Home Studio Series Del 5: Programmera dina sparkdrummar

Slumptrumman är en av de viktigaste delarna av din musik, speciellt om du gör elektronik eller dans. Även om dessa två inte kunde ligga längre bort från din genre är sparktrumman viktig eftersom det ofta utgör grunden för musiken. Det är vilka andra instrument som följer med, och det är den del som lyssnare brukar följa när de bobbar sig i takt.

Mest musik sticker till ett 4/4 mönster. Det är lätt att konstruera runt, och det är egentligen bara det enklaste för lyssnaren att följa. Du kan skriva i vilken signatur du vill, men 4/4 är den vanligaste. Det betyder bara att det finns fyra sparkar på varje stapel.

För vårt exempel kommer vi att använda Logic Pro. Det är DAW (digital ljud arbetsstation) som jag använder hemma. De flesta DAW har liknande funktioner. Du kan behöva kolla handboken eller en guide om hur du laddar ett sparkprov i din DAW för programmering. Var och en kommer att kräva en något annorlunda process. Men när du har laddat provet kommer programmeringsaspekten att fungera ungefär samma över alla DAW-enheter.

De flesta popmusiken körs med ett tempo på ca 120 bpm (slag per minut). Varje DAW som jag känner till lanseras med en standard 4/4 tidssignatur vid 120 bpm. Det är något vi har blivit vana vid att höra, och det tenderar bara att fungera för de flesta av oss. Det enda jag verkligen vill att du ska komma ihåg här är att allt detta bara är en grund för dina framtida mål för musikframställning. Du kan göra en sång vid vilken takt du vill ha. Du behöver inte använda 4/4. Men när du läser dessa väldigt grundläggande saker kommer du att kunna göra de slags mönster och musik du vill göra. Den svåraste delen är att få den första erfarenheten för att hjälpa dig att komma igång.

Låt oss börja med det kickmönstret. För det första vill du rita i en enstaka slinga som jag har gjort nedan:

Därefter börjar du träna i dina individuella trumtrasar. Här har jag ritat ett grundläggande 4/4 sparkmönster. Det är bara en serie med fyra thuds som loopar. Du hör det i de flesta musik:

Efter att ha ritat det ursprungliga sparkmönstret ska jag kopiera den slingan tre gånger. Det betyder fyra barer med 4/4 sparkar:

Normalt fungerar detta som en grund för din sång. Jag gillar att använda dessa sparkmönster och bygga runt dem. Fortfarande är inga två låtar konstruerade på samma sätt. Låt oss ta en titt på vad vi kan göra för att lägga till lite intresse för den repetitiva slingan.

På den andra fältet kan jag lägga till ytterligare en svängtrumma i slutet av baren. Då kan jag lägga till en variant av det på fjärde stapeln som visas:

Ovan kan du se att jag har fyra träffar för första stapeln. Den andra fältet lägger till en extra spark innan den tredje fältet kommer in med sina fyra träffar. Slutligen har den föregående linjen ytterligare två träffar, vilket gör något som nästan låter som en trummolla med sparken. Ibland låter det lugnt i låtens sammanhang. Andra gånger gör det inte. Tanken är att leka med saker tills du får något du gillar.

Det är också coolt att spela med hastighet i ditt mönster. Hastigheten är hur svårt sparken träffas. Det gör det starkare eller tystare, vilket ger lite dynamik till din spark. Du vill inte att varje takt låter som exakt samma träff. Ibland gör jag den första träffen i varje stapel lite starkare, så kanske du sänker de närmaste lite. Om jag ska lägga till en dubbel-träff, kan jag öka hastigheten hos dem något, ge det lite mer slag. Jag tycker om att föreställa mig en riktig trummis som försöker spela delarna och lägga lite mer kraft till några av träffarna för betoning. Ibland måste du bara tänka på det som en riktig spelare kan göra om det.

Nedan ser du att den första noten har en högre hastighet än den andra. Den tredje noten har en högre (det är också en kortare träff, vilket kan göra skillnad på ljud som ringer ut längre) hastighet än den andra noten, och den fjärde noten är den mjukaste i gänget (men det har en lite längre träff. Om sparkprovet ringer ut hörs lite mer av den längre noten.). Varianterna är små, men det är allt du behöver för att verkligen förändra hur sakerna låter:

Det är också värt att notera att inget du gör här är engagerad i band eller något. Du kan leka med mönstren och sekvenserna tills du hittar något du gillar. Vad du börjar med kanske inte låter något som ditt slutresultat. Faktum är att mina första sparkmönster sällan gör. När jag jobbar tenderar jag att bygga med en grundläggande 4/4-slinga för att hålla mitt slag. När det är klart börjar jag bygga snare, höga hattar, basdelar och leder runt det (allt det är för en annan dag). När mycket av låten är ordnad i vad jag kallar "ryggraden" av sången börjar jag lägga till alla extra delar, till exempel fler trumvariationer och fyllningar etc. Det hjälper till att göra låten mycket intressantare för lyssnaren.

Återigen kommer inga två sånger att närma sig samma sak. Ibland skapar jag alla mina sparkmönster först. Jag skapade en gång baslinjen innan jag gjorde alla andra delar, och jag byggde mina trummor och instrument runt den. Ingen tillvägagångssätt är rätt eller fel. Men du kommer ofta hitta en som fungerar bäst för dig. Detta kickmönster som ankare är det vanligaste. Det är lätt att arbeta med, och det hjälper dig att hålla takt när du börjar skapa och spela in instrument runt det.

För nu, fortsätt spela med sparkar och sparklackor. Gör saker som låter coola eller intressanta. Bli inte slarvig, men gör mönster som låter coolt. Du skulle bli förvånad över vad du kan göra med ett instrument.

Nästa vecka kommer vi att ta en titt på att lägga snare träffar och höga hattar till dina trummor för att bilda ett mer komplett ljudande trummönster.

Du kan kolla in avsnitt 1-4 nedan. De kommer att lära dig hur du ställer in din hemstudio om du fortfarande arbetar på den delen:

  • Del 1
  • Del 2
  • Del 3
  • Del 4