Så här delar du en Internetanslutning med din Android-telefon

Inte många människor vet det här, men du kan dela din Android-telefons mobila Internetanslutning med andra enheter via WiFi. Detta kallas tethering, eller använder telefonen som modem. De flesta amerikanska mobiloperatörer ålägger extra avgifter för tethering, eller tillåter inte det enligt ett kontrakt. Om detta inte gäller för dig, eller om du redan har betalat för den här funktionen, är du bra att gå. Så här är det gjort.

Obs! För den här artikeln använder jag en HTC Sensation-smarttelefon, dina skärmar kan variera, men processen är i stort sett densamma i alla versioner av Android.

Aktiverar mobildata

Innan du ställer in tethering måste telefonen vara i en mobil dataanslutning. Detta indikeras av en ikon på statusfältet som antingen säger 2G, 3G eller H. Om du inte har det måste du aktivera mobildata först.

För att aktivera mobildata, gå till telefonens inställningssida och gå till Wireless & Networks.

Tryck på Mobilnät och kontrollera att det finns en check bredvid Data aktiverat. Om inte, tryck bara på den för att slå på den. Du ska nu få mobildatafilen på din statusfält. Nu är du redo att konfigurera telefonens bärbara WiFi-hotspot-inställningar.

Aktiverar mobil hotspot

Gå till telefonens inställningssida, gå till Wireless & Networks. Välj Tethering & Portable Hotspot från listan.

Tryck sedan på Konfigurera WiFi Hotspot.

Ange ett namn för din hotspot för att identifiera det från andra tillgängliga nätverk. I exemplet nedan namngav jag det groovy hotspot.

För att ange ett lösenord, se till att Säkerhet säger antingen WPA2PSK eller WPAPSK. Observera att ditt lösenord behöver minst åtta tecken. När du är klar skriver du in den, knackar du på Spara. Om du inte vill ange ett lösenord väljer du None under det här fältet.

Du kommer tillbaka till föregående skärm. Tryck nu på Portable WiFi Hotspot härifrån för att aktivera den. Se att du trycker på det markerar kryssrutan. Du får också en popup-meny på statusfältet som berättar att hotspot har aktiverats.

Nu är det dags att ansluta från din bärbara dator eller surfplatta. Använd lösenordet du har ställt in och du ska vara ansluten. Kom ihåg att kolla på telefonens batteri, eftersom tethering kan zap livet ut ur telefonen. Om du vill bota i en längre tid rekommenderar jag att du ansluter telefonen för att hålla den laddad.

Några saker att komma ihåg

Tethering är användbar om du inte har någon annan tillgänglig källa för Internetanslutning. Webbläsningshastigheten varierar dock beroende på mobilens hastigheter för data för dataöverföringar, så förvänta dig inte att den här inställningen är så snabb som den du har hemma eller jobbar. Det är ett bra alternativ, men det är inte ett idealiskt eller pålitligt alternativ för en stabil och snabb anslutning.

Hur som helst är tethering en bra lösning för tillfälliga eller akuta situationer där du inte kan ansluta något annat sätt. Antag att detta inte är något du vill göra varje gång, tethering är ett coolt trick som följer med det mängder av saker som Android OS kan.