Uppdatering av Windows 10-skapare får ny inställning för installation av skrivbordsprogram

Microsoft utredde den senaste versionen av Windows 10 Creators Update (Build 15042) till Insiders förra veckan. Och en av de nya inställningarna som upptäckts under helgen är möjligheten att blockera användare från att installera traditionella WIN32-stationära appar. Här är en titt på hur denna nya inställning fungerar och hur du aktiverar den.

Blockera installationen av skrivbordsprogram

För att hitta den här funktionen måste du köra Windows 10 Insider build 15042 eller högre. Gå till Inställningar> Appar> Appar och funktioner och klicka sedan på den första rullgardinsmenyn under Välj var apps kan installeras från .

Här hittar du tre alternativ. Den första på listan är "Tillåt appar från var som helst" och är standard. Det innebär att du kan installera stationära appar från andra källor än Windows Store, precis som du alltid har kunnat göra med Windows.

Nästa alternativ är "Föredra appar från butiken, men tillåter appar var som helst". Med den här markerade, när du försöker installera en stationär app, ser du följande dialogruta som låter dig veta att den inte är från Windows Store. Om du vet att appen är säker kan du välja att klicka för att installera det ändå eller öppna Windows Store för att hitta ett universellt alternativ.

Slutligen kan du välja "Tillåt Apps från Store Only", som bara låter dig installera Universal Apps från butiken. Om du försöker installera en app från tredje part får du följande dialogruta som släpper möjligheten att installera ändå, och låter dig bara installera en app från Windows Store.

Den här nya inställningen är ett försök att förbättra säkerheten för det övergripande systemet genom att förhindra att rogue apps med skadlig kod installeras. Det är liknande säkerhetsinställning i MacOS som kallas Gatekeeper som släpptes för första gången i Mountain Lion. Det tillåter bara att appar från Mac App Store eller digitalt signerade appar installeras.

Det här ser också ut som ett sätt att få utvecklare att ta över sina skrivbordsapps till Windows Store via Desktop App Converter. Men om utvecklare hoppa ombord, återstår att se.

Den här nya inställningen verkar inte vara helt implementerad än heller. Det verkar inte vara ett sätt för en administratör att ta full kontroll över det och det är bara knutet till Microsoft Edge. När jag hämtade samma CCleaner-app via Chrome kunde jag installera det utan några varningsdialoger som visas ovan.

Ändå ser det ut som en bra start och det blir intressant att se var saker går. Att lägga till ytterligare ett säkerhetslager till operativsystemet Windows 10 är alltid ett plus.