Instagram Quietly Updates Användarvillkor och Sekretesspolicy - Sälj dina foton utan kompensation

Måndag publicerade Instagram en reviderad integritetspolicy och användarvillkor på sin webbplats. Det nya lilla trycket använder väsentliga ändringar av hur den populära fotodelningstjänsten hanterar användarnas foton, liksom hur företag det är ett dotterbolag till (Facebook) hanterar användargenererat innehåll. Allt detta träder i kraft fram till 16 januari 2013 .

User-uploaded Instagram-bilder är nu till salu

Mest märkbara bland förändringarna är den andra punkten i rätten till bolagets överenskommelse. Kärnan av det är enkelt och lätt att förstå. Instagram kommer snart att inkassera på det "fullt betalade och royaltyfria ... världsomspännande licens för att använda det innehåll som du skickar in på eller via tjänsten." Med andra ord säljer Instragram rättigheter till foton som användare har laddat upp till tjänsten . Även om användarna fortfarande kommer att behålla ägande, kommer ingen ersättning för någon av dessa transaktioner att skickas till användarna.

Naturligtvis är Instagram en kostnadsfri tjänst, det tar fortfarande pengar för att driva verksamheten och lagra miljontals foton som laddas upp. Tjäna pengar på dessa bilder som lagerbyrå var utan tvekan i arbetena, varför det kunde motivera en miljarder dollar prislapp i Facebook förvärvet.

Den del som stör mig om detta är hur det påverkar människor som kanske inte ens använder tjänsten. Om någon snäppar en bild av någon och sedan laddar upp den till Instgram - ding. Den personen är nu i systemet och hans eller hennes ögonblicksbild är tillgänglig för användning av någon annonsör där ute, utan ersättning eller uppsägning. Det här inkluderar inte bara Instagram-visade annonser, utan även på Facebook - alla utan modellutgåva som är vanlig praxis för webbplatser som gettyImages.com eller iStockphoto.com.

Direkt från Instagrams användarvillkor:

För att hjälpa oss att leverera intressant betalat eller sponsrat innehåll eller kampanjer godkänner du att ett företag eller en annan enhet kan betala oss för att visa ditt användarnamn, likhet, foton (tillsammans med eventuella tillhörande metadata) och / eller åtgärder du tar i samband med betalt eller sponsrat innehåll eller kampanjer utan kompensation till dig.

Instagram informerar inte alltid användarna om att en annons verkligen är en annons

Visa i en betald annons är inte så dålig är det? Tja, vad händer om det inte är utsett som sådant och snarare verkar vara ett personligt godkännande av någon som visas på ett foto? I de nya användarvillkoren beskrivs att Instagram inte "alltid identifierar betalda tjänster, sponsrat innehåll eller kommersiell kommunikation som sådan."

Även om det fortfarande finns en hel del juridiska problem med Instagram som säljer bilder som inte har tagits av användare av någon med appen, kan du föreställa dig hur någon kan reagera på att se en in-app-annons med sin farfar eller någon annan som inte ens äger en smartphone .

Instagram samlar och delar så mycket information om användare som möjligt, med Facebook och några tredje parter

Ett annat problem är hur många data som kan dras från foton och användare när du använder tjänsten. Saker som, typen av telefon eller surfplatta den person som använder. När och var bilden togs från (GPS-koordinater). Personens telefonnummer, e-post, förnamn, efternamn, IP-adress och information från andra tredjepartskonton som användaren kan ha anslutit till innan han öppnar tjänsten. ALLA dessa data kan samlas in och lagras av Instagram från både cookies och metadata från bilderna med hjälp av spårningskakor Instagram tillåter sig och annonsörer att placera via sin tjänst i användarens webbläsare och cookie-kompatibla program.

När den är insamlad delas denna information direkt med Facebook och dess "Tjänsteleverantörer", och så säljs en del av det också till tredje part. Instagram lovar att anonymisera någon användaridentifierande information innan den vidarebefordras till tredje part. Känner du dig varm och luddig än?

Någon är under 18 år? Vi antar bara att det är föräldrakontroll

Istället för att säkerställa att minderåriga inte använder tjänsten utan tillstånd, säger den nya Instagram ToS att det bara kommer att anta att någon mellan 13 och 18 har föräldrakontroll. Som sagt "Om du är under 18 års ålder (18) eller under någon annan tillämplig ålder av majoritet, representerar du att minst en av dina föräldrar eller vårdnadshavare också har kommit överens om denna bestämmelse (och användningen av ditt namn, likhet, användarnamn och / eller foton (tillsammans med eventuella tillhörande metadata)) på din vägnar. "Det förutsätter också att dessa användare är över 13 år och inte använder en tillverkad ålder när de registrerar sig för tjänsten.

Gillar inte det? Välja bort. Men att ta bort ditt konto är det enda sättet.

Om du inte är nöjd med de nya villkoren måste du tyvärr ta bort ditt konto eftersom det inte finns någon borttagningsprocess. Om en användare har en rättslig tvist och vill ta dom till domstolen beklagar det att en skiljedomsklausul läggs till i de villkor som redan har fastställts i domstol som bekräftades.

Det är inte nödvändigtvis allt dåligt

Övergripande är Instagram inte någon ond autonom privatlivskrävare. Det är ett företag som försöker tjäna pengar vilket innebär att det behöver en affärsplan för att köra en gratis tjänst samtidigt som man betalar för bandbredd och lagring av nätet för miljontals användare. Ingenting är gratis - vi har redan gått över detta många, många gånger. Nyckeln håller sig utbildad när du använder dessa gratis online-tjänster och kommer ihåg att genom att ladda upp innehållet till dem ger du nästan alltid rätten att använda det innehållet i utbyte mot att använda tjänsten. När det gäller Instagram är den goda nyheten att du har vissa sekretesskontroller som gör att du kan behålla vissa foton privata. Men det bryr sig inte om dig, jag eller någon annan. Det handlar om bottenlinjen och hur mycket pengar det kan pressa ut från annonsörer genom att ge dem vad de vill ha - dina data och (kanske några) foton. Värt det? Det är upp till dig att bestämma.

Om du har Facebook, gå med på att diskutera det här, eller här i kommentarfältet på nedan.