Google Drive vs Dropbox: En utmanare syns!
Microsoft SkyDrive, SugarSync, Mozy, Ubuntu One, Dropbox, iCloud - det verkar som att alla gör synkronisering med dessa dagar. Förvånansvärt har Google, trots det banbrytande molnbaserade fotolagrings- och kontorsproduktiviteten, blivit senkomare i spelet. Men nu har de kommit fram till Google Drive.
Medan Google Drive är lika bra som sina konkurrenter, känns det inte riktigt som att Google har slängt sin hatt på allvar i ringen i molnsynkroniseringen och lagringsfrakten. I stället känns det mer som ett tillägg till Googles stadig blomstrande Google Docs-tjänst. Det är som om en dag Google kollade på Dropbox och SugarSync, ryckte axlarna och sa: "Jag antar att Google Docs kan göra det också."
Det är inte att säga att Google Drive inte är en stabil, användarvänlig och konkurrenskraftig prissatt app för synkroniserad synkronisering och skrivbordssynkronisering. Det är det verkligen. Det känns bara inte särskilt nytt. Om du redan är en stor Google-användare kommer du att älska Google Drive. Men jag tror inte att det kommer att stjäla bort alla användare från Box.net eller Dropbox eller SkyDrive.
Det är min stora bildbedömning. Efter att ha försökt Google Drive i några veckor kommer jag personligen att hålla fast vid Dropbox. Det borde inte vara förvånande, eftersom vi här på har sagt gång på gång att Dropbox är vår favorit. Men det är fortfarande värt att ta en titt på hur Google Drive staplar upp mot regeringsmästaren för molnlagring. Google Drive har just börjat, och det kan ha massor av potential.
Lagring och prissättning - Vinnare: Google Drive
Dropbox erbjuder 2 GB molnlagring gratis. Du kan uppgradera till 50 GB för $ 9, 99 / månad eller $ 99, 99 / år eller uppgradera till 100 GB för $ 19, 99 / månad eller $ 199 / år. Men vad som gör Dropbox attraktivt för kraftanvändare och Dropbox-evangelister (som jag själv) är remissbonuserna. Med det fria kontot kan du få ytterligare 18 GB ledigt lagringsutrymme (500 MB per remiss) och bonusarna blir större med Dropbox Pro-kontona.
Google Drive kommer ut att svänga med 5 GB gratis. Det här delas med ditt Google Picasa-konto (men inte ditt Gmail-konto). Dessutom räknar Google Docs inte med din totalumma.
Om du vill ha mer lagring kan du betala:
- 25 GB - $ 2.49
- 100 GB - $ 4, 99
- 200 GB - $ 9.99
- 400 GB - $ 19.99
- 1 TB - 49, 99 USD
- 2 TB - 99, 99 USD
- 4 TB - 199, 99 USD
- 8 TB - $ 399, 99
- 16 TB - $ 799, 99
Även om ditt kostnadsfria lagringsutrymme inte kommer med ditt Gmail-konto, får du extra Gmail-lagring som extra tillägg när du köper extra lagringsutrymme för ditt Google Drive / Picasa-konto.
Det finns inga referensbonusar för Google Drive.
När det gäller ledigt lagringsutrymme, från pristagning och dollar per gigabyte-prissättning, vinner Google Drive självklart. Men om du kan racka upp hänvisningarna, släpp Dropboxs gratis 18 GB trumps Google Drive 5 GB gratis.
Gränssnitt - Vinnare: Slips
En bra skrivbordsklient för Cloud Sync är som ett bra par boxersbyxor. Det ger det stöd du behöver, samtidigt som du kan glömma att det ens finns överhuvudtaget. Okej, kanske är det inte precis så, men du får kärnan. Dropbox och Google Drive är både trevligt diskreta, med en inställning som tar sekunder för att komma igång och en närvaro som kräver nästan ingen användarinput.
Webbgränssnittet för Google Drive är i huvudsak detsamma som Google Dokument. Nu borde du vara bekant med det och du borde veta om du älskar det eller hatar det.
Dropbox webbgränssnitt är smidigt och navigerbart. Men ärligt talat använder jag knappast någonsin det.
Bottom line: både Google Drive och Dropbox uppfyller mina kriterier för en nyckelfärdig stationär klient. Och webbgränssnittet är tillräckligt bra, för hur sällan de används.
File Conflict Management och Versioning - Vinnare: Dropbox
En sak som Dropbox är en drömbåt på är att se till att filkollisioner inte leder till förlorade data. I min grundläggande test gjorde inte Google Drive så bra. Jag öppnade en fil på en dator, gjorde ändringar och slog inte på spara. Sedan öppnade jag på samma dator en annan dator, gjorde ändringar och sparade den. Sedan, på den första datorn, jag slog spara och zap den andra datorns förändringar var borta.
Dropbox skulle ha hanterat det här bättre. Dropbox skulle spara båda filerna och notera datum och dator som försökte spara den konfliktade filen. På så sätt kan du välja vilken som är den senaste och bästa och / eller jämföra och kombinera ändringarna som du tycker är lämplig.
