Synergi: Dela din tangentbordsmus med flera Mac-, Windows- eller Linux-datorer

Trots att jag inte är en dagförare eller en 3-D-animator, numrerar jag mig själv bland kulten av flera monitorentusiaster. Men jag anpassar mig också till dem som använder både OS X och Windows 7 regelbundet ( och ibland Linux ). Det enda lägret som jag inte särskilt känner hemma hos är virtualiseringsmängden. Jag vill helt enkelt inte offra processorkraften bara för att köra några program som inte är tvärplattformar. För mig finns det en enkel lösning: Synergy .

Synergy, som nyligen slogs samman med Synergy +, är en fri öppen källkodsprogramvara som låter dig dela tangentbordet och musen mellan flera datorer utan VNC eller en KVM-switch. Och på grund av det får du inte några skärmslags- eller videoutlägg som du skulle ha med VNC eller besväret med att installera ny maskinvara, som en KVM-omkopplare. Genom att dela tangentbord och mus med Synergy känns det precis som det gör när du kopplar ihop två skärmar till samma maskin. Flytta bara musen från skärmen och den visas igen på nästa skärm. Men skönheten i Synergy är att du enkelt kan styra din Mac från din dator, din dator från din Mac, din Linux-låda från din dator, din dator från din Linux-låda etc. etc. Du kan även kopiera från en maskin och klistra in i en annan. Ganska snyggt, va?

Till exempel, när jag skriver det här inlägget använder jag det inbyggda tangentbordet på min Macbook som kör OS X 10.6 för att skriva in i Windows Live Writer, som är öppen på min EEE-dator som kör Windows 7. På det sättet gör jag inte behöver inte gå igenom dubbla uppstart eller virtualisering för att skriva upp ett blogginlägg med Windows Live Writer ( som inte finns i OS X ).

Att sätta upp Synergy är snabbt och enkelt. Det är snabbast och enklaste på en Windows-dator, men det är ganska enkelt även på Linux och OS X. Jag ska visa dig hur. För varje plattform börjar allt med att ladda ner Synergy för ditt operativsystem. Kör installationsprogrammet och se nedan för konfigurationsinstruktioner.

Konfigurera synergi i Windows som server

Om du vill använda ett tangentbord och en mus som är ansluten till din Windows-dator för att styra andra maskiner måste du köra Synergy som en server. Efter installationen av Synergy, följ stegen nedan:

1 . Starta Synergy.

2 . Välj Dela den här datorns tangentbord och mus (server) .

3 . Klicka på knappen Konfigurera . Detta tar dig till panelen där du kan lägga till skärmar och länkar

4 . Klicka+ -knappen. Du måste lägga till en skärm för varje dator som ska använda tangentbordet / musen, inklusive servern.

5 . Skriv in skärmens namn på datorn. Om du inte är säker på vad det här är kan du klickaInfo tillbaka i huvudfönstret. På en Mac kan du hitta det här genom att klickaApple- menyn och välja Om den här datorn och Mer info . Den visas i det övre vänstra hörnet. Resten av alternativen kan lämnas tomt - du kan återvända till dessa senare om du har problem. Upprepa detta steg för varje dator.

6 . När du har lagt till alla dina datorer börjar du bygga dina länkar. Klicka på rullgardinsmenyn längst ner på den andra panelen för att kartlägga datorerna i förhållande till varandra. När du har valt dessa alternativ kan du klicka på + för att lägga till länken. Du behöver minst två länkar. Om du till exempel vill att musen ska växla till din Macbook när den lämnar höger sida på din dators skärm, skulle du berätta för Synergy att MacBook är till höger om datorn. Men för att komma tillbaka måste du göra en länk som säger Synergy att din dator är till vänster om din Macbook. När du är klar klickar du på OK.

7 . Klicka på Start på huvudskärmen. Nu kan andra datorer ansluta som klienter. Om Windows varnar dig om att en brandvägg har blockerat Synergy, klicka helt enkelt Tillåt .

Konfigurera Synergy i Windows som Client

Att fungera som en klient (det vill säga att din dator kan styras av en annan dators tangentbord och mus ) är ännu enklare. Starta helt enkelt Synergy, välj Använd en annan dators delade tangentbord och mus (klient) och skriv namnet på servern i rutan och klicka på Start .

