Anti-stöld

Tar du din bärbara dator ut offentligt? Kanske till en kafé, i din bil, och tror du att det finns risk för att den blir stulen? Om du vill ha en grundläggande skyddsnivå mot stöld, kan en mjukvarulösning tillhandahålla det. Idag ser vi på Prey, en öppen källkod som ger dig mer sinnesro när det gäller dina enheter. Det hjälper dig att enkelt hitta din bärbara dator (liksom andra enheter) om du förlorar den eller om den stulits. Följ med som vi gör en kort översikt över hur det fungerar.

Anti-stöld

Förutom Windows-versionen finns det även iOS, Ubuntu, Linux, Mac OS och Android versioner (Android har en inbyggd lösning, även kallad Device Manager).

Hämta länkar :

  • Windows
  • iOS
  • Android
  • Ubuntu (Linux)
  • Mac

I den här översikten använder vi Windows-versionen. Installationen är bara några få klick på nästa knapp, men glöm inte att konfigurera inställningar för inställning av kryssrutor innan du klickar på Finish.

Ditt antivirusprogram kan fråga dig om du litar på filen innan du fortsätter, men du kan fortsätta och köra den (projektets vanliga frågor nämner falska positiva som en inte så ovanlig händelse). Först skapar du ett användarkonto, förutsatt att du inte redan har ett.

Det behövs inte mycket information för dig för att göra det, förutom en e-postadress, ditt namn och ett lösenord. Du måste också ge din enhet ett namn och välj vilken typ av enhet den tillhör. Ett skrivbord kan också läggas till (för att en av dem kan bli stulen, kan det inte?).

Det handlar om konfiguratorn. Du får ett bekräftelsemeddelande och ett e-postmeddelande som säger att sakerna fungerar. Också i e-postmeddelandet är den här länken, som leder dig till din kontrollpanel. När du är inloggad med din e-postadress och ditt lösenord märker du att din enhet redan har spårats och dykt upp.

Nu, om du klickar på dess namn ser du många alternativ som du kan använda när du har anmält enheten som saknad. I det ögonblick du har ser du "Spårat, väntar på rapport" bredvid sitt namn, med rapporten tar mer än 10 minuter att dyka upp, beroende på hur mycket information du begärde.

Allt som krävs är att den bärbara datorn är ansluten till internet.

Var och en av kategorierna har många alternativ du kan aktivera och använda. Först av allt tillåter Geo-området dig att lokalisera enheten baserat på enhetens GPS eller närmaste Wi-Fi-nätverk, medan nätverksalternativet ger dig information som aktiva anslutningar och närliggande Wi-Fi-hotspot för att underlätta det att lokalisera.

Det är också möjligt att ta en skärmdump och till och med försöka ta en bild av tjuven med hjälp av webbkameraet samt att få reda på detaljer som körprogram och modifierade filer. Om det är en bärbar dator som innehåller känslig information kan detta vara mycket användbart.

En andra panel är åtgärderna en, där du faktiskt kan göra saker på din saknade enhet. Du kan låta ett larm eller skicka ett meddelande till det, vilket kommer att visas på skärmen - till exempel ett telefonnummer och en belöning vid retur. Åtgärder kommer att fungera om den bärbara datorn saknas eller inte, enligt nedan.

Det finns också mer drastiska åtgärder du kan ta, till exempel att lägga till ett lösenord eller ta bort olika uppgifter, som webbläsardata eller data från din e-postklient. En bra sak är att data kan döljas istället för att permanent tas bort, så att du kan återställa det om du återställer enheten.

När en rapport är tillgänglig får du en anmälan i ditt Prey-konto. Rapporten kommer att innehålla all information du begärde och viktigast av allt kommer du att kunna se din enhet på Google Maps och tjuvens bild också. I mitt fall, som du kan se, var tjuven en totalt rockstar babe smart.

Med utgångspunkt från den informationen kan du gå om att återställa din enhet.

Fler detaljer

En annan sak, nu när det fria kontot bara tillåter dig att lagra 10 rapporter i ditt konto, för upp till tre enheter. Om du behöver mer finns ett antal prokontoalternativ tillgängliga, allt från $ 5 till $ 399 per månad, med allt fler skyddade enheter.

Pro-konton innehåller ytterligare funktioner, t.ex. övervakningsenheter, även när de inte rapporteras som saknade, ett större antal rapporter lagrade, mindre intervall mellan nämnda rapporter, SSL-säkerhet och några andra saker.

Sammantaget är en ganska funktionell lösning som kan visa sig ovärderlig om din bärbara dator blir stulen.