Så här konfigurerar du Wake-on-LAN (WOL) i Windows 8

Under åren har jag ackumulerat ett antal datorer, mobila enheter och strömkartor i mitt hushåll. Men jag tycker fortfarande om att hålla mina foton, musik, filmer och dokument centraliserad på min huvuddator. Tack vare Windows HomeGroup sharing och iTunes Home Sharing behöver jag inte gå hela vägen upp till mitt kontor varje gång jag vill komma åt de här filerna. Jag måste emellertid se till att min huvuddator är påslagen. Nu kunde jag lämna min dator 24/7, eller till och med schemalägga min dator att sova och vakna automatiskt vid en viss tid på dagen. Men den metod som är enklast på min elräkning är att bara sätta på datorn när jag behöver den. Tack vare wake-on-LAN kan jag göra det utan att gå upp i soffan.

WOL-protokollet har länge använts i IT-inställningar för fjärrstyrning av datorer, och det är lika praktiskt hemma. Med aktiverat wake-on-LAN, kommer din dator att "lyssna" för ett "magiskt paket" som innehåller sin MAC-adress medan det är i viloläge. Datorn kan väckas genom att skicka den till ett magiskt paket från en annan enhet i nätverket.

Det finns några tillvägagångssätt för detta: För det första fungerar wake-on-LAN endast med en kabelansluten Ethernet-anslutning. Det finns en sådan sak som "wake up on wireless LAN" (WoWLAN) men det är mycket mer komplicerat, och beroende på din hårdvara, kanske inte ens möjligt. För det andra fungerar wake-on-LAN vanligtvis bara på ditt lokala nätverk. Det finns sätt att konfigurera wake-on-LAN för att arbeta via ett magiskt paket som skickas från ditt hemnätverk via Internet, men det finns ytterligare säkerhetshänsyn till faktor i.

Att allt sägs, WOL kan vara mycket användbart för ett hus med många datorer. Läs vidare för att lära dig hur du konfigurerar den i Windows 8.

Aktivera Wake-on-LAN i Windows 8

Öppna Enhetshanteraren genom att trycka på Win + X och klicka på Enhetshanteraren.

Du kan också hitta den genom att högerklicka på startskärmen och välja Alla appar -> Kontrollpanelen -> Windows System -> Device Manger.

Utöka nätverksadaptrar. Leta efter din trådbundna Ethernet-nätverkskort (inte förväxlas med din trådlösa LAN-adapter), högerklicka på den och välj Egenskaper.

Klicka på fliken Strömhantering och markera kryssrutorna Tillåt den här enheten att väcka datorn och bara tillåta ett magiskt paket att väcka datorn. Klicka på OK.

Ta reda på ditt systems MAC-adress och IP-adress

Därefter måste du veta datorns MAC-adress (fysisk adress) och IP-adress. För att hitta MAC-adressen, se till att din dator är ansluten till din router via en kabelansluten Ethernet-anslutning. Koppla bort alla trådlösa anslutningar som du kanske har använt.

Nu öppnar du Nätverks- och delningscenter från menyn Inställningar. Klicka på Ethernet-anslutningen i den övre högra rutan.

I fönstret Ethernet Status klickar du på Detaljer ...

Din MAC-adress är listad bredvid fysisk adress.

Din IP-adress kommer att vara IPv4-adressen eller IPv6-adressen, beroende på vad som är tillämpligt. Observera att detta är den lokala IP-adressen som tilldelats din maskin av din router. Det är inte den IP-adress som datorn kommer att dyka upp på på Internet.

Skriv både din MAC-adress och IP-adress ner och använd dem i nästa avsnitt.

Skicka ett magiskt paket

Alla enheter som är anslutna till ditt lokala nätverk kan skicka ett magiskt paket. Mitt favorit sätt att väcka min dator på distans är från min iPhone. Jag använder Mocha VNC Lite, som är gratis. Jag använder också Mocha VNC för att fjärrstyra min dator när den vaknar (anmärkning: Jag kör TightVNC Server på min dator för att tillåta det att fungera).

För att skicka det magiska paketet från Mocha VNC Lite, enkelt konfigurera en ny VNC-värd genom att ansluta datorns IP-adress (eller datornamn) och MAC-adressen.

När du har gett programmet rätt IP- och MAC-adress kan du skicka ett magiskt paket med funktionen Wake.

Du får inte någon bekräftelse på att WOL magic-paketet har tagits emot, men om du försöker initiera en VNC-session kan du få veta om datorn är på eller inte.

Om du vill väcka en dator från en annan dator kan du använda WOL Magic Packet Sender, ett gratis Windows-baserat program.

Anteckningar och felsökning

Wake-on-LAN kan vara lite finicky, beroende på hur ditt system är byggt och konfigurerat. Om du har problem med den här handledningen kan du prova några av dessa korrigeringar:

Inaktivera snabb uppstart

En av Windows 8: s påståenden om berömmelse är snabb uppstart, som använder en "hybrid shutdown" som liknar viloläge när du stänger av datorn. Denna hybridavstängning / snabbstart sätter fart på starttiden, men det har varit känt att störa wake-on-LAN. Personligen behövde jag inte göra det här steget för att få wake-on-LAN att fungera på min Windows 8-bärbara dator. Men om du har problem kan du prova det här.

För att göra det, gå till Kontrollpanelen -> Maskinvara och ljud -> Strömalternativ och välj Välj vad strömknapparna gör .

Avmarkera alternativet Slå på snabbstart (rekommenderas ). Observera att du måste klicka på Ändra inställningar som inte är tillgängliga högst upp. Annars blir alternativet gråtonat.

Aktivera Wake-on-LAN i BIOS-inställningen

Om du kör Windows 7 eller tidigare kan du behöva tweak dina BIOS-inställningar för att tillåta wake-on-LAN. Windows 8s startläsare utesluter eventuell tinkering i BIOS, men för tidigare versioner av Windows kan du trycka på F2, DEL, F10 eller vad som helst som visas när datorn först startar för att gå in i BIOS-inställningen. I BIOS-installationsskärmen letar du efter ett alternativ som "Vakna från PCI-enhet" eller "Tillåt wake from Ethernet" eller "Aktivera wake-on-LAN."

IP-adress vs datornamn

Det enklaste sättet att skicka ett WOL magic-paket till rätt destination är att referera till datorns namn ("JACK-LAPTOP"). Men om det inte fungerar kan du försöka skriva in den IP-adress som tilldelats av din router. Du kan använda metoden ovanifrån för att få datorns IP-adress, eller du kan kontrollera din routers statussida. Se bara till att du får IP-adressen för den aktiva Ethernet-anslutningen och inte en cachad trådlös LAN-anslutning.

Har du fortfarande problem? Låt mig veta i kommentarerna och jag ska försöka hjälpa dig.