Hur man mår att ta bilder med låg ljus
Att ta bra bilder i brett dagsljus är ingen utmaning att till och med en nybörjare med en low-end kamera. Men bilder i svagt ljus och inomhus kan bli ganska knepiga även för den erfarna professionella. Låt oss ta en titt på några tips som du kan komma ihåg för att behärska lågljusfoton en gång för alla!
De största problemen med foton i svagt ljus
Om du känner till din exponeringstriangel väl vet du att du har tre huvudproblem att hantera:
Bländare som är för bred:
En bred öppning är den bästa lösningen för en mörk miljö - det håller din slutartid och ISO på optimal nivå. Tyvärr kan det leda till att vissa av dina ämnen inte är i fokus.
Slutartid som är för långsam:
En långsam slutartid är också en bra lösning för att hantera lågt ljus. Problemet är att om du har skakiga händer eller en ostabiliserad kamera kan detta leda till ett suddigt foto.
ISO som är för hög:
Hög ISO är bara trevligt om du har en toppdriven DSLR som kan hantera den. Och för telefoner och kompaktkameror? Glöm det. Faktum är att även vissa DSLR-ingångskameror har svårt med hög ISO.
Nu när vi känner till alla problem vi står inför, låt oss lära oss hur vi ska hantera dem.
För DSLR-användare
Använd den inbyggda blixten (eller din externa blixt) med en diffusor
Detta är det alternativ som kostar dig minst tid och pengar. Som jag nämnde i en tidigare artikel om eBay-produktbilder, kan en billig 15-tums diffusor (eller lika prissatt extern blixtdiffusor) komma till nytta i en serie situationer. Lågljusfoton är ett bra exempel.
Investera i en lins med stabilisering
Om du redan har en, är det ännu bättre. Om du inte har tid att få en! På de flesta standard 18-55 linser med stabilisering kan du hålla slutartiderna runt 1 / 60th utan problem. Och om du har en riktigt stabil hand, kan du till och med gå ner till 1/30 eller mindre. Det är ett bra alternativ och det håller bullret borta.
Investera i en förstoringslins med en bred bländare
Medan det är något dyrare än den stabiliserade 18-55 är en förstoringslins en bra lösning på den här frågan. För inomhusbilder fungerar 24 mm och 35 mm linser bäst. De kan dock bli ganska dyra. Nikons billigaste topp är Nikkor 35mm f / 1.8 DX. Canons - 50mm f / 1.8 II. Båda är mycket bra linser för sina pengar och gör sitt jobb bra. För mig är här min all-time favorit:
Medan fotografering med en bred bländare kan vara användbar kan det leda till det problem jag nämnde ovan - motivet i fokus i fokus, ämnet bakåt - suddigt. Det minsta du kan göra är att stänga bländaren under det absoluta minimumet. Jag tycker att öppningar mellan f / 3.2 och f / 2 fungerar bäst.
Och om du är verkligen seriös om att få skottet rätt - fråga dina ämnen att stå i en rad. På så sätt kommer de båda att vara i fokus och du kan också använda bredare öppningar (f / 1.8 eller bredare) för några bra bokeh.
Investera i en kropp med bättre prestanda vid högre ISO
Hoppsan. Det här är långt ifrån ditt dyraste alternativ. Om du redan har en pro DSLR som fungerar bra även vid hög ISO, är det här ett bra alternativ - annars håller du med de andra tre som jag nämnde ovan. De flesta DSLR-organ på entrénivå börjar att producera outhärdligt färgljud lite över 1200 ISO. Mer professionella kroppar kan gå till ISO 3200 och ännu högre utan att svettas ... eller i det här fallet ... göra något ljud? (ordsprog avsedd)
Ditt bästa fall scenario skulle vara detta:
Ditt värsta scenario (om du går någonstans runt 12800 ISO) - det här:
För Point-and-Shoot-användare
Använd den inbyggda blixten med en diffusor
Jag skulle definitivt inte rekommendera dig att förlita sig på Amazon eller eBay här. De enda tillgängliga verkar vara dåligt rankade, så bli kreativa och skapa din egen diffusor. Servetter, papper, halvt transparent band, ping pong bollar? Jag har hört allt. Hitta det bästa för din kamera och piska upp en snabb DIY.
I bästa fall ser dina bilder troligen ut så här:
Kombinera en något högre ISO och långsammare slutartid tillsammans med storlek
Har du någonsin märkt att de flesta professionella fotografer laddar upp sitt arbete till en mycket liten upplösning? Detta görs för att förhindra att pixel-peepers spottar eventuella brister i bilden (blurriness, brus osv.). Även om du inte är professionell kan du också göra det här. Öka din ISO en liten bit och minska slutartiden samma mängd. I full storlek kan det hända att personer uppfattar lite ljust rörelse ...
... men ändras, det ser ganska bra ut.
För smartphone-användare
Få en smartphone med en bredare bländare
Till skillnad från DSLR-kameror har telefoner små sensorer, vilket kräver mindre linser, vilket därmed knappt ger en grund skärpedjup (bokeh). Här är de nuvarande mobila ledarna med bredaste bländare (ju lägre f tal desto bättre):
1. HTC One - f / 2.0
1. Nokia Lumia 920 - f / 2.0
2. Nokia Lumia 900 - f / 2.2
2. Galaxy S4 - f / 2.2
3. iPhone 5 - f / 2.4
3. iPhone 4S - f / 2.4
3. Sony Xperia Z - f / 2.4
4. Galaxy S3 - f / 2.6
4. Sony Xperia Active - f / 2.6
Om du för närvarande äger en av de bästa smarttelefonerna, har jag goda nyheter för dig! Mest troligt är du förmodligen redan redo att göra foton bättre än någon annan telefon där ute, så ta bara bort och oroa dig inte. Och om du fortfarande inte är nöjd med resultaten, behåll resizing-tricket i åtanke.
Gör en DIY blixtdiffusor
Jag har hört talas om några iPhonefall som har flashdiffusorer, vilket verkar ganska bra. Om du inte använder en iPhone, bli kreativ med alla material du har ljugit och hitta ett sätt att mjuka din blixt. Dina bilder ska vara identiska med dem som tagits med en punkt-och-skjuta och diffust blixt.
Slutsats
Att ta bilder i svagt ljus är ganska utmaningen. Om du blir kreativ och använder allt du har till ditt förfogande kan du ta fantastiska bilder även i fullständigt mörker. Tänk innan du handlar och jag försäkrar dig hur många bra bilder du tar kommer att öka.