Om det inte fungerar för dig, försök med att använda serverens lokala IP ( dvs. 192.168.1.1 ), som du kan se genom att klicka på Info på serverns maskin. För Mac kan du hitta din IP genom att gå till Systeminställningar och klicka på Nätverk . För Mac kan du behöva lägga till .local till slutet av datornamnet, som i jack-macbook. Local .

Konfigurera Synergy på en Mac eller Linux-dator som en server

För Mac- och Linux-maskiner finns ingen inbyggd GUI för Synergy. Lyckligtvis finns det en grafisk frontend till Synergy som sparar dig från att skapa en vanlig textkonfigurationsfil. Det heter QSynergy, och det är gratis att ladda ner. Observera att du måste ha Synergy installerat såväl som QSynergy. När du har installerat både Synergy och QSynergy, fortsätt och starta det.

1 . Det grafiska användargränssnittet i QSynergy är enligt min mening ännu bättre än den inbyggda Synergy GUI for Windows. För att fungera som en server, välj Använd den här datorn för att styra andra (vara en server) . Välj sedan Interaktiv konfigurera synergi och klicka på Konfigurera server ...

2 . Dra och släpp sedan ikonen längst upp till höger på rutnätet för att börja kartlägga bildskärmens layout. Börja med maskinen som kommer att fungera som en server och lägga varje ut på gallret.

4 . Dubbelklicka på en skärm för att ändra dess inställningar. Här ska du ange skärmnamnet ( dvs datornamnet ). Minns ovanifrån så att du kan ta reda på datorns namn genom att klicka på Info på Windows GUI eller genom att gå till Om den här Mac i OS X. Om du delar ett Mac-tangentbord med en Windows-dator kanske du vill ändra modifieraren tangenter, annars kan din CTRL-nyckel kanske inte fungera korrekt. För mig ändras ALT- tangenten till CTRL .


5 . Lägg till och konfigurera skärmar för varje dator du delar ett tangentbord med. När du är klar klickar du på OK och sedan på Starta . Nu kan andra datorer ansluta som klienter.

Konfigurera synergi på en Mac eller Linux-dator som kund

Att ansluta till en Synergy-server med QSynergy är enkelt. Kontrollera bara Kontrollera den här datorn från en annan (vara en klient), skriv in ett datornamn och klicka på Start .

Automatisk startsynergi

På grund av säkerhetskvoter begränsar synkroniseringen från en fjärr värd eller via SSH dess funktionalitet. Som sådan är det bäst att starta Synergy när operativsystemet startar. På det här sättet behöver du aldrig ha ett tangentbord eller en mus ansluten till dina kunder, vilket är praktiskt för servrar eller multimediaprogram.

För Windows-versionen kan du ställa in det här genom att klicka på AutoStart och sedan klickaInstall- knappen under "När du loggar in" eller "När datorn startar."

För QSynergy på Mac eller Linux hittar du autostart-alternativet i fönstret Inställningar under QSynergy-menyn . Här måste du kontrollera Automatiskt starta synergi när QSynergy startar och lägg sedan till QSynergy till dina inloggningsobjekt. I OS X kan du lägga till inloggningsobjekt genom att gå till Systeminställningar> Konton och klicka på Inloggningsobjekt . Därifrån kan du antingen klicka på + -tecknet eller dra och släppa QSynergy-ikonen i fönstret Inloggningsuppgifter. Du måste göra det i mappen Program - det fungerar inte från Dock.

Slutsats

Sammantaget är Synergy mycket groovy-men det är inte utan det är brister och buggar. För närvarande kan du inte dela klippplattor när OS X är servern, och det kommer att bli enstaka quirks med knappar, främst på grund av de olika tangentbordslayouternas och inbyggda beteenden. Men de flesta av problemen är mindre eller har korrigeringar som kan tweaked i inställningarna med lite hjälp från dokumentationen och kodningsgemenskapen. För en gratis nedladdning finns det inte mycket att klaga på här. Och jag älskar helt enkelt att kunna byta mellan OS X och Windows 7 med samma tangentbord.