Windows XP handlar om att dö, vad nu?

XP kommer officiellt att vara död för konsumenter den 8 april. Microsoft överger XP och kommer inte längre tillhandahålla operativsystem, fixa säkerhetshål eller tillhandahålla stöd av något slag. Som konsument har du några val att göra om du fortfarande kör det 13-åriga operativsystemet. Ska du uppgradera till Windows 7, få en Chromebook, surfplatta eller kan du bara gå på en smartphone? Allt beror på vad du vill göra, och hur du vill göra det. Här är en titt på några alternativ.

Uppgradera XP till Windows 7 eller 8.1

Uppgradering av operativsystemet kan vara ett bra alternativ om du har nyare maskinvara som stöder den. Om du fortfarande rockar den $ 350 Dell eller Emachines (remember them?) Som du fick som paketavtal 2005, är chansen att du är otur. Även om du har uppgraderat minnes- och hårddiskens kapacitet kommer Windows 7 eller 8-upplevelsen att vara oselös ... och support för hårdvarudrivrutin kan vara obefintlig. Här är en lista över minimikraven för Windows 8 och 8.1:

Processor: 1 Gigahertz (GHz) eller snabbare
RAM: 1 GB (32 bit) eller 2 GB (64-bitars)
Hårddiskutrymme: 16 GB (32-bitars) eller 20 GB (64-bitars)
Grafikkort: Microsoft DirectX 9 grafik enhet med WDDM-drivrutin
För att komma åt Windows Store behöver du skärmupplösning på minst 1024 × 768. För att använda Snap-funktionen för Metro apps behöver du en skärm med en upplösning på 1366 × 768 eller högre.

Microsoft har en uppgraderingsväg som tillåter dig att gå från XP direkt till Windows 8, men om du bara har använt XP kommer du att vara med för en smellschock. Dessutom kommer endast dina data att sparas när du går till Windows 8. Du måste installera om alla dina program. Om du gör det, vill du se till att du samlar in programvarukoderna först.

Totalt föreslår jag inte att du uppgraderar ett gammalt system med XP, men om du vill uppgradera, gå sedan med Windows 7 och inte 8.

Hämta en Chromebook

Om allt du använder din XP-dator är email, surfar på webben, lätt ordbehandling, spelar onlinespel och besöker sociala webbplatser. En Chromebook är ett perfekt val för dig. En Chromebook startar på ungefär $ 250 vilket är förmodligen mycket mindre än vad du betalat för din XP-maskin ursprungligen. Du kommer noga att överföra några av dina webbläsar favoriter över om du får en. Kolla in min artikel om hur du överför dina bokmärken från XP till Chromebook. Och dokument ska vara lätta att ladda upp till din Google Drive.

Kan jag gå med bara en Tablet eller Smartphone?

Återigen vill du göra detta beslut baserat på vad du vill göra. Om du gör e-post, sociala nätverk, chattar osv. då borde du vara bra. Egentligen bara analysera din nuvarande situation: Använd du ens en bärbar dator eller stationär dator hemma?

Men om du behöver göra lite ordbehandling, kommer du att vilja ha något med ett anständigt tangentbord och skärm. Så en tablett skulle troligen passa räkningen här. Det finns anständiga trådlösa tangentbord du kan lägga till tabletter ... även en Kindle Fire. Självklart om du vill ha en typ av hybrid-dator / surfplatta kanske du vill kolla in Microsoft Surface. Medan Surface Pro är ganska dyrt och något som är bättre lämpat för strömanvändare, har Surface 2 (som kör RT - en dumbed down version av Windows 8.1) full version av Office 2013 medföljer.

Ett stort problem som många människor kommer att få är att få sina äldre program för att fungera på en nyare version av Windows. Naturligtvis kan du alltid skapa en virtuell maskin med VirtualBox och köra XP på den. Här är några andra saker du kan titta på för att lösa detta problem:

  • Hur man kör ett program i kompatibilitetsläge
  • Så här kör du XP-läge i Windows 7
  • Vänd din fysiska dator till en virtuell maskin

Det är också viktigt att notera att stöd för Office 2003 slutar samma dag som XP. Det här borde inte vara lika stort för en affär som livets slut för XP, men Office-paketet får inte längre hjälp och inte uppdaterat onlineinnehåll, programuppdateringar - inklusive säkerhetsuppdateringar.

Vi kommer att täcka mer om XPs slutet på dagar under de närmaste veckorna. Och som alltid om du har en fråga om vad du ska göra, har vi tillbaka. En annan artikel för att kolla om detta är vår fråga läsarna: använder du fortfarande XP

Så vad är dina planer XPs domedag? Lämna en kommentar nedan och berätta om det!