Naturligtvis var det inte en komplett katastrof i Google Drive-läget. Du kan visa tidigare versioner av en Google Drive-fil genom att dra upp den i webgränssnittet och klicka på Arkiv > Hantera revideringar . Men problemet med det är att konflikten inte är lika tydlig som med Dropbox. Du kanske inte ens vet att en filkonfigurationskontrollfråga har beskurits upp. Med Dropbox får du genast veta, för Dropbox kommer att berätta att en "konflikt" -fil har lagts till.
Dropbox har också version, men det låter dig också inaktivera versionering för vissa filer. Varken Google Drive eller Dropbox räknas tidigare ändringar mot din totala diskanvändning.
Public Hosting - Vinnare: Dropbox
En sak jag gillar om Dropbox är dess offentliga mapp. Med den offentliga mappen kan du dela filer eller foton med eller utan en Dropbox-frontend, vilket gör att du kan länka filer. I själva verket kan du även vara värd för en webbplats eller en webapp (som groovyBox) på Dropbox.
Google Drive har däremot inget sådant. Du kan dela filer offentligt med en länk, men de kommer att vara inbäddade i Google Drive-gränssnittet. Det är bra för redigerbara Google Docs-filer, men mindre bra för webbsidor och hotlinked downloadables.
Samarbete - Vinnare: Google Drive
Google Docs har alltid varit kungen för multi-authored dokument samarbete på webben. Google Drive bygger på det genom att du enkelt kan samarbeta med lokalt redigerade filer (som Microsoft Office eller Photoshop-dokument). Vad det inte gör gör att du kan redigera proprietära filformat online. Det skulle vara en stor gamechanger-möjlighet att redigera en. Docx-fil online eller lokalt i Microsoft Office. Därför utgör SkyDrive / Office Live / Microsoft Office fortfarande den bästa lösningen.
Med tanke på allt så har Google Drive en kant på Dropbox. Men bara om dina medarbetare ofta använder Google Dokument. Med tanke på den stadiga förbättringsmarschen finns det inte många skäl att lämna. Om du är Google Chrome-användare kan du även redigera Google Docs offline (även om den här funktionen fortfarande är lite clunky).
Dropbox och Google Drive stöder båda delade mappar. Det här är praktiskt för att göra gemensamma filer tillgängliga för ett team av medarbetare. Återigen delas mappar i Google Drive i stort sett densamma som att dela mappar i Google Dokument. Men delade Google Drive-mappar synkroniseras inte automatiskt till din lokala dator. För att få dem att visas på din lokala dator via Google Drive-skrivarklienten måste du klicka på Delat med mig från http://drive.google.com och dra och släpp en mapp i mappstrukturen i My Drive .
Mobile Apps - Vinnare: Dropbox (för nu)
Dropbox har en fantastisk iPhone app. Den integrerar snyggt i Safari, så att du kan ladda ner filer till din Dropbox (där den väntar på dig på din dator nästa gång du loggar in) och visa ett stort antal filformat. Du kan också spela upp musik, ladda upp flera bilder och dela länkar direkt från mobilappen.
När det gäller Googles mobilapp-måste jag dö på det här domen. Google Drive iPhone app väntar fortfarande i vingarna. Om någon groovyReaders med en Android-telefon vill chime in, snälla, ta gärna!
Säkerhet Sekretess - Vinnare: ???
När det gäller att lagra alla dina personliga, professionella, känsliga och hemliga dokument, foton och filer i molnet uppstår frågan om integritet och säkerhet alltid. Det har varit rasande debatt och kontrovers över både Google och Dropbox, och det är omöjligt att förutsäga vem som ska vara den bästa förvaltaren av din personliga information. Båda företagen har fått några svarta ögon, men på grund av Googles spridande internationella imperium har deras bankkort lett till fler regeringar / PR-fiaskos än Dropboxs historia. (För lite ljusläsning, försök att söka efter "Google stämd" och "Dropbox stämd.")
Jag kommer inte att väga in på den här. Det är upp till dig att bestämma vem du litar på: Google och dess "Var inte onda" motto eller Dropbox och dess till synes lägre intresse för att skörda dina data (Dropbox har till exempel inte ett massivt annonsnätverk eller en gigantisk sökmotor algoritm för att mata med mänskliga offer
Hur som helst, om du ser till att skydda dina data, bör du bara kryptera din Dropbox-mapp eller kryptera din Google Drive-mapp med BoxCryptor eller TrueCrypt.
Slutsats
Som jag sa-Google Drive är bra. Integrationen med Google Docs gör det till ett självklart val för befintliga Google-användare. Men bortom det tar det inte mycket till bordet som Dropbox inte gör. Och det finns några områden där det faktiskt underperformar Dropbox. Om du bara börjar med molnlagring, skulle jag rekommendera antingen / eller. Du kommer att vara nöjd med båda. Men om du redan använder Dropbox, så är det lite incitament att byta.