Amazon Tweaks Policy för affiliate-länkar: Vad betyder det nya operativa avtalet för URL-kort?

Klockan 2:45 EST den 3 februari fick jag, liksom andra Amazon.com Associates-affiliates, ett mail som informerade mig om "Ändringar av Amazonas associerade operativa avtal". Jag känner knappt någonting till dessa e-postmeddelanden eftersom jag inte är flytande i legalese. Och i detta fall har Amazon Associates Team sparat mig besväret genom att sammanfatta den enda uppdateringen värt att lyfta fram, vilket var något om användarsessionen för att MyHabit.com skulle förlängas som inte spelade någon roll för mig. På ett infall bestämde jag mig för att klicka igenom för att läsa resten av förändringarna och upptäckte att Amazon hade någonsin begravt ledningen. Amazon har ändrat sin policy för URL-kortningstjänster (t.ex. Bit.ly, is.gd, TinyURL, goog.gl). Här är den saftiga biten.

Associerar programlänkningskrav
I den 2 februari 2012 versionen sattes följande mening till andra stycket.

"Dessutom får du inte använda en länkförkortning på ett sätt som gör det oklart att du länkar till en Amazon-webbplats."

Vad betyder det? Jag är inte 100% säker än. Jag har frågat Amazon.com Associates kundtjänst för att klargöra den linjen lite och de sa att min förfrågan skulle "vidarebefordras till lämplig avdelning." Hmm ...

Amazon Affiliate Links + URL Shorteners

För den oinitierade, en Amazon-affiliate länk har en hänvisningskod inbyggd i det som tillåter utgivare att ta en minskning av Amazons vinster för vad som helst som klickaren köper. Till det utbildade ögat är en affiliate länk lätt att upptäcka.

Till exempel, här är en vanlig länk till 6 pund pistaschödor på Amazon.com.

Här är en affiliate länk:

http://www.amazon.com/gp/product/B001EQ5DMY/ref = as_li_ss_tl? ie = UTF8 & tag = uncbwibl-20 & linkCode = as2 & camp = 1789 & creative = 390957 & creativeASIN = B001EQ5DMY

Den djärva biten är mitt Amazon Associate ID, och "ref" gör det klart att jag har ett intresse för att du klickar på det och köper någonting. För kunniga läsare kan det även göra att du tvivlar på min opartiskhet. (Som när det gäller pistaschötter, borde du definitivt tvivla på mig. Jag åt en gång ett hel pund pistaschmandlar i ett sittande och sedan var tvungen att gå till doktorn med ett sår. Och jag älskar dem fortfarande.)

URL-kortare ger dig möjlighet att obfuscate din användning av hänvisnings länkar, till viss del. Kan du till exempel säga att den här länken är en affiliate-länk?

http://su.pr/3P16O3

Det finns bra och dåliga anledningar att använda länkförkortningstjänster för affiliate-länkar. Vissa använder sig av URL-kortare för mätändamål, eller för att göra de långa fula länkarna mer tilltalande för Twitter. Men andra använder dem för att dölja sina främre motiv för att länka en viss produkt eller tjänst. Det senare beteendet är vad Amazon sannolikt försöker klämma på.

Så, vad betyder "ett sätt som gör det oklart att du länkar till en Amazon-webbplats?" Det var vad jag frågade Amazon, och jag hoppas att de snart kommer tillbaka till mig. Amazon har sin egen länkförkortningstjänst, amzn.to (t.ex. http://amzn.to/wr02fh), som du kan använda genom att ange en Amazon-länk på http://bit.ly. Det verkar inte bryta mot operativa avtalet. Särskilt eftersom Amazon rekommenderar att använda det i deras sociala nätverk FAQ (även om det är oklart huruvida det har uppdaterats sedan 2 februari).

Tvångsavgörande


Men nu är det nog en bra tid att få upp en annan liten förändring i operativavtalet. Amazon tvingar nu associerade parter att komma överens om att lösa tvister i bindande skiljedom. Tidigare kunde du stämma på Amazon i en stat eller federal domstol i King County, Washington. Men Amazon, som så många andra stora företag (kreditkortsföretag, notoriskt), ber dig att avstå från din rätt att väcka en civil process mot dem angående ditt avtal med dem. Kolla in FairArbitrationNow.org för att förstå varför så kallad "tvångsavgörande" är en rå affär.

Jag uppdaterar det här inlägget när jag får reda på mer information. Men för närvarande rekommenderar jag att du utvärderar din användning av URL-kortare om du använder dem för att länka till Amazon. Du kan hitta ditt Amazon Associates-konto i fara och dina händer bundna när det gäller att döma för eventuella förlorade vinster. Kontakta Amazon.com direkt för att bekräfta att dina metoder överensstämmer med deras ganska vaga operativa avtal. Och om möjligt använd deras förkortningstjänst istället för något annat som kan göra det oklart att du länkar till Amazon.