Vad är skillnaden mellan Windows 8, Windows 8 Pro och Windows RT?

Windows 8 lanseras med tre olika versioner för konsumenter. Här är en titt på de funktioner som ingår eller inte ingår i varje, och ett lättläst jämförelsesschema.

Windows 8 (32 och 64-bitars)

Microsoft har officiellt namngett det bara "Windows 8", men det kommer du också att se det kallas olika saker som Windows 8 Basic, Base eller Core version. Den här versionen innehåller de viktigaste komponenterna i det nya operativsystemet. Det kommer att komma på de flesta nya bärbara datorer och stationära datorer - som Home Premium gjorde med Windows 7. Om du är den genomsnittliga hemanvändaren är det här den version du vill ha.

Windows 8 Professional (32 och 64-bitars)

Erfaren kraftanvändare kommer att vilja köra Pro-versionen för sina extra säkerhets- och administrativa funktioner. Den har ytterligare funktioner som BitLocker to Go, Grupppolicy och Hyper-V för att skapa och hantera virtuella maskiner. Du kan även ansluta den här versionen till en domän. Om du vill köra Windows Media Center behöver du också den här versionen och köpa den som en "media pack". Om du är en riktig "geekhead" -entusiast eller stödjer en liten kontorsmiljö, är det här versionen för dig.

Windows RT (endast 32 bitars)

RT är den nya versionen av Windows som körs på ARM-processorer som är optimerade för mobila enheter. Windows RT kommer att köras på tabletter som Microsoft Surface. Den har det nya gränssnittet för Windows 8 (Metro / Modern UI). Men det kommer inte att ha möjlighet att köra stationära appar . Det kommer att kunna köra en touch optimerad version av Microsoft Office, men kör inte skrivbordsapplikationer.

Tänk på detta när du bestämmer om du tänker på att få en Microsoft Surface eller annan tillverkares Windows RT-surfplatta. Du kommer inte att kunna köra nuvarande skrivbordsprogram som Audacity, Pidgin IM, iTunes for Windows ... etc. Till dess att miljön "Metro / Modern UI" får appar som är specifika för det gränssnittet, kommer du att vara begränsad till vad du kan använda.

Detta diagram innehåller informationen för varje version som publicerades på Windows Team-bloggen. Detta inkluderar inte alla funktioner, men ger en solid representation av vad som ingår eller inte ingår i varje version. Om du har några specifika frågor om en funktion, lämna en kommentar och vi gör vårt bästa för att sortera ut det för dig.

Funktionsnamn

Windows 8

Windows 8 Pro

Windows RT

Uppgraderingar från Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium

x

x

Uppgraderingar från Windows 7 Professional, Ultimate

x

Startskärm, Semantic Zoom, Live Tiles

x

x

x

Windows Store

x

x

x

Appar (Mail, Kalender, Människor, Meddelanden, Foton, SkyDrive, Läsare, Musik, Video)

x

x

x

Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote)

x

Internet Explorer 10

x

x

x

Enhetskryptering

x

Ansluten vänteläge

x

x

x

Microsoft konto

x

x

x

Desktop

x

x

x

Installation av x86 / 64 och stationär programvara

x

x

Uppdaterad Windows Explorer

x

x

x

Windows Defender

x

x

x

Smart skärm

x

x

x

Windows uppdatering

x

x

x

Förbättrad uppgiftshantering

x

x

x

Byt språk på flugan (Language Packs)

x

x

x

Bättre stöd för flera bildskärmar

x

x

x

Lagringsutrymmen

x

x

Windows mediaspelare

x

x

Byt ActiveSync

x

x

x

Filhistorik

x

x

x

ISO / VHD-montering

x

x

x

Mobila bredbandsfunktioner

x

x

x

Bildlösenord

x

x

x

Spela till

x

x

x

Fjärrskrivbord (klient)

x

x

x

Återställ och uppdatera din dator

x

x

x

Knäppa

x

x

x

Touch och Thumb tangentbord

x

x

x

Tillförlitlig start

x

x

x

VPN-klient

x

x

x

BitLocker och BitLocker To Go

x

Boot från VHD

x

Client Hyper-V

x

Domän gå med

x

Krypteringsfilsystem

x

Gruppolicy

x

Fjärrskrivbord (värd)

x

Det finns också Windows 8 Enterprise-upplagan, men du behöver inte oroa dig för det som en konsument. Låt dina IT-killar på jobbet räkna ut det där. Se till att kolla resten av våra fantastiska tips, trick och hur är det på Windows 8!