Dynamisk prissättning: Använd Chrome, Betal mindre

För några veckor sedan hörde jag en mycket intressant bit på NPR: s On The Media om dynamisk prissättning. OTM-intervjuade skatebidragare Annie Lowrey, som sammanfattade sin tidigare artikel inför en semester om taktik som används av online-återförsäljare för att ladda olika kunder olika priser för samma produkter. Detta har ingenting att göra med varierande regionala skatter eller medlemspriser. Det här är rakt upp variabel prissättning ( eller som vissa kallar det "diskriminerande prissättning" ) baserat på kundprofilering. Låt oss säga att du går till Barnes och Noble och lägger till en bok i din kundvagn för 12, 95 dollar, men ändra ditt sinne i sista stund och överge det. Tre veckor senare kommer du tillbaka och plötsligt kostar samma DVD 15, 95 dollar. Varför? För att Barnes & Noble nu vet att du verkligen vill ha det här, så mycket att du kom tillbaka för att köpa den. Så de räknar att du tar lite extra eftersom de vet att du har ditt hjärta satt på det.

Men här är kickern:

Rensa din cache och kakor eller elda BarnesandNoble.com i en annan webbläsare och kolla in samma DVD med en ren skiffer och den är tillbaka till $ 12.95.

Det här är helt perfekt lagligt, vilket det borde vara. Dynamisk prissättning fungerar också motsatt sätt. Låt oss säga att du lägger till några artiklar i din kundvagn och överger det, antingen för att mulla över det eller se om du kan få en bättre affär någon annanstans. När du är ute och handlar, kan återförsäljaren skicka dig ett snabbt e-postmeddelande som säger: " Se, vi märkte att du lämnade några föremål i din kundvagn. Om du kommer tillbaka och går igenom med köpet, slår vi 10% av och erbjuder du gratis frakt . "Det är det närmaste du kan hämta online, om än med robotar. Om det är rättvist hos bilhandlaren, varför inte på 1800flowers.com eller Amazon.com?

Du kanske inte har noterat dynamisk prissättning, men jag garanterar att det händer på de webbplatser du regelbundet besöker. Den ovannämnda skifferartikeln hänvisade till en konsumentunionstudie som fick Barnes och Noble i akten tillbaka 2007. Förra året förvärvade Amazon Amie Street, förmodligen att stänga av den konkurrerande digitalmusiktjänsten men också att skörda sin dynamiska prissättningsteknik.

Att veta att online-återförsäljare är spel kan dina shoppingvanor få dig att känna dig miffed, men kom ihåg att det verkligen är konsumenterna som spelat i detaljhandlarna i åratal genom noggrann jämförelseshopping på webben. Vem här har någonsin stått i gångarna i en stor boxaffär och tittar upp produktpriserna på sina smartphones? Och vem har någonsin använt Priceline eller Travelocity? Dynamisk prissättning är bara en annan eskalering i online-shoppingvapen.

Med det i åtanke finns det givetvis sätt att spela systemet direkt tillbaka. En intressant kommentar som Lowrey gjorde på OTM slog mig särskilt:

BROOKE GLADSTONE: Och du rekommenderar också - och det här är en sällsynt produktbeteckning - om du vill slå dynamisk prissättning, åtminstone för tillfället, är det värt att inte bara använda en annan webbläsare utan specifikt att använda Chrome, som nu bär konnotation av att vara kunnig.

ANNIE LOWREY: Ja, så om du använder en shmancier webbläsare -

[SKRATT]

- En nyare, en mer tech-savvy webbläsare som en Google Chrome, i motsats till något som Internet Explorer, ja det finns en chans [LAUGHS] att du kanske citeras lägre priser -

[BROOKE LAUGHS]

- För saker, åtminstone på vissa varor. [Skratt]

De glossade över den kommentaren mycket snabbt, men logiken verkar hållbar. Google Chrome, med en marknadsandel, har en användarbas som tenderar mot de tidiga adopsrarna och potentiella trendsättare-hipsters på Internet, om du vill ( du kan ta det som självgratulerande eller inte ). Det vore rimligt att erbjuda rabatter till Google Chrome-användare, eftersom den tekniskt äventyrliga tenderar att vara mer evangelisk om sina nya upptäckter. Det är samma taktik som programutvecklare använder när de erbjuder förhandsgranskningar och privata beta-testmöjligheter till bloggägare och de som är starkt aktiva i sociala medier.

Det har funnits åtminstone ett dokumenterat fall där Google Chrome-användare får bättre erbjudanden än Firefox och Safari-användare, vilket framgår av Consumerist. Antagligen gav Capital One biljånpriser på 2, 7% för Safari-användare, 2, 3% för Chrome-användare, 3, 1% för Opera-användare och 3, 5% för Firefox-användare. Mycket intressant.

Så antar jag att takeaway är detta:

  1. När du köper något på nätet, låt det stuva i din kundvagn i några timmar för att se om du får några rabatter.
  2. Använd Chrome när du handlar. Om inte för den tekniskt kunniga rabatten, då för Incognito-läget som kan hjälpa dig att snabba ut de faktiska priserna på saker.