Kom igång med Bash i Windows 10 årsjubileumsuppdatering

Utvecklare och IT-proffs kan se fram emot spännande förbättringar som kommer i den första stora revisionen av Windows 10 i sommar. En sådan funktion är Bash Unix-skalet, vilket ger bred tillgång till en rik samling av kommandoradsverktyg och applikationer. Det inbyggda Windows-delsystemet för Linux i Windows 10 öppnar en helt ny värld för Windows-användare som tidigare avskräckts av bristen på support. Här är en titt på hur man installerar och börjar.

Aktivera Windows Subsystem för Linux i Windows 10

Innan användarna kan börja använda Bash i Windows 10 finns vissa krav.

  • Windows 10 årsjubileumsuppdatering - äldre byggnader av Windows 10, till exempel November Update, 1511 eller 10586 och offentliggörandet i juli, 10240 stöds inte.
  • Windows-delsystemet för Linux fungerar bara på 64-bitars versioner av Windows 10. Det beror på att Bash på Windows 10 använder Hyper-V, vilket inte stöds i 32-bitars versioner.
  • Internet-åtkomst krävs för att hämta, sedan installera kommandoradsverktygen Bash.
  • Storleken på hämtningen är cirka 200 MB.

Gå till Inställningar> Uppdatering och säkerhet> Aktivering och välj Utvecklarläge och klicka sedan på Ja.

Tryck på Windows-tangenten + R och skriv sedan: optionalfeatures.exe och tryck sedan på Enter på tangentbordet. Bläddra ner och kolla sedan Windows Subsystem för Linux och klicka sedan på OK. För att slutföra installationen krävs en omstart.

Installera basverktyg

Tryck på Windows-tangenten + X på tangentbordet för att få Power-användarmenyn och välj Kommandotolken . Vid kommandotolken skriver du: bash och tryck sedan på Enter. Skriv bokstaven y och tryck sedan på Enter igen för att börja installationen.

Starta basen i Windows 10

Det finns flera sätt att starta Bash i Windows 10. Du kan använda det inbyggda kommandotolken, PowerShell eller Bourn-skalet själv. Låt oss titta på alla tre.

Klicka på Start, Alla appar, under bokstaven B, klicka på Bash på Ubuntu för Windows.

Tryck på Windows-tangenten + X och klicka sedan på Kommandotolken, vid kommandotolken, skriv: bash och tryck sedan på Enter. Om du vill kunna komma åt det lokala filsystemet trycker du på Windows-tangenten + X, Kommandotolken (Admin) och skriver sedan bash vid prompten.

Jag märker att Bash fungerar bäst under Windows PowerShell eller Bash själv, vissa kommandon fungerar inte bara i kommandotolken eller kräver flera försök.

Prova ut Linux-kommandon i Windows 10

För att visa datum och tid på skärmtyp : datum vid kommandotolken och tryck på Enter.

För att ta reda på den inloggade användaren, skriv: Whoami och tryck sedan på Enter.

Om du vill se din aktuella kalender, skriv: cal, och tryck sedan på Enter.

För att lista alla filer i den aktuella katalogen skriver du ls vid kommandotolken och trycker sedan på Enter. Nuvarande innehåll i din personliga mapp visas. För att rensa skärmen trycker du på Kontrolltangent + L.

Självklart finns det tusentals andra kommandon du kan använda, men den här guiden ska hjälpa dig att komma igång.

Om du alltid har velat bredda dina kunskaper i den växande öppen källkodsekonomin, öppnar detta nya möjligheter. Du behöver inte längre konfigurera en virtuell maskin för att bara utföra vissa uppgifter och konfiguration med Linux. Och du kan nu göra allt från Windows.