Gratisprogram som tar DVD-uppspelning till Windows 8

Microsoft bestämde sig för att lämna DVD-uppspelning i Windows 8. Även om den innehåller Windows Media Player, stöder den inte längre DVD-uppspelning. Här är sex gratisprogram som låter dig spela DVD-skivor i det nya operativsystemet.

Inget DVD-uppspelningsstöd

Jag satte in en DVD i min Windows 8 Release Preview-dator bara för att se vad den gör. Det ser DVD, men det finns ingen inbyggd uppspelning. Microsoft tar ut codecs om det tidigare ingår i varje release.

Det läste bara datafilerna på den optiska skivan.

VLC Media Player

Ta en titt på vår favorit mediaspelare - VLC. Det har varit ett obligatoriskt program på alla mina Windows och Mac-system. Det spelar nästan alla typer av musik eller videofil där ute. Efter installationen av VLC läggs den till i kontextmenyn. Öppna datorn, högerklicka på DVD-enheten och välj Spela med VLC Media Player.

Windows Media Center

Microsoft, i sin oändliga visdom, tog bort Windows Media Center från Windows 8. Men du kan installera den som en separat nedladdning. Kolla in hur du installerar Windows Media Center-paketet till Windows 8 Pro.

Det är för närvarande gratis till och med januari 2013. Du behöver Windows 8 Pro, eller om du har kärnversionen måste du köpa Pro-uppgraderingen med Media Center.

GOM Media Player

GOM Media Player kommer att spela DVD-skivor i ditt Windows 8-system, liksom i stort sett alla andra typer av multimedia-filer. När du installerar GOM Player, var god välj Anpassad installation och avmarkera den crapware den försöker installera på ditt system.

Klicka på GOM-ikonen längst upp till vänster på spelaren och välj DVD-enhet. Första gången jag använde den, var jag tvungen att klicka på Sök kod. Det tar dig till en GOM-webbplats där du kan ladda ner och installera codec för att spela DVD.

KMPlayer

KMPlayer är en annan mediaspelare från Open Source som är gratis och låter dig spela dina DVD-skivor såväl som flera mediefiltyper.

Daum Potplayer

Daum Potplayer känns mycket som KMPlayer med fler funktioner. Och det borde - samma utvecklare av KMPlayer byggt det. Den stöder också att spela ett stort antal filtyper samt DVD-stöd. En annan fördel med Potplayer är att den även stöder Blu-ray-uppspelning.

UMPlayer

Ett annat groovy val är UMPlayer. Den innehåller codecs för fler mediefiler och kommer med några coola skinn till spelaren. Det fungerar också med TV-tunerkort, YouTube och SHOUTcast.