Weekend Tech: Testa Windows-Like Zorin Linux OS

Efter att ha behandlat TPS-rapporter hela veckan är helgen din för att geek ut. Om du är en Windows-användare och vill prova Linux, testa Zorin Linux - närmaste version till Windows av någon annan distro.

Zorin Linux är utnämnd som "Gateway till Linux för Windows-användare". Det är byggt på samma teknik som driver Ubuntu - den populäraste versionen av Linux för skrivbordet.

Installera Zorin OS

Först ladda ner 32 eller 64-bitarsversionen av Zorin. ISO-filen är drygt 1 GB, och det rekommenderas att ladda ner det med hjälp av Firefox. Eftersom jag bara testar det för första gången kommer 32-bitarsversionen att bli bra.

Medan det hämtas, sätter du upp en Linux-virtuell maskin (VM). Jag använder den senaste versionen av Oracle VirtualBox.

Första gången du startar den nya VM startar guiden för första köra. För installationsmedia, välj Zorin ISO-filen du just laddade ner och klicka på Nästa.

När den startar får du följande Zorin OS-skärm. Som du kan se kan du bränna den till DVD och köra den på ett Windows-system som en levande disk. Eftersom jag ställer upp detta på en VM väljer du Start installatören direkt.

Zorin OS-installationsprogrammet startar. Navigera genom installationsguiden.

Medan Zorin installerar på VM kan du bläddra igenom skärmarna för att se allt det har att erbjuda. Installationen är i stort sett densamma som att installera Ubuntu Linux.

Utforska Zorin

Efter omstart presenteras du med Zorin-skrivbordet. Observera att Start-menyn ser mycket ut som Windows 7. Det är roligt. Windows 8 blev av med den traditionella startmenyn och den här versionen av Linux gör det till en punkt att ha en.

Installera VirtualBox Guest-tillägg för bättre prestanda och enklare hantering av värd- och klientdatorer.

Zorin Linux löper smidigt och är intuitivt för en Windows-användare som försöker Linux för första gången.

Startmenyn påminner om Windows 7. Den har en sökruta och beter sig mycket som Windows Start-menyn. Du kan till och med peka objekt till aktivitetsfältet.

Utanför lådan kommer Zorin med ett stort utbud av program, inklusive VLC, LibreOffice, Google Chrome och mycket mer. Även på en VM är Zorin snabb. Det skulle gå bra på äldre system.

En annan intressant egenskap är Zorin OS Look Changer. Det låter dig växla OS för att se ut som XP, GNOME eller Windows 7.

Den här versionen av Zorin OS är gratis, men de erbjuder även premiumversioner för företag, multimedia och spel.

Om du är en Windows-användare som har skrämmats för att prova en stationär version av Linux, gör Zorin det enkelt för dig att dyka in och få saker att göra.

Efter att ha kört Zorin Linux i en VM och hänger på det, kanske du vill sätta den på en extra skrivbords- eller bärbar dator. Jag vet att jag är. Ha så kul!