Så här använder du Facebooks nya delade fotoalbum

Funktionen Facebook Shared Photo Albums är nu tillgänglig. Det tillåter flera användare att hantera samma delade fotoalbum. Så här använder du den och har alla dessa bröllops- eller konsertbilder på ett ställe.

Fler vänner, mer roligt

Den nya funktionen kan vara användbar i många situationer. En grupp vänner som gick till en fest kunde till exempel använda det för att ladda upp alla bilder från händelsen i samma album, vilket gör dem enklare att visa och dela.

Som ägare till det delade fotoalbumet har du fullständig administrativ kontroll. Du kan alltid lägga till och ta bort bidragsgivare (dina vänner) från albumet. Bidragsgivare kan lägga till foton, märka dem och lägga till andra bidragsgivare till albumet - men bara om du tillåter det. Bidragsgivare kan bara ta bort och redigera foton de har laddat upp själva. Upp till 50 bidragsgivare kan läggas till ett album, var och en av dem kan lägga till upp till 200 bilder.

Använda Facebook Shared Photo Albums

Först skapar du ett Facebook-fotoalbum, på samma sätt som du alltid har. Det nya är att album nu har en "Make Shared Album" -knapp längst upp till vänster.

När du klickar på den här knappen kan du söka efter de vänner du vill lägga till i albumet med namn. Du kan också bestämma om bidragsgivare kommer att kunna lägga till sina vänner som bidragsgivare.

Därefter väljer du sekretessinställningarna för det delade albumet. Den kan ses endast av Bidragsgivare, Vänner till Bidragsgivare, eller Ange som Offentliga. Klicka på Spara när du har ställt in allt.

Dessa inställningar är inte inställda i sten - du kan alltid klicka på redigeringsknappen på albumet och ändra dem senare.

Dina vänner kommer att få ett meddelande om att läggas till som bidragsgivare till albumet och ett meddelande om att de kan lägga till bilder i albumet. De bilder som de lägger till i det delade albumet kommer också att visas i sin tidslinje.

När dina vänner kommer åt albumet ser de en Lägg till bidragare-knappen längst upp till vänster, så att de kan lägga till några av sina vänner också. Det här är ett bra sätt att se till att alla som vill dela bilder från en händelse kan.

Denna nya funktion är kul att använda och det möjliggör en ny nivå av interaktion med vänner. Det är bara en funktion för skrivbordet för tillfället, men med tanke på den takt som Facebook lägger till saker i sina mobila appar - Röstmeddelanden till exempel, skulle jag förvänta mig det på mobil snart.

Denna funktion skapades under ett företags godkänd hackathon som gör det möjligt för anställda att avsätta sitt normala arbete och drömma nya funktioner och sätta dem på provet. Idén är faktiskt lik den Google+ händelser som redan ingår i sökgigantens sociala nätverk. Men det är nytt för Facebook-användare, och hur bra det mottas kvarstår att se.

Har du använt de delade fotoalbumen på Facebook ännu? Lämna oss en kommentar och låt oss veta vad du tycker om det.