Apple iCloud: En klar omission av OS X Backup

Jag har nyligen ställt en fråga från en ny Mac-användare om iCloud.

Jag har precis köpt så mycket utrymme som jag kunde på iCloud, kan jag tillbaka min Mac upp till det?

Efter att ha sökt länge och svårt för vad jag trodde du kan göra, kom jag till insikten att du inte kan. Inte i OS X Lion, och från utseendet på det, inte heller i Mountain Lion.

Hittills har iCloud skräddarsys för användning med iPhone, iPod touch och iPad. Men det har inte blivit helt integrerat i OS X. Apples Mountain Lion - tack ut i sommar - tar ett antal steg för att göra det mer kompatibelt med iCloud. Mountain Lion kommer att ha fristående appar inklusive meddelanden, påminnelser, anteckningar, spelcenter och anmälningscenter. Det erbjuder också en backup-lösning för iDevices - men inte systemet. Det har inte visat sig att säkerhetskopiering av ditt fulla Mac-system finns någonstans på Apples vägkarta. Apples iCloud-lagring erbjuder upp till 55 GB lagringsutrymme. Så det får mig att undra vad kunderna kommer att göra med allt utrymme de har köpt.

Även med dina iOS-enheter kan det vara svårt att faktiskt utnyttja hela 55 spelningar. Eftersom mycket av de data du köper från Apple inte räknas mot din tilldelade lagring. Photo Stream, sånger i iTunes Match, Apps och iBooks tar inte upp något av lagret Apple erbjuder. Det enda som den här lagringen kommer att användas till är sparade foton, dokument och iOS-säkerhetskopior. Så varför kan Apple inte använda något av det utrymme för att säkerhetskopiera viktiga systemdata också?

Det finns motiverade argument för varför Apple inte gör det här. Till att börja med skulle det kräva mycket mer utrymme än det maximala lagringsutrymmet som för närvarande erbjuder för att göra en komplett backup-bild. Det skulle inte konkurrera bra med andra lösningar som CrashPlan och Carbonite som säkerhetskopierar hela datorn oavsett kapacitet till låg kostnad. Men Apple har en förmåga att ladda en premie för en enklare lösning. Företaget är också förtjust i att återuppfinna hjulet. Med detta i åtanke kan det vara möjligt att säkerhetskopiera Mac och hålla sig inom gränsen på 55 GB.

Bilder Courtesy Apple.

För att uppnå detta måste vi ta reda på vad vi faktiskt behöver från en säkerhetskopia. Traditionellt sett skulle det kräva en enhet som åtminstone är lika stor som datorns interna enhet. Detta kan dock inte längre vara nödvändigt. Med de flesta av dina filer som redan bor i iCloud eller iTunes Store, skulle det inköpta lagret bara användas för ytterligare filer och information som krävs för att sätta saker tillbaka på samma sätt som du lämnade dem. Apple hade faktiskt en funktion i MobileMe som behöll personliga inställningar i synkronisering över flera Mac-datorer. Istället för att synkronisera den informationen kunde företaget lagra det i iCloud och använda det för att återställa ditt system vid en krasch. Detta skulle inte vara en verklig diskbild, men det skulle fortfarande få jobbet gjort.

Huvudfrågan är beroende av uppfattningen. Vissa användare är inte "i vet" om hur iCloud faktiskt fungerar. De inser inte att deras Mac kommer inte att säkerhetskopiera till iCloud på samma sätt som deras iDevices gör. Detta kommer att leda till att människor köper mer iCloud-utrymme, bara för att bli besvikna när de upptäcker att de fortfarande behöver en annan lösning för att säkerhetskopiera sitt fulla system. Till dess att Apple fungerar lite magiskt och inkluderar möjligheten att säkerhetskopiera Mac till iCloud, måste vi lösa det näst bästa som vi har beskrivit här i en tidigare artikel.

Apple har gjort ett bra jobb att göra backupprocessen till lokala enheter smärtsamma. Förhoppningsvis kan vi säkerhetskopiera våra Macar med samma lätthet.

Eller här är en skrämmande tanke: Kanske är det inget misstag att Apple lämnade Mac när det gäller säkerhetskopiering. Kanske i framtiden kommer vi alla att uteslutande använda iOS, och hela detta argument kommer att vara mycket.

Jag är intresserad av att höra vad du tycker. Lämna en kommentar till mig och berätta om dina tankar om iCloud-säkerhetskopiering.