Vad är Tor och varför ska jag använda den?

Om du surfar på nätet kan de känna som att navigera genom ett minfält. Alla typer av webbplatser och tillägg har tillgång till alltför mycket av din personliga information. Din enda IP-adress är tillräckligt för att avslöja din nuvarande adress. Det är dags att få tillbaka den integritet du behöver, för i den här artikeln introducerar vi dig till Tor.

Tor Browser

Tor Browser Bundle är ett av de bästa sätten att vara anonym på webben. Ursprungligen utvecklad av den amerikanska flottan, offentliggjordes den 2002, för att skydda användare från webbplatser som försöker få tag i sin personliga information. Numera är tekniken bakom Tor fortfarande relevant och kan hålla dig säker från någon form av övervakning som kan vara på dig, inklusive NSA.

Om du leder till Tor Project-webbplatsen och hämtar webbläsarens bunt nu får du en Mozilla Firefox-webbläsare, konfigurerad för att arbeta med Tor Network. Installationen ska vara ganska enkel och enkel för datorer med en icke-filtrerad anslutning, medan proxy-användare måste gå igenom några få steg för att få Tor upp och igång.

Hur fungerar Tor?

När du är på webben via en vanlig webbläsare är det här som händer när du kommer åt en webbplats:

... och här är det som händer när du begär en webbplats via Tor:

Du kan läsa mer om hur Tor arbetar på sin officiella översiktssida för att få ytterligare information. Bortsett från att filtrera och kryptera din anslutning, hjälper Tor dig också genom att inaktivera vissa plugins som kan spåra dig, som Flash, JavaScript och mer.

Deep Web

Ja, vi vet att det är lite styggt, men att skriva en Tor-artikel utan att nämna Deep Web är som att äta pommes frites utan ketchup - få människor gör det.

Deep Web (även kallat Dark Net, Deep Net, Underweb, Hidden Web och mer) består av webbplatser som inte indexeras av sökmotorer, kan därför inte "Googled" eller hittas på lättillgängliga sätt. På grund av det faktum att Deep Web endast kan nås via Tor, är det hemma för mestadels olagliga aktiviteter, såsom hackingresurser, drogförsäljning, bedrägeri, stöld, läckt dokumentation med mera och mer. Här är en riktigt bra video av AllTime10s som ger dig några intressanta fakta om Deep Web:

">

Slutsats

Tor är det perfekta sättet att befria dig från bekymmer om stora företag att stjäla och sälja dina privata data. Senare, med .oniondomäner som blir mer och mer tillgängliga för allmänheten är det enkelt att dyka in i Dark Net djupa vatten. Därifrån kan du hitta extremt chockerande innehåll som kan få dig att aldrig vilja se en skärm igen. Om det fanns två metaforer som jag kunde använda här, skulle de förmodligen vara "Med stor makt (eller anonymitet i det här fallet) kommer stort ansvar" och "Nyfikenhet dödade katten".

Var försiktig!