Använd Windows-brandväggen för att blockera ett program från Internet-åtkomst

Bild: Dennis Calvert

Har du någonsin installerat ett program som du bara behövde för offline användning, men det insisterade på att du försökte ansluta till internet? För ungefär fyra år sedan visade vi dig hur man tillåter program genom Windows-brandväggen. Den här gången kommer vi att visa dig hur du blockerar dem med det i Windows 7 och 8.

Om du inte är säker på vilka program som finns på internet, är det enkelt att hitta Windows Resource Monitor. Detta kan göras genom att söka efter "resmon" i startmenyn eller skriva "resmon" i körrutan (Windows Key + R). I det här exemplet märkte jag att appen Everything hade nätverksaktivitet och jag kommer att blockera det för att se till att det inte skickar några data bort från min dator.

För att komma igång måste vi öppna Windows Firewall. Ett snabbt sätt att göra det här är från kontrollpanelen. Klicka bara på ikonen för Windows-brandväggen.

På sidan Firewall klickar du på Avancerade inställningar.

Här kan du välja vilken du vill blockera först: Inåt eller Utgående. När det kommer till det tror jag att blockera Outbound är vanligtvis tillräckligt för de flesta applikationer. När utgående kontakter blockeras betyder det att programmet inte kan skicka någon av dina data till en fjärrserver någonstans på internet. Om bandbredden är det du är orolig för, borde du självklart blockera båda. I vilket fall som helst är processen för att blockera båda samma, så jag täcker bara en.

Klicka på knappen Ny regel ....

För regeltyp väljer du "Program" -kolan och klickar på Nästa.

Välj alternativet "Denna programväg:" och skriv antingen in sökvägen eller använd sökknappen för att hitta programmets körbarhet.

För åtgärden välj alternativet "Blockera anslutningen" och klicka på Nästa.

För fliken Profil, välj alla tillgängliga fält: Domän, Privat och Offentligt.

Du kan namnge brandväggsregeln oberoende av vad du vill. Det är en bra idé att hålla den något minnesvärd eller relevant, men eftersom du kanske vill ändra eller inaktivera den senare.

Nu bör regeln skapas och redo att gå. Men vissa program kör också som en tjänst, så var noga med att inaktivera det också, om du kan. Högerklicka på den nyskapade regeln och välj "Egenskaper".

Från fönstret Egenskaper väljer du fliken "Program och tjänster" och klickar sedan på knappen Inställningar.

Klicka här för att "Applicera på den här tjänsten" och välj sedan tjänsten som matchar programmet som blockeras av regeln. Om du inte hittar en matchande tjänst är risken att ditt program inte installerade en tjänst längs sidan (så du kan bara avbryta). Klicka på OK för att spara ändring av sändning från både detta och egenskapsfönstret.

Det är allt som finns för att skapa en utgående regel. Nu om du bara vill repetera processen för en inkommande regel och programmet kommer att vara helt blockerat från internetåtkomst.

Om du vill tillfälligt ge Internet-åtkomst till programmet igen kan du inaktivera brandväggen genom att högerklicka på den i fönstret Advanced Firewall Security. Om du vill permanent bli av med denna blockeringsregel, radera bara den.