Google, Wikipedia bland webbplatser "Going Dark" idag för att protestera mot antire piratkopia räkningar i kongressen

Wikipedia presenterade endast den här mörka sidan idag i protest mot piratkopieringsräkningar.

Flera populära Internet-webbplatser stängs frivilligt idag för att protestera mot räkningar i kongressen som skulle ge regeringen, styrd av företagen, befogenhet att stänga av webbplatser som påstås ha strider mot amerikanska upphovsrättslagar.

Bland de webbplatser som är "svarta" idag i 12 till 24 timmar är Wikipedia, Craigslist, Boing Boing och Reddit. Google hade en svart remsa över sin berömda skiftande logotyp, och Amazon hade en framträdande länk till skäl för att motsätta sig lagstiftningen.

Räkningarna-SOPA i kammaren och PIPA i senaten-stöds främst av MPAA, den lagstiftande armen i filmindustrin. Den har en budget på 100 miljoner dollar för lobbying, som är i händerna på tidigare medlemmar av kongressen, som tidigare sen Chris Dodd, som nu är VD för MPAA med en baslön på 1, 5 miljoner dollar.

MPAAs åtgärd är en upprepning av sina tidigare motsättningar till tv, videoinspelare, kabel-tv och andra tekniska framsteg som filmbolagen sa skulle förstöra sin affärsmodell.

Under MPAA: s kamp mot videobandspelaren, enligt ZDNets David Gewirtz, filmchefens dåvarande chef sade under kongressens utfrågningar: "Jag säger till dig att videobandspelaren är den amerikanska filmproducenten och den aicaniska allmänheten som Boston strängeraren är till kvinnan hemma ensam."

Om SOPA passerar skulle upphovsrättsinnehavare kunna klaga till brottsbekämpande tjänstemän och få stänga av webbplatser. Sökmotorer och andra leverantörer skulle behöva blockera skurna platser när de beställdes att göra det av en domare. Webbplatser kan straffas för hosting av piratkopierat innehåll - och Internetföretag är oroliga för att de kan hållas ansvariga för användarnas åtgärder.

Boing Boing skrev: "Att göra en länk kräver att du checkar miljontals (tiotals miljoner) sidor, bara för att vara säker på att vi inte på något sätt påverkar möjligheten för fem Hollywoodstudior, fyra multinationella platemärken och sex globala förlag för att maximera sina vinster. "

Google varnade för att effekterna av sådan lagstiftning skulle vara långtgående.

"YouTube skulle bara bli mörkt omedelbart, " sade Googles offentliga policychef Bob Boorstin vid en konferens förra månaden. "Det kunde inte fungera."

Hittills har Google agerat mer eller mindre som censorstyrelsen genom att implementera ett DCMA-meddelande (Digital Millennium Copyright Act), där upphovsrättsinnehavare kan begära att Google drar upphovsrättsligt intrång från Google sökindex - effektivt dra det från Internet. Frågan är, är det tillräckligt bra?

Vad tror du? Ska regeringen komma in i verksamheten att hantera Internet eller borde vi hålla fast vid det system som redan finns på plats?