Ser tillbaka på Windows NT 4 på 20-årsdagen

Förra året tog vi en promenad ner på minnesfältet på 20-årsdagen av Windows 95-utgåvan. En omfattande översyn av Windows 3.1, riktade den till alla aspekter av PC-användaren. oavsett om du var en nybörjare, mellanhand eller expert, tog Windows 95 den moderna PC-upplevelsen till nästa nivå.

Så bra som ett OS Windows 95 var då, saknade det viktiga funktioner som krävs för företagsklassapplikationer. Mer specifikt saknades det förebyggande multitasking, minneshantering, journaling-filsystem och ett stort minnesadressutrymme.

För denna kategori av användare introducerade Microsoft Windows NT 3.1 i juli 1993, följt av Windows NT 3.5 och NT 3.51. Mindre än ett år efter att Windows 95 släpptes den 31 juli 1996 lanserade Microsoft Windows NT 4. Precis som Windows 95 var NT 4 en viktig milstolpeutgivning som gav en motsvarande upplevelse för företagsanvändare.

Microsoft släppte Windows NT 4 20 år sedan

Windows NT, som stod för New Technology, var Microsofts operativsystem. Funktionerna inkluderar multitasking, multiprocessor support och support för stora nätverk. Min erfarenhet av Windows NT 4 var ganska begränsad, men dess närvaro var anmärkningsvärd. När jag gick till banken med min mamma såg jag den på bankräknare arbetsstationer. Windows NT 4 antog det vinnande gränssnittet för användargränssnittet som följde med Windows 95. Programhanteraren blev oskadd för vad som blev populära funktioner som skrivbordet, Utforskaren, skrivbordsikonen, Aktivitetsfältet och Startmenyn. Om du använde en Windows 95-dator hemma var du lika bekväm med en dator med Windows NT 4 Workstation på jobbet.

Windows NT 4 åtföljdes av en familj av serverversioner som Windows NT 4 Server och Windows NT 4 Server Enterprise; tillhandahålla autentisering, stöd för upp till 32 processorer, Internet Information Server och File / Print-tjänster. Nischutgåvor av Windows NT 4 var också tillgängliga som Embedded och Terminal Server, som senare blev en del av Windows 2000 Server. Windows NTs robusthet gjorde det till ett attraktivt val för kraftanvändare som ville ha ett skrivbord som inte var mottagligt för dödligt programfel; berömd för att få ner hela operativsystemet. Trots att det var robust, saknade Windows NT 4 mycket användarvänlighet och polering av sin populära syskon. Funktioner som DirectX gjorde Windows NT 4 till en icke-starter för spel, även om leverantörer av tredje part tillhandahöll hacks. Windows NT fick aldrig stöd för tekniker som USB, som senare introducerades i Windows 95 OSR2 och Microsofts nästa flaggskeppsklient OS, Windows 98.

Som ett operativsystem för företag, stannade NT 4 på marknaden under en längre tid; medan Microsoft fortsatte att revidera Windows 9x för konsument-datorer med funktioner som Windows Update, så att Microsoft kan hålla datorn patched och säker. Windows NT 4 å andra sidan behölls genom en serie av 6 uppdateringar av service pack. Internet Explorer uppdaterades regelbundet för operativsystemet, men NT 4 skulle slutligen uppfylla sitt slut med Windows 2000. Windows 2000 Professional släpptes i december 1999 och slog samman många av de användarvänliga funktionerna som finns tillgängliga i Windows 9x, till exempel USB, IEEE 1394, DirectX och stöd för Windows Update.

Jag fortsatte att se Windows NT 4 i bruk under mycket lång tid. En bauxit aluminiumfabrik där jag internerade, NT var i bruk fram till 2004. Precis som tidigare och framtida utgåvor av Windows; NT 4 stannade runt för en rad olika orsaker som kompatibilitet, missionskritiska appar och den gamla - om den inte är bruten, åtgärda inte scenarierna.

OS var verkligen en avgörande release eftersom det bröt ned barriärerna för affärsberäkning, en gång begränsad till kraftfulla, men dyra UNIX-arbetsstationer som SUN Sparc och SGI. En del av detta berodde på ökningen av datakraft varje år på grund av Moores lag. Samtidigt såg Windows NT uppkomsten av plattformsutmanare som Linux och Open Source, som har fått ett starkt fotfäste i serverutrymmet under de senaste tio åren.

NT-plattformen stod inte stilla, och Microsoft har innoverat väsentligt sedan 1996. Windows 2000 introducerade sin domänbaserade katalogtjänst, Active Directory. Windows Server 2003 fokuserade på enkel serverinstallation med roller och levererar en plattform för snabb applikationsutveckling. NT-linjen gjorde hoppet till 64-bitars beräkning i början med Windows Server Itanium, sedan x86-x64-utgåvor för AMD. Initiala utgåvor som stöds har nu avvecklat arkitekturer som MIPS, PowerPC och Alpha. Windows NT 4 lever säkert i dagens klient- och servernedlar, som Server 2012 och Windows Server 2016, som fokuserar på teknologier som Cloud Computing, Containers, snabb implementering, DevOps och framför allt säkerhet. Microsofts flaggskeppsbordsklient, Windows 10, är ​​en dramatisk översyn, som ger innovation som en tjänst. Windows 10-årsjubileumsuppdateringen har kommit långt från 1996s operativstationsoperativsystem till en plattform som nu går i din handflata.

Sammantaget har det varit en fantastisk tjugo år fylld med nya innovationer, möjligheter, konkurrens och till och med VD. Idag är det en extremt spännande tid då vi startar in i cloud computing och allting som är kopplat till internet av saker. Jag blir upphetsad, bara tänker på hur det blir som att titta tillbaka tjugo år från idag. Hur arcane kommer skärmdumparna att vara från idag? Vem kommer marknadsledarna att vara? Vilken fantastisk teknik ska vi prata om? Nåväl, den goda nyheten är att vi alla får en främre plats för all denna åtgärd här på !

Relaterad

Windows 95 20-årsjubileum: 20 år av tekniska framsteg

Apple firar 15-årsdagen av OS X