du är, eftersom du inte kan hitta moderkort utan någon av dem idag), bör du inaktivera den, bara för att undvika konflikter. Det är lätt att göra. Gå till Dator i Startmenyn och högerklicka på den. Klicka på Egenskaper.

Välj sedan Enhetshanteraren på vänstra menyn.

Hitta nu inbyggd ljudchip i listan, under Ljud-, video- och spelkontrollen. Om du inte vet vilken den är kan ditt moderkorts handbok komma till nytta igen.

Högerklicka på det och klicka på Inaktivera. Du kommer att bli ombedd att bekräfta, varefter du kan starta om.

Det är allt! Efter omstart bör sakerna fungera bra och du borde kunna njuta av ditt nya ljudkort och ett signifikant förbättrat ljud. Se till att du tittar på det nya kortets verktyg för att se till att allt låter exakt som du vill ha det.

Letar du efter andra sätt att super ladda din dator? Kolla in våra andra artiklar om hur du uppdaterar maskinvaran:

  • Installera nytt minne (RAM) i en bärbar dator eller en netbook
  • Installera en ny hårddisk till din dator
  • Uppgradera en Solid State Drive (SSD) bärbar dator