QupZilla är en blixtsnabb snabbplattformsbläddrare

Medan Google Chrome kan vara populärt och känt för sin hastighet är det verkligen inte det enda snabba surfbrädet på internet. Qupzilla är en Open Source-webbläsare för stationära datorer som finns i både en installerbar och bärbar version. Den körs på samma layoutmotor (WebKit) som Chrome, och har några märkbara likheter. Det har emellertid också många skillnader som förinstallerad AdBlock, Download Manager och andra gimmicks.

En av de viktigaste försäljningspunkterna ( även om det är gratis ) av QupZilla är att den är tillgänglig på flera plattformar. Medan det inte ingår Mac OS X, innehåller det Windows och nästan alla smaker av Linux.

QupZilla-gränssnittet är vad du kan förvänta dig för en webbläsare, med det grundläggande adressfältet, sökningen och navigeringsknapparna. Jag gillar att adressfältet fungerar som en omnibar och kan utföra sökningar som Chrome och Internet Explorer 9 och uppåt. Men, bara om det finns en överflödig dedikerad sökfält till sidan av den.

Utseendet kan anpassas med teman och gränssnittsinställningarna. Det första jag gjorde när jag provade det var att stänga av den dedikerade websökfältet.

QupZilla, som Opera, erbjuder en snabbvalsknapp som standard målsida för nyöppnade flikar.

Det är värt att notera att QupZilla har privat bläddring och möjligheten att ställa in en anpassad sökmotor. Det hanterar bland annat

klagomål

Sammantaget tycker jag att jag verkligen gillar Qupzilla. Den är snabb, minimalistisk och hanterar systemresurser ganska bra. Men jag har funnit att det ibland kommer att krascha utan anledning. Detta är särskilt sant på den bärbara versionen. Den inbyggda AdBlock är också mycket ointuitiv och alla undantag måste läggas till manuellt med AdBlock-kod.

Jag gillar hur QupZilla hanterar historia och bokmärken, men den inbyggda RSS-feedsnäringen saknar allvarliga funktioner och funktionalitet. Jag kan inte se mycket av en användning för RSS eftersom den bara visar titlar, visar inte datumet och kombinerar inte flöden från flera webbplatser till samma sida. Det är en RSS-mardröm.

Slutsats

QupZilla är en intressant contender i webbläsararenan. Det är snabbt, funktionellt och väldigt bärbart. Om du letar efter ett alternativ till de tre stora (Firefox, Chrome och IE) kan det vara värt ett försök. Men nu tror jag inte att det är ganska redo att fungera som en daglig kör webbläsare på de flesta system.

Om du vill prova QupZilla själv kan du kolla på utvecklarens officiella hemsida: http://www.qupzilla.com/.