Windows 8 versioner förenklad till tre versioner

Igår, på Windows Blog, meddelade Microsoft utgåvorna av sitt nya operativsystem Windows 8, vilket förväntas ske senare i år. Medan tidigare versioner har belastats med upp till sex utgåvor och konsumentförvirringen som orsakade kommer Windows 8 att finnas tillgängligt i tre utgåvor (ej räknar företagsutgåvan för kår).

Windows 8 kommer att vara valet av de flesta konsumenter med typiska användningar av Intel x86-processorer (både 32 och 64 bitar). OS-jätten använder det nya Metro-gränssnittet, Windows Store, en uppdaterad Windows Explorer, Task Manager, bättre stöd för flera bildskärmar och språkövergång i den här versionen. Microsoft noterar också att för Kina och en liten uppsättning tillväxtmarknader kommer en lokal språkupplaga av Windows 8 att finnas tillgänglig.

Därefter placeras Windows 8 Pro för teknikentusiaster och affärs- / tekniska proffs som använder en Intel x86-processorer (både 32 och 64 bitar) som vill ha en bredare uppsättning funktionalitet. I Pro-utgåvan kommer användarna också att få verktyg för kryptering, virtualisering, PC-hantering och domänanslutning. Microsoft noterar också att Windows Media Center kommer att vara tillgängligt som "media pack" -tillägg till Windows 8 Pro.

Slutligen kommer Windows RT att vara en helt ny version av Windows som körs på ARM-processorer, avsedda för tunna och lätta datorer, tabletter och telefoner där längre batterilivslängd är nödvändigt. Windows RT kommer även att innehålla touch-optimerade skrivbordsversioner av Microsoft Word, Excel, PowerPoint och OneNote, men den här versionen av Windows kan inte köra andra Intel x86 / 64-skrivbordsprogram.

Microsoft har ännu inte meddelat priser eller tillgänglighet men lovar dessa uppgifter under de närmaste månaderna.

Initial konsumentreaktion antyder att många inte ser tecknet av ett Windows RT-namn på marknaden. RT, som förmodligen står för Run Time, kommunicerar inte mycket om den ARM-processorens kompatibla system. Men efter många år med sex utgåvor kommer de flesta konsumenterna lättare att sortera igenom alternativen i de tre nya Windows 8-smakerna - Windows 8, Pro och RT.

Så, vad är dina planer? Jag vet vad jag ska göra, och det är ett tidigt köp av Pro, med Media Pack, förstås!