Försäljning av använda programvarulicenser Juridiskt, EU-domstolen säger

En domstol i Europeiska unionen (EU) har bestämt sig för ett företag som säljer "begagnade" programvarulicenser, i ett ärende som lämnats av Oracle.

Domstolens dom säger att licensåterförsäljning är laglig, även om programvaran har laddats ner från internet enligt Wall Street Journal. Oracle hade stämt UsedSoft, ett tyskt företag som lever av att sälja begagnade programvarulicenser som köps från Oracles kunder eller licensnycklar från dessa licenser.

Enligt domstolens dom var det tyska företaget inte i strid med licensavtal, eftersom ensamrätten att sälja programvaran, är även digital programvara "uttömd vid första försäljningen". Oracle hävdade att denna princip inte var uttömd när mjukvaran hämtades från internet, men EG-domstolen delade inte denna åsikt.

Det står också att kunderna får, i utbyte mot vad han betalar, en licens som ger honom tillgång till kopian under obegränsad tid, vilket också gäller för en kopia av programvaran som säljs korrigerad och uppdaterad av upphovsrättsinnehavaren.

Oracle kommer att vara glad om en del av härskningen. Den del av dom som säger, även om användarna är fria att göra säkerhetskopior av programvaran, måste de förstöra dem när de säljer licensen. Det står också att en bulklicens inte kan delas upp i enskilda koder, som då säljs separat.

Jag tror att det faktiskt skulle kunna öka licensierad mjukvaruförsäljning på lång sikt. Varför skulle du inte betala en licensavgift för vital mjukvara du vet att du ska använda regelbundet. Speciellt när du vet att du kan sälja det igen när du inte behöver det längre? Även om för en bråkdel av priset, skulle du fortfarande få något tillbaka.

Och talar du om programvarulicenser, visste du att Windows XP, Vista och Windows 7-användare kan uppgradera till Windows 8 Pro för bara 39, 99 USD online?