Hur du formaterar lokala diskar, USB-lagring och SD-kort med hjälp av DiskPart i Windows 10

Initialiserings- och formateringskivor kan enkelt göras i Windows 10 med Diskhantering eller till och med från "Denna dator" -skärmen i File Explorer. Men ibland när du vill ha lite mer kontroll, eller om du inte helt kan starta upp i Windows 10, kan det vara bra att veta hur du formaterar en skiva med kommandoraden. Kommandoraden innehåller ett partitionsverktyg som heter diskpart som du kan använda för att formatera både lokalt och anslutet lagringsutrymme. I den här artikeln visar vi hur du använder den i Windows 10 och hur du kan komma åt den under Windows 10-installationen.

Initiera lokala diskar och bifogad lagring med DiskPart i Windows 10

För att starta, starta kommandotolken i Windows 10. Det snabbaste sättet att göra det är att trycka på Windows-tangenten + X och klicka sedan på Kommandotolk (Admin) . Vid kommandotolken skriver du: diskpart och slår sedan in. Detta kommer att starta kommandoradsverktyget för diskpartitionering.

Skriv lista disken och tryck sedan på Enter.

Detta kommer att avslöja alla anslutna lagringsenheter. Som du kan se nedan är både min lokala hårddisk (20 GB-partition) och mitt externa lagringsutrymme (2 GB) anslutna. I mitt fall är den enhet som jag vill formatera 2 GB-partitionen.

För att välja den lilla partitionen, skriv: välj disk 1 och tryck på Enter - det här är den lilla 2 GB-partitionen jag vill formatera. Om du hade fler lagringsenheter anslutna eller anslutna skulle de vara listade som skivor 0, 1, 2, 3, etc.

När du har valt enheten, skriv ren tryck sedan på Enter.

Skriv skapa partition primär och tryck sedan på Enter

Skriv aktiv tryck sedan på Enter

Typformat fs = exfat label = "DRIVE LABEL HERE" snabbt och tryck sedan på Enter

Detta kommando kommer att formatera och märka enheten, t.ex. format fs = exfat label = " Groovy ". Om du formaterar en lokal disk ska du använda NTFS i stället för exFAT, eller du kan välja från andra lämpliga filsystem som FAT32.

Skriv exit och tryck på Enter igen.

Det finns andra sätt att få tillgång till kommandoradsverktyget för DiskPart. När du utför en ny installation av Windows 10 kan du använda DiskPart för att formatera och förbereda lagringsenheter. När du anländer till skärmen Anpassad / Avancerad trycker du på Skift + F10 för att starta kommandoraden och skriver sedan: diskpart för att starta verktyget Diskpartitionering .

Om du inte kan starta på Windows 10-skrivbordet kan du också komma åt kommandotolken från Återställningsmiljön.

Kom ihåg att detta inte är begränsat till bara lokal lagring eller extern lagring; du kan använda den för att formatera SD-kort också förutom att förbereda din lokala hårddisk för en ny installation av Windows 10 under installationen.

Som alltid, låt oss veta vad du tycker i kommentarerna och låt oss veta vad om det finns andra vardagliga uppgifter du vill prova på kommandoraden.