Så här fixar du ett klibbigt rullhjul på en Logitech-mus

Hur håller mushjulet sig? Om det stagner eller bara inte fungerar så responsivt som när du först fick det, är det faktiskt ganska vanligt. Jag tror att de flesta av oss kommer att hålla med om att Logitech gör trådlösa möss av hög kvalitet, men det är inte immun mot mushjulsproblem. Lyckligtvis kan de flesta lösas genom att helt enkelt rengöra mushjulskammaren, och det här visar hur du gör det för de flesta Logitech-musmodellerna.

Vad du behöver

 • En väldigt liten huvudskruvmejsel.
 • En liten flatskruvmejsel eller en smörkniv.
 • Ett litet lager papper eller en Q-tip.
 • Valfritt : Tryckluftburk

Så du har musen och den är redo för underhåll. För att göra något arbete på det måste vi först skilja det övre skalet från botten. I botten faller alla tekniska komponenter samt batterier och optisk eller lasersensor. Vänd musen så att den är upp och gör dig redo att arbeta.

Det första du behöver göra är att stänga av musen och dra ut batterierna.

Därefter måste vi avslöja alla skruvhål. De flesta Logitech-modellerna har 3 eller 4 skruvhål. Dessa ligger under de större ytbeläggningarna, så du måste ta bort dem. Jag finner det enklaste sättet att göra detta genom att prying dem med en smörkniv eller en platt skruvmejsel. Gör det långsamt och de kommer inte att skadas. Dessutom kan du behöva ta bort en batteristick för att exponera en skruvkollektion i batterifacket.

Viktigt tips

 • Om du tar bort ytkuddarna och batteriklämman försiktigt kan du återanvända dem. Undersidan har ett lim, så försök att inte låta det röra någonting förutom den del av musen som den ska bifogas.

Skruva loss alla skruvar och det övre skalet ska skilja sig från musens botten. Tvinga inte det ifrån varandra! Det ska vara extremt lätt att skilja om du känner något motstånd alls är det troligt att du saknade en skruv.

 • Varning - var försiktig med att öppna musen eftersom det finns en kabel som kopplar upp toppen till botten, och om du bryter det, fungerar musen inte längre.

När du har musen öppen kommer det att finnas en lång kabel som förbinder toppen till botten. Denna kabel kan kopplas ur för att göra det enklare. På den nedre delen av musen är anslutningsporten lätt att nå. Gör en mental notering av vilken sida är vilken, för att den måste återinsättas mot samma sätt. När det gäller min mus är den röda linjen vänd utåt från enhetens mitt.

Dra försiktigt på sladden för att ta bort den. Nära slutet skulle det finnas hård plastförstärkning för att göra det säkrare.

Nu har du obegränsad tillgång till musens nedre komponenter. Här tar du en Q-tip eller en bit papperspapper och gör lite rengöring. Lägg bara in den runt sidorna och skrapa ut så mycket som möjligt. Tryckluft kan också komma till nytta. Om du har haft musen i ett år eller längre är chansen mycket damm, ludd och fuzz kommer ut ur mushjulskammaren när du rengör den.

 • Obs! Det är möjligt att helt ta bort mushjulet från kammaren och ge det noggrann rengöring. Men i precisions- och prestandamodeller kan detta vara väldigt komplicerat eftersom det finns fjädrar och andra mekanismer som är lätta att röra upp.

När det är rengjort allt du behöver göra är att montera musen i omvänd ordning.

 1. Fäst den långa kabeln från topp till botten.
 2. Sätt musen ihop och sätt in alla skruvarna igen.
 3. Testa mushjulet för att se till att det fungerar.
 4. Om det fungerar ska du placera ytbeläggningarna tillbaka över skruvhålen, sätt in batterierna igen. Gjort!
 5. Om det inte fungerar, försök att rengöra mushjulskammaren lite mer.

Jag hoppas det hjälper alla som har problem med ett svarshjul. Jag har haft min Logitech MX1100 Pro i ungefär tre år nu och det började nyligen fungera. Efter att ha gått igenom den här processen upptäckte jag att den hade en hel luddboll samlad under hjulet i muskammaren. Nu med luddet bort fungerar musen precis som det gjorde den dagen jag öppnade den ur detaljhandeln.

Om det här var en trådbunden mus skulle jag inte gå igenom alla problem, men en trådlös mus är inte billig och engångsbar. Jag skulle gärna höra feedback från alla som försöker detta eller har redan gjort något liknande att fixa problem med mushjul på något märke med musen.