Foxconn ökar arbetarnas betalning med 25 procent

Efter en hel del artiklar om hur leverantörerna behandlar medarbetare arbetar Apple för att vända saker. Och saker tycks vara att betala, med Apples leverantörer som faktiskt lyssnar. Foxconn, en av företagets viktigaste leverantörer, ökar lönerna med 25 procent och minskar arbetstiden.

Apple har gjort en hel del nyligen för att säkerställa att produkterna tillverkas på ett etiskt sätt. Det är helt normalt att det gör det, med framställningar att göra nästa iPhone på ett etiskt sätt och alla slags artiklar som beskriver arbetsförhållanden i fabriker som tillverkar Apple-produkter.

Jag tror inte att folk skulle sluta köpa iDevices om de visste att de gjordes av personer som arbetade otroligt långa timmar för en mycket dålig lön. Men det är bra att Apple ser hand om och det är ännu bättre att se att det faktiskt lönar sig.

Apple släppte Fair Labour Association för att inspektera sina leverantörer för ett tag sedan.

Nu är en av huvudleverantörerna också ansträngda i rätt riktning. Foxconn, en av Apples huvudentreprenörer, har beslutat att öka lönen med upp till 25 procent, säger en artikel i The Guardian.

Efter ökningen (startad den 1 februari) får arbetarna 1800-2500 yuan per månad (ungefär mellan 285- $ 400 per månad). Arbetstiden kommer också att begränsas, och löneökningarna kommer att kompensera för minskad övertid.

BusinessWeek citerar Foxconn pressmeddelande, som säger att de grundläggande juniorarbetarnas löner på Foxconn är betydligt högre än de minimilön som lokala myndigheter har etablerat.

Detta händer precis som Apple har tillåtit ABC News tillgång till Foxconn-fabrikerna. Nattlinjen TV-specialen kommer att lufta på tisdag (jag är säker på att det kommer att finnas människor som säger att de två informationsstyckena är nära besläktade).

Efter en serie av självmord på fabrikerna erbjöds ytterligare två löneökningar under 2010.

Nyligen har arbetare som samlar spelkonsoler kommit på toppen av en Foxconn sovsal byggnad (vissa hävdade även att de skulle hoppa av det). Det berodde på vissa problem rörande arbetstillfällen, men situationen lugnade sig.

Vad jag tycker är intressant är att alla säger att Apple bör vidta åtgärder för att försäkra att produkterna är sammansatta etiskt. Nu tar jag inte sidor, men Microsoft Xbox-konsoler, liksom Dell och Hewlett-Packard-datorer, monteras också av Foxconn.

Foxconn sa också att det kommer att investera i robotar och automatisera en del av produktionsprocessen.

Saker verkar gå i rätt riktning. Låt oss hoppas att vi inte behöver bekymra oss i framtiden om hur våra favoritprodukter görs.

Här är en förhandsvisning av vad som kommer på morgondagens specialrapport ABC News Nightline.

">