Hur man säljer eller donerar din gamla Windows 10-dator säkert

När du ger bort eller överlämnar en Windows 10-dator är det viktigt att du bara passerar hårdvaran utan personliga eller professionella data, licensierad programvara eller inloggningsuppgifter som ligger kvar på hårddisken. I den här artikeln går vi igenom processen att säkerhetskopiera och migrera dina viktiga filer och program, sanera din dator och förbereda den för nästa ägare.

Förbered din dator för vidareförsäljning eller borttagning

Det finns tre huvudsakliga problem när du ger bort eller säljer en gammal dator efter att ha köpt en ny dator. Först och främst vill du se till att du inte förlorar några av dina personliga filer eller någon licensierad programvara du har betalat för. För det andra vill du vara säker på att ingen av dina personuppgifter kan återställas av nästa ägare. Även om du tar bort något, kan en användare med mellanhackerkunskaper enkelt återställa filer eller skrubba en gammal hårddisk för restdata. Det finns steg du kan vidta för att sanera din enhet och förhindra att det händer, men de tar lite längre tid. Slutligen vill du se till att nästa ägare har allt de behöver för att kunna använda din gamla dator och göra den till sin egen.

Säkerhetskopiera och migrera personliga filer från en gammal dator

Om du planerar att köpa en ny dator ska du ge bort din gamla, det största syftet du behöver förbereda mig över dina personliga filer till den nya enheten. Microsofts OneDrive är ett enkelt sätt att flytta dina filer, speciellt om du redan använder den. Det är idealiskt för att flytta små filer som Office-dokument. Logga bara in på OneDrive på din gamla dator, synkronisera filerna du vill behålla och logga in på OneDrive på din nya dator. Ingen extern media krävs.

När det gäller att säkerhetskopiera större datamängder är OneDrive kanske inte det bästa alternativet. För större filer som bilder, video och ljud kan den inbyggda inställningen för filhistorik säkerhetskopiera alla dina data till en extern hårddisk, som du sedan kan återställa på den nya datorn.

Säkerhetskopiera och flytta drivrutiner till en ny Windows 10-dator

Om det finns några tredjepartsprogram och verktyg som du för närvarande använder på den gamla maskinen installerad från skivor eller nedladdade installationsfiler, bör du säkerhetskopiera dem. Om du har originalinstallationsmediet och det fungerar fortfarande bra! Om du inte hittar skivorna, försök att skapa en säkerhetskopia av drivrutinslagret i Windows 10; navigera till C: \ Windows \ System32 \ DriverStore och gör sedan en säkerhetskopia av filen FileRepository . Du kan bränna den till en tom DVD, som senare kan användas för att installera om drivrutinerna för alla komponenter. Det här kan också vara praktiskt för att installera om drivrutiner för kringutrustning som du håller till exempel din skrivare, skanner eller till och med komponenter som ett diskret grafikkort.

En sak: Vissa datorer levereras med återställningsskivor som är gjorda specifikt för den här hårdvarudelen. Helst bör du hitta alla OEM-installationsskivor och vidarebefordra dem till den nya ägaren. Om du inte har de ursprungliga skivorna är det bästa alternativet att säkerhetskopiera drivrutinsbutiken.

Migrera och installera om program och program

För program som är fritt tillgängliga på Internet behöver du inte migrera de gamla installationsfilerna. Du är bättre att hämta nya versioner när du installerar din nya dator. Vi är fans av Ninite, vilket är bra att ta chore ut från att installera om några av de populäraste program som VLC Player, Chrome och iTunes. Universella appar i Windows 10 är lätta att återställa. Efter att du har loggat in på ditt konto på den nya datorn startar du affären och återställer sedan dina appar från inköpshistoriken.

Skrivbordsprogram som Microsoft Office och Adobe-programvara måste installeras manuellt. Om din dator kör Adobe Creative Suite 6 eller tidigare bör du avgöra det för att göra reaktivering lättare. Microsoft Office 2016 och tidigare utgåvor av evig licens måste aktiveras via telefon eller chattstöd. Om du inte hittar produktnycklarna och serienumren för dina program använder du något av följande för att hjälpa dig hämta det: Belarc Advisor, ProduKey eller Magic Jelly Bean.

Om du kör den senaste Office 365-programvaran kan du logga in på Office-portalen och sedan avaktivera installationen på den maskinen.

Annan programvara som Apple iTunes bör också vara auktoriserad.

Återställ eller rena installera från startbar media

När du har säkerhetskopierat allt, är ditt nästa steg att rengöra maskinen innan du ger bort den eller säljer den igen. Återställningsalternativet i Windows 10 gör ett bra jobb med att utföra en ren installation om du väljer alternativet Ta bort allt. Den del som jag inte gillar om återställning är dock att det kan ta betydligt längre tid än att starta från installationsmedia och sedan radera hårddisken säkert (även för att platta eller sanera enheten). Om tiden är kärnan skulle jag gå med att skapa en återställningsdisk eller använda Media Creation Tool för att skapa en startbar kopia, använd sedan den för att formatera enheten.

Dina alternativ kan justeras beroende på vem du ger datorn till; till exempel om maskinen levereras till en familjemedlem som ditt barn, kan du använda alternativet Start Fresh. Start Fresh tar bort alla program, men behåll ditt konto, vissa OEM-program, filer och inställningar men installerar den senaste versionen av Windows 10. Starta Windows Defender Security Center, klicka på Enhetsprestanda och fliken hälsa> Ytterligare information> Kom igång, följ sedan instruktionerna på skärmen.

Om du ger maskinen till en främling, använd startmediet för att sanera hårddisken eller återställ och välj sedan alternativet Ta bort filer och rengör enheten. Observera att det kan ta lång tid men garanterar att enheten är raderad ordentligt utan någon chans att återställa någonting.

När det gäller säkerhet måste en enhet som är konfigurerad med BitLocker Drive Encryption, stängas av eller stängas av helt innan du formaterar den. Detta kommer att se till att ägaren får full tillgång till maskinen.

Inaktivera arbets-datorer

Användare som köper datorer från sin arbetsgivare som tidigare var anslutna till en domän bör installera om den ursprungliga licens som följde med maskinen. Organisationer som använder Windows 10 i bulk använder ibland volymlicensklienter. Windows 10 Enterprise-utgåvan kan ibland använda en aktiveringsmetod som heter Key Management Server.

Detta kräver att maskinen återaktiveras var 180: e dag på organisationens domän eller VPN för att upprätthålla aktiveringen. För att undvika att det här inträffar, installera om den ursprungliga licens som följde med maskinen, vilket sannolikt kommer att vara antingen Windows 10 Pro eller en tidigare version, till exempel Windows 7 Professional. Du kan kolla certifikatet för äkthetsklistermärke eller Designad för Windows-klistermärke för att bestämma upplagan.

Slutsats

Nu när du har konfigurerat den gamla datorn som ska ges bort, kan du fortsätta att ställa in din nya. Om du redan har det måste du bara logga in på OneDrive, synkronisera dina filer och fortsätta för att återställa filhistorikens säkerhetskopia.