Android: Stäng av senaste Google sökhistorik

Googles historik tjänst försöker alltid vara till hjälp. Det är nästan alltid fallet om det spårar din nuvarande plats, håller flikar på alla dina sökningar på Internet, eller skannar dina e-postmeddelanden och surfvanor för att leverera relevanta annonser. För Android har Google nyligen lagt till en ny funktion som visar förslag baserat på din senaste sökhistorik. Det kan vara till hjälp för vissa människor som söker liknande saker varje dag. Men om du föredrar att hålla sökupplevelsen rent "organisk" utan någon anpassning så måste det stängas av den nya funktionen.

Obs! Några av data är knutna direkt till ditt Google-konto och kan inaktiveras i kontoinställningarna. Andra senaste sökningar av historik lagras i din mobila webbläsare. Dessa är inte direkt kopplade till Googles senaste sökhistorik och måste rensas separat. Andra sökningar lagras inom enskilda appar som det du söker efter på Google Play.

Om du vill stänga av den senaste sökhistoriken på en Android-enhet måste vi gå in i Systeminställningar. Du kan göra det genom att trycka på menyknappen på startskärmen eller starta appen Inställningar från applådan.

En gång i inställningsmenyn trycker du på Google-knappen under underrubriken Konton.

På Googles inställningssida trycker du på Sök.

Nu under Sekretess och konton letar du efter inställningen Visa senaste sökningar och markerar kryssrutan bredvid den.

Det är allt! Du borde inte längre se senaste Google-sökningar på din Android-enhet.

Tänk på att oavsett hur många inställningar du inaktiverar för ditt Google-konto och sökhistorik spårar Google det fortfarande internt. Enligt EFF (Electronic Frontier Foundation) gör det emellertid en skillnad om du inaktiverar dessa funktioner. Med kontohanteringshistoriken inaktiverad håller Google bara dina data på sina interna servrar i 18 månader. Med funktionen aktiverad kommer den att hålla dina data för alltid.