Apple första kvartalsresultat: genom taket!

Det verkar som om ingenting kan stå i Apples sätt att komma till världsdominans. Även om iPhone 4S ses som en besvikelse, betyder det inte att företaget inte kan sälja sakerna ändå ...

Och om du trodde att Steve Jobs passerar skulle få företaget att gå ner, tänk igen: det enda sättet verkar vara uppe.

Första kvartalet siffrorna Apple publicerade idag har all anledning att göra Tim Cook till en mycket glad VD. Han har inte gjort någon hemlighet i pressmeddelandet.

Här är den stora bilden: för kvartalet slutade den 31 december i fjol, en omsättning på 46, 33 miljarder dollar, en vinst på 13, 06 miljarder dollar och 13, 87 dollar per utspädd andel. Detta jämfört med 26, 74 miljarder dollar och en netto kvartalsvinst på 6 miljarder dollar för samma gång förra året (andelen var på 6, 43 dollar).

Här är några perspektiv på resultatet - Apple gjorde 46 miljarder dollar på 12 veckor eller ... $ 383 000 i minuten eller $ 22 miljoner i timmen! Wow ... det är många iDevices!

Och här är ett annat intressant faktum (förmodligen det mest intressanta för mig, eftersom jag är i smartphones mer än någonting). Antalet iPhones som såldes under kvartalet var (hålla fast vid din plats) 37, 04 miljoner, en ökning med 128% jämfört med föregående år. Apple har också sålt 15, 43 miljoner iPads i kvartalet (ökningen var 111% här).

Antalet sålda datorer har också ökat till 5, 2 miljoner, en ökning med 26%. Det enda området där sakerna går ner är iPods - 15, 4 miljoner - 21 procent jämfört med samma tid i fjol. IPod-minskningen i försäljningen är ganska förståelig. Om en Apple-fan köper en iPhone, varför skulle han bära en annan enhet runt när han kan lyssna på musik på sin smartphone? Jag är säker på att Apple inte har något emot eftersom iPhone-prispunkten ligger långt över iPod.