Google tillkännager "Chrome OS" (operativsystem)

Google, med sin ganska framgångsrika (inte riktigt) lansering av Chrome-webbläsaren, har bara gjort det offentligt känt att de tänker införa Microsofts rike med Chrome OS. Operativsystemet är planerat att släppas i mitten av 2010 . Intressant nog kommer de att släppa källkoden senare i år. Den goda nyheten för Microsoft är att utvecklingen hittills bara har kopplats till Netbook-bärbara datorer. Men Google planerar att köra det här operativsystemet på stationära datorer så snart som möjligt, och det är gratis tillsammans med öppen källkod.

Du kan läsa den officiella introduktionen från Google här. - http://googleblog.blogspot.com/

Enligt Google är nuvarande företag ombord med att testa och implementera detta operativsystem för deras Netbook-produktion "Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments och Toshiba."

Så, vad är Googles riktiga avsikt? Varför skapa ett operativsystem? Och vad hände med det öppna projektet Android-projektet?

Låt oss först överväga varför. Självklart behöver Google Internet för att överleva, och Google behöver människor att använda sina webbaserade tjänster för att behålla en inkomstström. Så varför skulle Windows 7 och OSX bli ett smart drag? Låt oss titta på varför de flesta använder Google till att börja med - Gmail. Bilden nedan är från alexa.com statistik.

Precis som vi alla är bekanta med Outlook med Microsoft introducerar Google inbyggd offline Gmail med Chrome OS. Med den nuvarande inställningen där Gmail erbjuder annonser på nästan 50% av fastigheten på din e-postskärm, antar jag att det finns en bra chans att du ser något liknande med Chrome. Google vill använda dig av sina "gratis" tjänster. Personligen tycker jag att Gmail är bra, och jag märker inte ens annonserna, men tänk på att annonserna är Googles primära inkomstkälla. Låt oss titta på webbkonkurrensen.

Från och med nu är Yahoo Googles första konkurrent, följt av Facebook. Den enda sak som många Facebook-användare har gemensamt är att de inte använder e-post, åtminstone inte så ofta. Facebook erbjuder ett inbyggt meddelandesystem som inte är kopplat till Googles AdSense-konglomerat. Det är många potentiella Google-annonser som saknas om du tittar på den genomsnittliga tiden som spenderas på Google jämfört med den genomsnittliga tiden som spenderas på Facebook. Så du kan se varför det skulle vara uppenbart att Google kommer att försöka få sina produkter närmare hemmet som det första du ser när du loggar in i din dator. Ökad Gmail-användning kommer att motsvara mer gratis AdSense-utrymme, eftersom Google får 100% av vinsten när annonser klickas på sin egen webbplats. Jag kan verkligen inte vänta med att testa det och jag är särskilt nyfiken på att se vad deras integritetspolicy kommer att handla om operativsystemet.

Åh vänta, hur är det med Android? Om Chrome OS är öppen källkod, vad kommer att hända med Android? Google har svarat på den frågan med följande:

"Google Chrome OS är ett nytt projekt, separat från Android. Android designades från början för att fungera över en mängd olika enheter från telefoner till set-top-boxar till netbooks. Google Chrome OS är skapat för personer som spenderar merparten av sin tid på nätet och är konstruerade för att driva datorer som sträcker sig från små netbooks till fullstora skrivbordssystem. Medan det finns områden där Google Chrome OS och Android överlappar varandra, tror vi att valet kommer att driva innovation till gagn för alla, inklusive Google. "