Home Studio Series Del 8: Sidokedjeskompression i logik

Förra veckan pratade vi om att lägga till baslinjer till din låt. Basen och sparken måste arbeta med varandra istället för mot varandra. Idag kommer vi att lära oss om sidokedjekompression.

Vad är sidokedjeskompression?

Sidokedja komprimering är ett ganska enkelt koncept, men det kan verkligen spara din mix när du inte vill att två element ska kollidera. Det mest grundläggande exemplet går tillbaka till sparken och basen, men du kan använda sidokedjekomprimering för två delar när du lär dig hur det görs. Låt oss börja.

Först öppna din låt. För min handledning ska jag gömma alla andra spår än sparken och basen.

Här har vi ett grundläggande mönster:

Mönstret är inte så viktigt, men det gör skillnad om sparken och basen spelar samtidigt på några anteckningar. Det här är bara så att du kan se vad jag jobbar med.

Nu kolla in ditt mixfönster (Command + 2)

Vad du vill göra är att öppna en hjälpskicka från din sparkkanal till en ny kanal. Klicka under "Skicka" på kickkanalremsan. Ett knep som en gång lärde mig är att skicka sidokedjor till buss 64 och arbeta ner. Det gör det lättare när du börjar använda auxes för gruppering (ett helt annat koncept kommer vi att komma till senare.)

Jag valde buss 64 från min spark skickade och dirigerade den ut. Logic gjorde en ny kanal i gul som heter Aux 1. Jag bytte namn på den Kick Aux. Det är en bra idé att göra detta. Nu kan jag justera hur mycket av sparken jag vill gå ut till den nya hjälpkanalen (via sändningsskivan på kanalremsan. Den visas ovanför "Bus 64" på Kick-kanalen) Ju högre du ställer in Det desto mer kick kommer genom Kick Aux. Du behöver bara spela med inställningar på lite.

Nu lägger du till en kompressor på baskanalremsan. Om du är i den här handledningen borde du redan veta hur man gör det i Logic. Om inte, och jag får tillräckligt med förfrågningar, kanske jag kommer att göra någonting med några grunder i den närmaste framtiden.

Titta på sidokedjepartiet högst till höger om kompressorns plugin (det här är Logics grundläggande kompressor.) Välj den buss du dirigerade sparken till. I mitt fall är det 64 (högst till höger om följande bild):

Nu, loop-uppspelning och lyssna. Här börjar du justera kompressorn och skicka beloppet:
Jag gillar att ställa in min krets typ till FET. Det är bara vad jag gillar.

Här är de inställningar jag använde. De är lite extrema, men jag tenderar verkligen att få den basen att studsa bredvid sparken:

Den häftiga saken om det här tricket är att du kan göra det med någonting. Du kan använda den på kuddar (det här är också hur du gör gated pads). Några tillverkare satte hela mixen över sparken. Vissa använder det på sången så att vokalen trycker lite på resten av spåret. Du kan verkligen försöka med någonting. Du kan göra effekten mycket liten, eller du kan göra den spårpumpen svår. Det enda jag har för dig är att lyssna på låten. Om det låter svalt är det coolt. Om det börjar känna sig obekvämt, tona ner det lite.

Det är allt. Se? Det var enkelt. Spela runt med sidokedjeskompression. Använd den på vad du vill. Ett verkligt exempel för mig hände just igår kväll. Jag använde en liten sidokedja i en voiceover som en vän gjorde. Han spelade musik i bakgrunden. Jag hade hans röst minskar musiken väldigt lite varje gång han pratade. När han inte talade kom musiken tillbaka. Det var litet, men det var nog att hjälpa till att göra hans röst pop över musiken lite mer.

Ghost Kick

Min kompis Mario of Sin DNA lärde mig om spöksparken. Ibland vill du att ditt spår ska pumpa till takt, men ditt trummönster har många stopp, förändringar, offbeats och double-hits. Detta kan låta obehagligt med en sidokedja om det är mer extremt. Det bästa med att göra i denna situation är att skapa en spökspark. Allt jag gör är att skapa en ny kickkanal med en 4/4 takt. Under I / O-delen av kanalremsan väljer jag ingen. Sedan använder jag sändningen till bussen ut till en ny Aux-linje. Jag gör allt jag gjorde ovan, men med vad som i huvudsak är en dämpad kanal. Min bas kommer fortfarande att pumpa till 4/4 mönstret, men mitt riktiga sparktrumljud kan spela som jag tänkte. Detta är metoden jag använder 90 procent av tiden. Ändå är den jag beskrivit genom handledningen viktigt. Nu kan du tillämpa den kunskapen på allt i din mix.

Läs tidigare Studio Series artiklar här:

  • Del 1
  • Del 2
  • Del 3
  • Del 4
  • Del 5
  • Del 6