Home Studio Series Del 7: Programmera dina baslinjer

Hej hej! Vi är tillbaka med en sista delen av studioserien. Idag kommer vi att släppa i en baslinje.

Basslinjer är ofta lite knepiga, för det är frestande att börja bli för snygg med den. Tricket är verkligen att vara enkelt. För det mesta är basen bara ett ankare för resten av musiken. Det följer roddnoten i ackordprogressionen. Som med vad som helst, är denna regel inte stängd. Jag har sett baslinjer som skapar huvuddelen av musiken. Men för det mesta är det bäst att hålla det enkelt. Enkel är catchy och lätt att komma ihåg. Senare blir det enklare att skapa mer komplexa baslinjer som kan bära mer av melodin när du blir mer avancerad. Det är bara bäst att börja någonstans och lära dig därifrån när du går vidare.

Det första du behöver veta är vilken baslinje du vill ha. Vill du ha snabb och punchig? Vill du ha långa, långsamma anteckningar? Det är allt du gör. En allmän regel som jag läser en gång är att du bör se till att din bas fungerar med sparktrummorna. Om du har en långsam, lång spark som ringer lite ut, vill du ha något snabbt och kladdigt för att komplimangera det. Om du har en snabbare, kortare spark, kanske du vill ha en bas som ringer ut lite mer. Återigen är allt upp till dig, och det viktigaste är att experimentera med ljud tills något fungerar.

Om det finns en enda sak som jag kommer att säga är viktigt, är det så att du ser till att basen och trumman inte kämpar för plats i din mix. Har du någonsin jobbat med en sång och lagt till en bassline för att märka att din sparktrumma är helt drunkad av basen? Det beror på att de tävlar om soniskt utrymme (det är saker vi måste komma till när vi börjar lära oss mer om att blanda, men för nu är det viktigt att se till att du väljer basljud och spark som inte dränerar varandra. )

Om du har en låg, sub-bas-spark, använd en mid-low fast bas. Om din spark är lite mer punchig, använd en lägre bas. Var inte rädd för att låsa dem ut för att höra vad de låter som tillsammans. Om de låter svala tillsammans, bra. Du är på rätt väg. Du behöver inte lyssna på mig, bara lyssna på dina öron. Prova det genom dina bildskärmar, och prova det via dina hörlurar om du måste.

Ett annat knep är sidokedjning. Detta kommer jag att komma till nästa vecka. Konceptet är ganska mycket så här: Varje gång din sparktrumma träffar, sänker din bas i volym. Detta skapar en cool effekt där din trumma inte verkar förlora makt när basen kommer in, och ger nästan basen en helt ny spår när den pumpar med musiken. Om du är nyfiken på det, kan du leta upp handledning på YouTube för din specifika DAW. Till exempel, "Sidechaining spark och bas i [din DAW]." Jag kommer att gå över nästa vecka med Logic. Men du kan alltid lära dig hur man gör det med ditt val av DAW. Det är mycket användbart för sonisk klarhet (det hjälper till att skilja sparken och basslinjen), och det gör verkligen din musikpump.

Medan jag normalt föredrar staccato noter för mina basdelar. De är snabbare, kortare och mer dansinriktade. Men du kanske vill gå med en långsammare, längre anteckning.

Nedan är ett exempel på kortare anteckningar:

Nu här är några långsammare anteckningar. Det är samma progression, bara längre anteckningar:

Jag bytte också basljudet till att bli lite mer buzzy med de längre noterna. De har också en långsammare attack.

En sak som jag försöker att inte göra är att kasta slingor borta. Jag byter normalt inte mina syntesfläckar (ljud) när jag har något jag gillar. Om något, kan jag spara den syntplattan. Men om jag vill prova ett nytt basljud kommer jag att skapa en kopia av den synt och tweak mönstren och ljuden av duplicatet. På det sättet har jag alltid originalen att gå tillbaka till om jag tror att det låter bättre. Jag brukar bara stumma den kanal som jag inte använder, eller skjut den bort långt till slutet av sången så att jag kan ta med den senare om jag känner att den passar in vid någon tidpunkt.

Som med någon del är det här din låt. När du väl har läst några av grunderna för basprogrammering kan du börja ta det överallt. Kom alltid ihåg det. Spela runt och gör den här delen.

Om du behöver hjälp med ackord och vågar, kolla här. http://www.pianoworld.com/fun/vpc/piano_chords.htm Jag använder det ganska ofta.

Jo det är det för idag. Nästa vecka, vi kommer att kolla sidkedjning din bas och sparka för att göra dessa spår pumpa lite mer.