Hur du håller din Windows 10-enhet säker när du är borta från den

En oskyddat dator, oavsett om det är på jobbet, hemma eller i kaféet, är en ingång till din personliga information eller känsliga företagsuppgifter. Lyckligtvis innehåller Windows ett antal sätt att låsa eller säkra datorn när du är borta från den. Oavsett om du går bort från ditt skrivbord för att springa till pentryn eller stänga butiken för natten, blir vana att använda dessa Windows säkerhetsfunktioner skydda din dator och nätverk från obehöriga användare.

Hur man manuellt låser enheten innan du går bort

Det enklaste kommandot du kan använda för att låsa datorn när du behöver lämna den obevakad är Windows-tangent + L. En snabb strejk av detta tangentbordskommando och din enhet kommer omedelbart att vara låst. Om någon försöker använda din dator måste de ange ditt lösenord eller logga in som en annan användare.

Så här låser du automatiskt din enhet efter en period av inaktivitet

Om du har problem med att komma ihåg att trycka på Windows-tangenten + L varje gång du kommer upp från ditt skrivbord, kan du använda det som en alternativ eller backup metod. För att automatiskt låsa din enhet efter att du har varit borta under en viss tid kan du kräva en inloggning efter att skärmsläckaren visas. Klicka på Start, skriv: skärmsläckare, tryck på Enter och kontrollera alternativet På återuppta, visa inloggningsskärmen. Tweak vänta x minuter inställningen till dina inställningar - för kort tid och du kommer att låsa dig själv när du slutar läsa eller överväga något på datorn. För lång tid och någon kan enkelt hoppa på datorns ögonblick efter att du har gått iväg.

Aktivera Dynamic Lock (även "Windows Goodbye")

Windows 10 Creators Update innehåller ett nytt alternativ som heter Dynamic Lock, som automatiskt låser din enhet när du går bort. Klicka på Start> Inställningar> Konton> Inloggningsalternativ, sedan under Dynamisk lås, vrid på Tillåt Windows att upptäcka när du är borta och låsa enheten automatiskt.

Användare måste para deras enhet med Windows 10 för att funktionen ska fungera. Dynamic Lock fungerar med alla telefoner som stöder Bluetooth; för mina tester använde jag min Lumia 625 bara för att säkerställa att jag hade en jämn upplevelse. Kolla in vår artikel för instruktioner hur du kopplar en enhet med Bluetooth i Windows 10. Om du får problem med att para i den moderna inställningsappen, försök instruktionerna hur du gör det från den klassiska kontrollpanelen Enheter och skrivare.

Funktionen hittills är en hit eller miss, det arbetade ibland; Jag kunde få det att fungera genom att återställa mina Power Settings till standard och sedan en omstart. Jag tog en promenad ut till mina kycklingkoder och kom tillbaka, men min skärm förblev olåst. Så det är fortfarande en del förfining som ska göras, men du vill förmodligen registrera Windows-tangenten + L i din minnesmuskel.

Ytterligare säkerhetssteg

Det finns ytterligare alternativ du kan aktivera för att göra enheten säker. Dessa ska användas tillsammans med att låsa skärmen - antingen manuellt eller automatiskt - när du går bort.

Säker inloggning kan hjälpa till att förhindra försök att försöka gissa ditt lösenord. Till exempel, om ett misslyckat försök görs vid inloggning efter ett visst tröskelvärde, låses maskinen under en viss tid. För att aktivera kontoutlåningsregler måste datorn köra Windows 10 Pro. Det första du behöver göra är att aktivera en säker inloggning. Tryck på Windows-tangenten + R och skriv sedan: kontrollera användarpassord och tryck sedan på Enter. Markera fliken Avancerat och markera kryssrutan Kräv användare för att trycka på Ctrl + Alt + Delete.

Tryck sedan på Windows- tangenten + R, skriv: gpedit.msc och tryck sedan på Enter. Expand Datorkonfiguration> Windows Inställningar> Säkerhetsinställningar och välj sedan Konto spärrpolicy . Dubbelklicka på kontot spärrgräns och välj sedan ett antal ogiltiga inloggningsförsök. För mina ändamål valde jag två. Klicka på Apply och sedan OK .

Detta kommer automatiskt att gälla en standard låsningstid, men du kan också ändra detta för att vara längre.

Redaktörens anmärkning: Gränssnittet för utlåning av kontot och kontoutlåsningstiden är avsett att avskräcka brutalkraftslåsningsförsök. En kontoavstängning kan alltid rensas av en administratör, och om du väljer en kontoavstängningslängd> 0, kan användaren automatiskt försöka logga in efter en viss tid. Om du väljer en konto låsningstid på 0, krävs en administratör för att rensa låsningen.

Tvåfaktorautentisering kan vara en viktig del för att säkra din enhet om du använder ett Microsoft-konto. När det är aktiverat och konfigurerat hindrar det att hackare enkelt kan äventyra innehållet i ditt konto.

Och naturligtvis, förbise inte fysisk säkerhet. Många bärbara datorer inkluderar stöd för ett Kensington-lås, som du kan använda för att säkra din enhet på en fysisk plats.

Windows 10 stöder även andra avancerade autentiseringsmetoder, till exempel fingeravtrycksläsare eller de nyare sofistikerade biometrierna som Windows Hello, som använder ansiktsigenkänning för att identifiera dig. Några av dessa tekniker kräver specifik maskinvara för att kunna använda dem. Det är självklart att ingen av dessa säkerhetsåtgärder fungerar utan ett starkt lösenord. Microsoft Office-användare kan också kolla in vår artikel om kryptering av Office-dokument. För extra säkerhet kan du också konfigurera BitLocker Drive-kryptering för din dator och flyttbara lagringsenheter också.