Hur man avregistrerar från brevlistor

När du registrerar dig för en produkt eller tjänst med din e-postadress, läggs din adress ofta till en automatisk postlista. Vad som kommer att hända är din e-postadress spammas med uppdateringar och nyhetsbrev från säljaren. Ibland kan detta vara frivilligt, till exempel är LinkedIn berömd för att skicka volymer av veckovisa mail som ber dig kolla in potentiella arbetstillfällen.

Lyckligtvis har populära webmailtjänster som Outlook.com och Gmail inbyggda verktyg som hjälper dig att hantera dessa oönskade meddelanden. Ibland kommer vissa av dessa e-postmeddelanden fortfarande att gå igenom. Så här ser du till att din e-postadress tas bort från sina databaser eller raderas automatiskt innan du ser den.

Ta bort oönskade e-postmeddelanden från din inkorg

Först ska vi titta på att använda en webbmail serviceautomatiserad metod för att skriva ut från en e-postlista. När Outlook Mail upptäcker att du får en viss volym av e-post från en avsändare visas en länk överst i meddelandet, får du för mycket e-post från "XYZ"? Du kan avsluta prenumerationen.

Om du klickar på länken "Avbryt prenumeration" visas en dialogruta som frågar om du vill avsluta prenumerationen från den här e-postlistan. Om du också vill ta bort tidigare korrespondenser kan du kolla alternativet att göra det också.

Om du inte ser alternativet att prenumerera, kan avsändaren inkludera ett alternativ i meddelandet för att manuellt avregistrera från postlistan. Detta ligger vanligen längst ner i meddelandet.

Genom att klicka på det tar du dig till en sida där du kan välja ett alternativ för hur meddelanden skickas till din e-post. De tre exemplen nedan är vad du ska få. Även om du väljer ingen, kan du alltid logga in på tjänsten och sedan aktivera om du vill få meddelanden igen.

Ibland kan du, om du loggar in på en viss tjänst eller ett socialt nätverk, börja ta emot uppdateringar baserat på tjänsteanslutningen. Om du kontrollerar dina kontouppgifter kan det vara ett alternativ att aldrig få sådan information.

Om du har en massa meddelanden från en e-postlista i din inkorg kan du ta bort dem med hjälp av Sweep-funktionen. Detta slår bort en efter en eller i partier. Välj bara ett av meddelandena från avsändaren och klicka sedan på Sweep-menyn på kommandofältet. Sweep erbjuder flera alternativ. Du kan ta bort alla meddelanden från en mapp, framtida meddelanden, behåll de senaste meddelandena och radera resten eller radera dem som är äldre än 10 dagar.

Google Mail erbjuder liknande alternativ. Du kan också välja ett alternativ som heter Mute, vilket döljer meddelanden från avsändaren från inkorgen. Gmail gör också ett utmärkt jobb för att upptäcka och bekvämt flytta bulkpost till en särskild mapp. Funktionen Etiketter kan också användas för att hantera och styra meddelanden från en viss mottagare.

Så det är en titt på hur du behåller din inkorg snyggt. Berätta vad du tycker i kommentarfältet nedan.