Microsoft tillkännager ny Privacy Dashboard och eliminerar kontroversiella "Express Settings" i Windows 10 Creators Update

Sedan Windows 10 lanserades 2015 har en av de stora debatterna varit Microsofts inställning till integritet i den nya versionen. Windows 10 är en plattform som är internt ansluten till Internet som en smartphone. Du ser detta i integrerade funktioner som Cortana digital assistent, platsmedvetna tjänster, ditt Microsoft-konto och Windows Store. Även om Microsoft har gjort första ansträngningar för att säkerställa att användarna har val över vad de delar med företaget, är det oroväckande oro bland användarbasen om hur mycket personlig information delas, varför den delas och huruvida det är nödvändigt för de grundläggande funktionerna i operativsystemet.

Idag meddelade Microsofts Terry Myerson, vice verkställande direktör, Windows and Devices Group, detaljer om företagets kommande planer för nästa revision av Windows 10 (kallad Creators Update) och dess tillvägagångssätt för integritet.

Integritetsförbättringar Kommer till Windows 10 Creators Update

Den nya versionen av Windows 10 kommer att ge en raffinerad upplevelse, oavsett om du uppgraderar från en tidigare version av Windows eller utför en ny installation. Enligt Myersons tillkännagivande är Microsoft "att göra några ändringar genom att förenkla integritetsinställningarna själva och förbättra hur vi presenterar sekretessinställningarna för dig." Användare kommer enkelt att kunna granska och ändra inställningar under installationen och efter att de är igång med Windows 10.

Den nya konfigurationsupplevelsen ersätter tidigare "Express Settings", som automatiskt delade maximal mängd data med Microsoft, inklusive att använda ditt annonserings-ID för riktade annonser, dela dina kontakter och använda information om din typing. I den nya installationsupplevelsen kommer du inte att kunna säga "ja" till allt detta utan att noggrant granska dina sekretessinställningar.

Om du flyttar från Windows 7 eller Windows 8 eller gör en nyinstallation av Windows 10, visar den nya uppställningsupplevelsen tydligt enkla men viktiga inställningar och du måste välja dina inställningar innan du kan gå vidare med installationen. Om du redan använder Windows 10 använder vi meddelanden för att uppmana dig att välja dina integritetsinställningar. Vi introducerar den här processen i en kommande Windows Insider-byggnad snart. Källa

Vad detta innebär är att användarna kommer att kunna bättre förstå vad de samtycker till. Användare kommer att kunna välja mellan ett grundläggande eller fullt läge under Out of Box Experience. Expressinställningarna är inte längre tillgängliga.

Microsoft Privacy Dashboard tillgängligt nu

Microsoft tillhandahåller också en webbaserad instrumentbräda där användarna har enkel åtkomst till data som bläddrahistorik, sökhistorik, platsaktivitet och Cortanas bärbara dator. Dashboard för integritet är direkt tillgänglig för alla användare - logga bara in på ditt Microsoft-konto och klicka på fliken Sekretess. Därifrån kan du se vilka data som samlats in och du kan ändra dina inställningar eller rensa dina data.

Enligt min mening gjorde Windows 10 redan ett bra jobb med att låta dig veta vilken typ av data som delades och ge dig möjlighet att inaktivera det. Denna fortsatta ansträngning för att tillåta användare mer synlighet och kontroll över vilken typ av personuppgifter som samlas är fortfarande en välkommen förbättring.

Om du har tvekar att uppgradera till Windows 10, kommer dessa nya förbättringar att leda dig till att uppgradera? Låt oss veta i kommentarerna.