Så här stänger du av annonsspårning i IOS 6

Med iOS 6 har Apple tagit sig fri att välja dig för att spåra annonsören. Spårningen spårar dig inte personligen, men spårar hur du använder din enhet och riktar annonser utifrån ditt beteende. Om du inte vill vara en del av denna typ av spårning kan du stänga av den.

Det finns två nya spårningsidentifierare i UIDevice-klassen i det nya mobila OS:

  • identifierForAdvertising (IDFA) är en identifierare för korsapputgivare
  • identifierForVendor (IDFV) är en förlagsspecifik identifierare

Dessa nya identifierare är slumpmässiga och anonyma nummer som tilldelats din enhet. När du surfar på webben i Safari eller använder en app (i princip allt du gör på din enhet) skickas ett samtal ut för en riktade annons baserat på användarhistoriken. Du klarar inte personligen, men din surfning och inköpsaktivitet är.

I ett nötskal - du levereras specifika annonser baserat på de appar som du använder och webbplatser du surfar på din iPhone, iPad eller iPod touch som kör iOS 6.

Stäng av IOS 6-spårning

På enheten går du till Inställningar >> Allmänt trycker du på Om. Bläddra sedan ner på skärmen Om och tryck på Annonsering.

Nästa aktivera begränsning av annonsspårning till PÅ. Om du vill läsa Apples förklaring av Ad Tracking, knackar du på Lär dig mer. Vilket intressant säger att "du kanske fortfarande får riktade annonser". Detta skulle gälla för appar som Facebook eller annonser i Lite-versioner av spel till exempel.

Jag tror inte att det här är en stor integritet. Faktum är att jag hellre vill se annonser för saker som jag är intresserad av, snarare än slumpmässiga som jag inte tillämpar på mig. Men om du inte är angelägen om att du automatiskt ska vara inloggad för annonsspårning, kan du stänga av den.

Om du vill veta mer om hur Apple spårar ditt beteende och hur komplicerat det fungerar kan du kolla in den här artikeln från Business Insider.