Hur man skapar Instagram-berättelser (och varför du kanske vill)

Foto-baserade chattapps finns i en slags vapenlöpning när det gäller nya funktioner. Detta hade lett till att apps som byggde framgång på sin nisch överklagar att börja anta några av exakt samma funktioner som sina konkurrenter. Till exempel började Snapchat som en studie i spontanitet, med sina efemiska självförstörande snaps som löper ut efter en viss tid. Samtidigt tog Instagram ett mer Facebook-liknande tillvägagångssätt, med konstiga skott av vardagen som fångades permanent i ett foder för eftertiden. Ironiskt nog har båda dessa fotocentriska appar nu en funktion som möter någonstans i mitten: Berättelser.

Instagram Stories är uppsättningar foton eller videoklipp från de senaste 24 timmarna som inte visas i dina följares flöden och stannar inte på din profil. Anledningen till att du kanske vill göra en Instagram Story är att ge dina anhängare en titt på vad som händer omedelbart i ditt liv utan att behöva känna dig som överdriven. Din profil visas högst upp i flödet och låter dem veta att du har en historia att gå, men du kommer inte att överväldiga deras flöde med varje foto du lägger in. På samma sätt som Snapchat uppmuntrar spontanitet och friare uttryck, berättar historier dig från att oroa dig för att ett Instagram-brev blir en del av ditt profilnät eller irriterande ointresserade anhängare.

Hur skiljer det sig från Snapchats berättelser? Det är inte riktigt, förutom plattformen. Om du är Instagram-användare och du längtar efter någonting lite mer frivolös, så kommer Instagram Stories vara upp i din gränd. Om du är Snapchat-användare och vill ha något med lite längre livslängd, kommer Snapchat Stories att klia det lika och motsatta kliariet. Tydligen går Snapchat och Instagram efter samma publik.

Intresserad? Bra.

I den här artikeln visar vi hur du skapar en historia för Instagram.

Hur man skapar och publicerar historier om Instagram

Du kan starta en historia på två sätt: (1) Tryck på miniatyrbilden Din historia eller (2) tryck på kameraknappen, vilket ger ett Snapchat-liknande gränssnitt.


Om du ändrar dig kan du lämna historikgränssnittet genom att trycka på framåtpilen.

Berättelser kan också delas med en viss användare eller en grupp användare. Tryck på kuggikonen i övre vänstra hörnet, tryck på Dölj historia och välj sedan de användare du inte vill dela din historia med. Ytterligare inställningar kan justeras, till exempel att svara på meddelanden, spara foton och videoklipp från din historia.

När du är redo att skapa din historia trycker du på eller håller in inspelningsknappen för att spela in en video eller ta ett foto. Du kan också zooma in på ett objekt med nypa-gesten. Andra alternativ inkluderar Boomerang, som tar bilder och handsfree, vilket automatiskt spelar in video med en enda knapptryckning på inspelningsknappen.

Berättelser låter dig också använda ett befintligt foto som tagits inom de senaste 24 timmarna. svep upp och välj sedan ett foto.

När du har tagit ditt foto eller video väljer du ett av de tre alternativen, som klistermärken, klotter eller text. Du kan dela den som en historia, spara för senare eller dela med en specifik följare. Nya berättelser visas överst i ditt Instagram-flöde tillsammans med Live Video.

Facebook (moderbolaget till Instagram) har också lagt till historier till sin snabbmeddelandeprogram, Messenger. Om du inte är ett fan av Instagram eller Messenger, kommer användare snart att kunna skapa Stories på Facebook och WhatsApp också. Ser ut som en intressant kamp framåt mellan Facebook och Snap Inc.

Kom ihåg att kolla in vår Instagram-funktionens förbättringsartikel, för att lära dig om de senaste funktionerna. Om du är nyfiken på Snapchat, kolla in vår nybörjarguide till Snapchat.

Berätta vad du tycker. Har du använt Instagram Stories? Om inte, vill du nu?