Ta bort din profil på Google+ och inte ditt Google-konto

Sedan Google lanserade sin "nya och förbättrade" sekretesspolicy för några månader sedan har många användare blivit försiktiga med Googles tjänster. Så här tar du bort ditt konto på Google+ utan att radera dina kontoinställningar för andra Google-tjänster.

Trots lanseringen av flera rättegångar hävdar Google att ändringarna har utformats för att göra "privatlivspraxis lättare att förstå".

Men är det verkligen så? Google har gjort tidigare versioner av sin integritetspolicy tillgängliga och kan även inkludera ett jämförelsesverktyg. Så, du kan bestämma själv. Jag hittade den nya politiken för att vara mer tvetydig och det gällde att den nya politiken inte nämner hur länge Google behåller inleverad användardata, eller huruvida den tar bort användardata eller inte. På grund av detta skulle jag bara anta att Google håller dina data på filen för alltid , eller åtminstone minst 18 månader, som det gör med din spårningsinformation.

Om Google visar sig vara ett företag som du hellre inte litar på dina uppgifter kan du radera hela ditt Google-konto. Men om du bara vill bli av med Google+ kan du bara snipa ut det utan att förlora data från dina Gmail, YouTube och andra tjänster.

Det första steget är att besöka din Google-konto och logga in. Du kan komma dit genom att klicka på din profilbild och välja Konto eller genom att besöka https://www.google.com/settings/.

En gång där, stanna på fliken Konto och bläddra ner till Tjänster. Klicka på länken med titeln Ta bort profil och ta bort tillhörande funktioner i Google+.

På nästa sida i Google+ har du två alternativ. Det första är att ta bort Google+ innehåll.

Om du tar bort innehållet i Google+ tas du bort de flesta informationen du har skickat till Google+. Men det tar inte bort något från din Om-sektion på din Google + -profil som inte var allmän för att börja med. Detsamma gäller för många andra uppgifter om dig; detaljer visas i skärmdumpen nedan.

Observera att det inte finns något bekräftelsesfönster. När du väl har markerat rutan Obligatorisk och klickar på den blå borttagningsknappen tar Google omedelbart bort allt.

Om du väljer att bara ta bort innehåll på Google+, är din profil fortfarande synlig för allmänheten. Även om mycket av den information du skickade kommer att raderas, finns det inget uttalande någonstans i Googles sekretesspolicy eller användarvillkor om hur länge säkerhetskopieringen av dessa data kommer att förbli på Googles servrar.

Det andra alternativet tar bort hela Google + -profilen.

Det här kommer helt och hållet att snabba på Googles sociala konto, såväl som Google Buzz och din offentliga Google-profil. Det här är sättet att gå om du vill ta bort ditt profilkonto permanent. Du kan fortfarande börja om och skapa ditt Google+ konto senare, men du måste börja från början.

Observera att om du skapade ett Google+ konto innan du skapade ett YouTube-konto kan du förlora ditt YouTube-konto om det använder din Google+ Identity att logga in. Liksom med den andra raderingen, finns det inget bekräftelsefönster. När du har markerat rutan Obligatorisk och klickar bort tar Google+ bort från ditt konto.

Eftersom det inte finns ett "du är säker på att du vill göra det här" fönstret tar Google dig direkt till sidan om borttagningsbekräftelse och meddelar att allt har raderats. Det finns en valfri formulär som du kan fylla i, eller du kan bara lämna den här sidan och fortsätta använda webben sans Google Plus.

En sak som jag hittade irriterande om den här sidan är att botten har en grön kryssruta som ser ut som att den måste vara omarkerad för att undvika att fylla i en undersökning. Det visar sig att klicka på den rutan är vad som öppnar undersökningen. För mig är det vilseledande - men det är inte en stor sak.

Glöm inte att även om du tar bort din Google Plus-profil är det enkelt att återskapa en senare.